SF vil have ligestilling: Kvinderne skal tisse stående

Kommunalpolitiker fra SF markerer kvindernes kampdag med et krav om stående ligestilling i København.

Det skal ikke være forbeholdt mænd at urinere stående, mener SF'er. (Foto: © Klavs Bo Christensen, Scanpix)

Det er udtryk for manglende ligestilling, når der rundt omkring i København findes et utal pissoirs, hvor mænd kan tisse stående, mens byens kvinder er tvunget til at holde sig eller stå i lange køer foran de almindelige toiletter.

Det mener SFs medlem af borgerrepræsentationen i København, Iben Wiene Rathje, der derfor har stillet forslag om, at der opstilles pissoirs for kvinder - såkaldte missoirs - hvor kvinder kan tisse stående.

Forslaget skal behandles på borgerrepræsentationens møde torsdag den 8. marts. Det er samtidig kvindernes internationale kampdag, og det er ikke tilfældigt at forslaget stilles på netop den dag.

- Ligestillings- og kønsperspektiver integreres i al politik og planlægning, står der i vores ligestillingspolitik. Alligevel opstiller vi stadigvæk pissoirs for mænd og lader kvinderne holde sig rundt omkring i byen. Også i vores egen borgerrepræsentationssal bliver der set skævt til kvinder, der benytter det eneste eksisterende toilet inden for stemmeklokkens rækkevidde, skriver Iben Wiene Rathje i sin motivering til forslaget.

Hun mener, at mændenes monopol på at stå op mens de tisser, er med til at cementere en forskelsbehandling i dagligdagen.

- Det har betydning for den måde, vi tænker vores køn på. Pissoiret stammer fra dengang, da det kun var mænd der arbejdede, var ude i byen og drak øl, mens kvinderne var derhjemme. Dermed kan man sige, at nutidens toiletforhold fastholder os i nogle historiske strukturer, siger SF-politikeren til jp.dk.