SF stiller 16 krav til en ny regering: Naturen skal have sin egen lov, og børns trivsel sit eget ministerium

SF vil gerne i regering. Men kun hvis en række krav er opfyldt.

Pia Olsen Dyhr (SF). (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Der er godt nok ikke udskrevet valg, men valgkampen er alligevel i fuld sving.

Og i dag stempler SF for alvor ind i den med 16 krav til en ny regering på den anden side af det valg, som med det radikale ultimatum senest skal være udskrevet 4. oktober.

SF-formand Pia Olsen Dyhr præsenterer de 16 forhandlingskrav på partiets sommergruppemøde i Karrebæksminde senere i dag. Det er med partiformandens egne ord "klassisk SF" og består af allerede kendte mærkesager.

Men nu er 16 af mærkesagerne blevet til forhandlingskrav.

- Jeg synes, danskerne skal vide, hvad de forskellige partier virkelig ønsker at gøre med regeringsmagten, siger Pia Olsen Dyhr forud for sommergruppemødet.

16 krav er mange krav. Hvor mange af dem skal være opfyldt, før I kan gå i regering?

- For os handler det om politikken og den samlede masse. Jeg kommer ikke til at sige, at det er krav to, seks og otte, der er afgørende. Men der skal ikke være nogen tvivl om, at børn og unges mistrivsel står højt, og det gør naturens lov også.

Betyder det, at du ikke kan være en del af en regering, hvor de to ting ikke er med i regeringsgrundlaget?

- Nu må vi forhandle. Der er nogle ting, der er tættere på ens hjerte end andet, men for SF er det en samlet masse, de her 16 forhandlingskrav.

De 16 krav er defineret af SF's landsledelse sammen med partiets medlemmer. Du kan se dem alle herunder i overskrifter:

Bindende naturlov og ministerium for børns trivsel

Kravet om en bindende naturlov er inspireret af den klimalov, som blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i 2020 og fastslår, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

På samme vis vil SF give naturen sin egen lov for at sikre mere biodiversitet. Mindst ti procent af det danske areal skal være strengt beskyttet natur. Heraf skal mindst fem procent udgøre urørt skov, lyder kravet.

- Vi skal have mere urørt natur i Danmark. I dag har vi cirka fem procent urørt og beskyttet natur. Det skal vi have mere af. Vi foreslår ti procent, fordi vi ved, at hvis vi ikke lader det vokse, så er der arter, der uddør, siger Pia Olsen Dyhr.

Hvornår målet skal være opnået, har SF dog ikke sat noget årstal på. Men "det haster", siger partiformanden. Det samme gør hendes andet centrale krav om at sætte ind over for børn og unges stigende mistrivsel.

- Trivslen hos børn og unge er styrtdykket. Det kan vi på ingen måde være bekendt, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun har ikke ét konkret krav, der skal løse mistrivslen, men en række forslag om blandt andet at give børn og unge ret til nærværende voksne og ret til hurtig hjælp, hvis de mistrives.

Ansvaret for indsatsen har SF tidligere sagt, at partiet vil placere i et nyt særskilt ministerium for mental sundhed og trivsel under Børne- og Undervisningsministeriet. Det skal sikre, at ansvaret ikke falder ned mellem flere ministerstole.

Uopfyldte SF-krav fra seneste valgkamp er sløjfet

SF formulerede også op til det seneste valg i 2019 en liste med 15 forhandlingskrav. Det lykkedes at få centrale krav som minimumsnormeringer og klimalov opfyldt, fremhæver Pia Olsen Dyhr.

Men flere af kravene fra 2019-valgkampen er ikke opfyldt: Blandt andet er udviklingsbistanden ikke blevet øget, og der er ikke kommet en ny offentlighedslov, som styrker fri og kritisk presse.

Hvad nytter det at lave 16 nye krav, når jeres tidligere krav ikke er opfyldt?

- Vores politik er selvfølgelig ikke kun de her 16 krav. Men det er for at sige, hvor vi vil bruge vores forhandlingsmuskler. De forskellige partier, der skal forhandle om regeringsmagten, vil jo komme med forskellige ønsker. Og vi får ikke alle sammen al vores politik igennem.

Men hvorfor lave nye krav, når I har krav, der kun er tre år gamle, og som ikke er opfyldt?

- Fordi verden også er forandret de tre år. Der er ting, der er blevet endnu mere problematiske på de tre år, siger Pia Olsen Dyhr.

Selvom De Radikales ultimatum har sat gang i valgforberedelserne hos partierne på Christiansborg, har Mette Frederiksen formelt set helt frem til 5. juni 2023, hvor valget ifølge Grundloven senest skal være afholdt.

Herunder kan du se udviklingen i vælgeropbakningen til SF siden valget i 2019: