SF vil give ansatte ret til ikke at tjekke mails efter fyraften

SF vil via funktionærloven give ansatte ret til ikke at tage telefonen eller besvare mails uden for arbejdstiden.

SF-gruppeformand Jacob Mark vil beskytte ansatte mod "det grænseløse arbejde" ved at give dem ret til ikke at tjekke mail og telefon uden for arbejdstiden. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Ligesom man har ret til barsel og ferie, skal man også have ret til ikke at læse mails og være tilgængelig uden for arbejdstiden.

Sådan lyder et forslag fra SF, der med en "ro på-reform" vil genetablere balancen mellem fritid og arbejdsliv. Det skal blandt andet ske ved at give ansatte ret til at afvise at læse mails og være tilgængelig, når de ikke er på arbejde.

Retten skal indskrives i funktionærloven. Det er en drastisk løsning, medgiver SF-gruppeformand Jacob Mark:

- Vi vil forhindre det grænseløse arbejde og give medarbejderne ret til at koble fra. Mange medarbejdere føler sig presset til at tjekke mails og tage telefonen, selv om det er uden for arbejdstiden.

Hvad skal der ske, hvis man overskrider forbuddet?

- Jeg forestiller mig, at det skal være ligesom, hvis man bryder de andre dele af funktionærlovgivningen. Man kan bruge det som værn, og når Arbejdstilsynet kommer på besøg, siger Jacob Mark.

Han understreger, at SF ikke beskylder cheferne for at være onde. Presset for konstant at være tilgængelig kan også stamme fra medarbejderne selv og kulturen på arbejdspladsen.

- Vi siger jo ikke, at folk ikke må tjekke deres mails, hvis de gerne vil. Vi siger heller ikke, at medarbejderne og cheferne ikke må lave en særlig aftale. Vi siger bare, at udgangspunktet er, at man har fri, når man har fri, siger Jacob Mark.

Han mailer og sms'er selv om arbejdsrelaterede ting både om aftenen og i weekender. Men det er frivilligt, og det er det afgørende, pointerer han.

3F: Medarbejdere skal holde fri

Stress er ved at udvikle sig til en folkesygdom, og derfor er forbundsformand for fagforeningen 3F, Per Christensen, positivt indstillet over for SF's idé.

- Det er vigtigt at få sat nogle rammer for, hvordan søren vi sikrer, at arbejdsliv og familieliv hænger sammen. Man får ikke bedre medarbejdere af, at de hele tiden er stressede og ikke holder fri, siger forbundsformanden, der også har været gæstetaler på SF's landsmøde i Kolding denne weekend.

Hvorfor skal politikerne blande sig i det? Er det ikke noget, arbejdsgivere og arbejdstagere burde finde ud af?

- Jo, og det er også mit helt klare udgangspunkt. Jeg mener sådan set ikke, at politikerne overhovedet skal blande sig i løn- og arbejdsvilkår. Men – og her er i virkeligheden et stort men: Arbejdsvilkår er også det, der står i arbejdsmiljøloven, og det er jo her, man kan tage nogle både rekreative og arbejdsmæssige hensyn.

Men kommer man af med stress via lovgivning?

- Nej, man kommer af med stress ved at sætte nogle rammer – helst forhandlet mellem arbejdsmarkedet parter – om, hvornår man holder fri, siger Per Christensen.

Frankrig indførte mail-forbud i 2016

I Frankrig har det siden 2016 været forbudt for virksomheder med mere end 50 ansatte at sende mails til medarbejderne, når arbejdsdagen er slut, samt i weekender og ferier. Forbuddet blev indført som led i en arbejdsmarkedsreform.

Herhjemme vakte det i sommer opsigt, da uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) forbød ministeriets medarbejdere at skrive mails og sende sms'er til hinanden om søndagen. Det er uholdbart, at man arbejder døgnet rundt, lød hans argument.

Venstre-ministerens forbud blev rost af interesseorganisationen Lederne, der over for Altinget kaldte det "et sympatisk og spændende initiativ, der kan fungere som et generelt wake-up call".

Kampen mod "det grænseløse arbejde" er ikke gjort med et mail-forbud, og derfor har SF tre andre forslag i sit udspil: At ligestille psykiske arbejdsskader med fysiske, sende alle offentlige ledere på kursus i psykisk arbejdsmiljø og gøre stress tilskudsberettiget til psykologbehandling.

- Folk går ned med stress, får depressioner og angst for at gå på arbejde. Derfor vil vi ligestille fysiske og psykiske sygdomme, så der ikke er forskel på, om benet brækker eller psyken knækker. Man skal have den samme beskyttelse, siger Jacob Mark.