SF vil give milliarder til børnefamiliers sommerferie

En ekstra børnecheck skal sikre en god sommerferie for alle børnefamilier efter nedlukningen, foreslår partiet.

SF's forslag ville - hvis det skulle ende med at blive gennemført - betyde mellem 3.000 og 4.500 kroner ekstra per barn til familierne her til sommer (ARKIV). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Børnefamilierne skal sendes afsted på sommerferie med en økonomisk indsprøjtning i milliardklassen.

Det mener SF, der vil sikre, at alle børn kan få en ordentlig ferie trods coronakrise. Samtidig skal pengene sætte gang i forbruget og dermed gang i økonomien, forklarer formand Pia Olsen Dyhr.

- Vi ved, at børnene har lidt under coronakrisen, både det at være hjemme i så lang tid og have nogle særlige forhold i skolen, så de har brug for en lidt bedre sommer.

- En ekstra check til børnene gør, at familierne måske kan tage på sommerferie, og det sætter gang i økonomien. Så vi skaber både arbejdspladser og hjælper danskerne med at få en lidt bedre sommer, siger SF-formanden.

Helt konkret vil partiet udskrive en ekstra børnecheck her til sommer til en værdi af 3,7 milliarder kroner. Det vil betyde mellem 3.000 og 4.500 per barn, oplyser partiet.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, fortæller, at forslaget har to formål: At sætte gang i økonomien og at hjælpe børnefamilier. (© dr)

Normalt udbetales børnechecken fire gange om året, og i 2020 ventes det samlet at ende ud i 14,8 milliarder kroner. Dermed vil en ekstra check svare til 3,7 milliarder, og de penge skal ud og hentes et sted, siger Pia Olsen Dyhr.

- Når vi sætter gang i dansk økonomi, er vi nødt til at lave nogle ekspansive tiltag, så det er nogle penge, vi kommer til at låne, men det er også noget af det, der skaber arbejdspladser, siger hun.

Inspiration fra Tyskland

SF har fundet inspirationen i Tyskland, hvor forbundskansler Angela Merkel har gjort en ekstraordinær børnecheck til en del af den pakke, der skal rette op på tysk økonomi.

Her vil familier modtage 300 euro ekstra per barn, skriver BBC.

Derfor vil SF-formand Pia Olsen Dyhr tage forslaget med, når Folketingets partier i den kommende uge skal forhandle om en dansk sommerpakke.

Når pengene skal gå til børnefamilier frem for andre grupper som pensionister og ledige, så handler det både om, at SF som parti tager udgangspunkt i børnene, men det handler samtidig om økonomi.

- Vi ved, at børnefamilierne er nogle af dem, der forbruger mest, så hvis vi både vil holde hånden under nogle danskere og sætte gang i beskæftigelsen, så er det her et rigtig godt greb, siger hun.

Topøkonomer har tidligere sagt, at hvis man vil sikre, at det er forbruget, sådan nogle penge går til, så er det bedst at fordele pengene til lavindkomstgrupper som ledige, pensionister og studerende. Burde man ikke gøre det i stedet?

- Dem, der har børn, er mange forskellige grupper som både studerende og arbejdsløse. Så det, at vi breder det mere ud, gør, at vi får mere gang i forbruget, og det er det, vi skal sørge for for at komme godt igennem den her krise, siger Pia Olsen Dyhr.

Professor: Vil have stor effekt

Spørger man Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, så vil forslaget have en hurtig, positiv effekt på økonomien, hvis det bliver gennemført.

- Det er et meget direkte forslag, hvor man bruger en eksisterende ordning, og så hæver man beløbet, så det er en meget let måde at få nogle ekstra penge ud i samfundet på. Det er så målrettet nogle mennesker, der traditionelt har en relativ høj forbrugstilbøjelighed. Så på den måde vil der være en stor direkte effekt på forbruget, siger han.

Han påpeger, at det selvfølgelig er en politisk prioritering, hvilke grupper der skal have en økonomisk håndsrækning, og at det kunne have lige så god effekt, hvis man gav andre grupper i samfundet pengene.

- Men det virker relativt hurtigt og har stor gennemslagskraft i forhold til andre tiltag, men der er også mange andre gode forslag, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk