SF vil have ny karakterskala: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12

Ny karakterskala skal gøre op med nulfejlskultur, lyder det fra SF.

SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark, mener, den nuværende karakterskala er problematisk.

Skoleelever, gymnasieelever og studerende skal fremover have karakterer efter en helt ny skala. I hvert fald hvis det står til SF, som vil lave en ny skala.

Støttepartiet foreslår en kort udgave af to-tabellen: En skala med karaktererne 0, 2, 4, 6, 8, 10 og 12. Det vil i modsætning til den nuværende karakterskala sikre ens spring, lyder det.

- Vi skal have en karakterskala, som i højere grad belønner originalitet og kreativitet, og som ikke kun handler om, at man ikke må begå fejl. Rigtig mange elever er i dag bange for at række hånden op, fordi forkerte svar kan have store konsekvenser for deres karaktergennemsnit – og det kan have store konsekvenser for deres uddannelsesvalg, siger uddannelsesordfører Jacob Mark (SF).

Ifølge SF-forslaget skal man have karakteren 2 for at være bestået.

Den nuværende karakterskala fremmer en nulfejls-kultur, som er med til at stresse eleverne, uddyber Jacob Mark.

- Problemet med den nuværende karakterskala er, at der på midten af skalaen er meget langt mellem trinene – 4, 7 og 10 – og det betyder, at det har store konsekvenser for de unge at give meget få forkerte svar, og det gør dem bange for at fejle, siger han.

Jacob Mark peger samtidig på, at der er behov for at ændre kriterierne for, hvordan de enkelte karakterer gives.

- En mere letforståelig skala vil give bedre mulighed for at give eleverne en mere nuanceret bedømmelse, siger han.

SF-Forslaget får positive ord med på vejen af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Vi deler ambitionen om at få kigget på den nuværende karakterskala. Der er nogle ting, der kan blive bedre. Men inden jeg lægger mig fast på, hvordan den skal se ud, vil jeg gerne have nogle input fra eksperter, blandt andet uddannelsesinstitutionerne og de studerende, siger hun og erklærer sig enig med SF i, at der er behov for at gøre op med en 'nulfejlskultur'.

- Vi skal have flettet dybere ind i vores uddannelsessystem, at det også bliver honoreret, at man vover pelsen, selv om man nogle gange svarer forkert. Og altså at man ikke bare falder en karakter, fordi man svarer forkert, siger uddannelsesministeren.

Herunder kan du se den nuværende 7-trinsskala og den tidligere 13-skala:

Den nuværende karakterskala blev indført i 2006

Den nuværende syv-trinsskala har eksisteret siden 2006 – hvor den dengang afløste 13-skalaen. Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, ser positivt på SF's forslag om en ny karakterskala.

- Jeg synes, forslaget er et rigtigt godt udgangspunkt for en drøftelse af, hvordan vi kan modernisere den nuværende skala. Den har virket i en årrække nu, og jeg synes tiden er kommet til at se på, hvordan vi kan modernisere skalaen ud fra de erfaringer, vi har med os, siger hun.

Ulla Tørnæs (V) stod som undervisningsminister i starten af nullerne bag det nuværende karaktersystem. Hun mener nu også, at der er behov for en modernisering. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Ulla Tørnæs var selv undervisningsminister i starten af nullerne og står bag indførelsen af den nuværende karakterskala.

- Vi havde med 13-skalaen det problem, at den ikke kunne oversættes til internationale karakterer, og dermed blev vores unge mennesker i alt for mange situationer stillet ringere end unge mennesker fra andre lande. Så derfor ønskede vi en karakterskala, som kunne omsættes internationalt, siger Ulla Tørnæs om den nuværende syv-trinsskala.

Men det kan vel ikke være tilfredsstillende, at en karaterskala kun fungerer i 13 år, så skal man lave den om igen?

- Jeg synes, det taler til vores allesammens ære, at vi er åbne overfor at se på, hvordan kan vi gøre en god karakterskala endnu bedre. Det er det, som det handler om for mig, siger Ulla Tørnæs.

Minister vil skynde sig langsomt

SF opfordrer uddannelses- og forskningsministeren til her i starten af året at indkalde til politiske forhandlinger om et nyt karaktersystem.

- Så kan vi nå at få en politisk aftale om en ny karakterskala inden sommer, siger Jacob Mark.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er enig med SF i, at der er behov for at gøre op med nulfejlskulturen i karaktersystemet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det vil ministeren dog ikke love. Tværtimod.

- Jeg tror, vi skal skynde os lidt langsomt. For når det har med vores karakterer at gøre, og når det har med optagelsessystemet at gøre, så påvirker det rigtig mange over hele landet, og derfor skal vi ikke komme med snuptagsløsninger, siger Ane Halsboe-Jørgensen, der lægger op til et forudgående ekspertarbejde.

- Der skal være en inddragende fase, hvor vi beder om input og bliver klogere som politikere, og det vil jeg gøre mig umage med. Jeg synes, vi skal sætte arbejdet i gang hurtigst muligt, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hvornår skal det være færdigt?

- Det afhænger af de input, vi får. Men jeg vil gerne have, at den her diskussion også kommer til at hænge sammen med diskussionen af, at vi skal have et nyt optagelsessystem, så vi ikke laver to meget centrale ændringer af vores uddannelsessystem afkoblet fra hinanden, siger hun.