SF vil lempe lømmelpakke så færre anholdes præventivt

Det undrer SF, at justitsminister Søren Pind ikke er bekymret over et stigende antal præventive anholdelser.

Forud for vigtige fodboldkampe er fans blevet anholdt præventivt. Her er polske fans i klammeri med politiet før Europa Cup-kampen mellem Brøndby og Legia Warszawa i 2009.. En større gruppe blev præventivt anholdt. (Foto: Brian Lindberg Jensen © Scanpix)

Et højt antal præventive frihedsberøvelser får SF til at ønske en præcisering og tilbagerulning af lømmelpakken fra 2009, hvor det blev muligt at anholde personer administrativt i op til 12 timer.

- Vi synes, det er i strid med grundlæggende frihedsrettigheder, at man på den måde kan blive administrativt tilbageholdt, siger retsordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Ifølge Berlingske viser en gennemgang foretaget af tænketanken Justitia på baggrund af tal fra Rigspolitiet, at politiet siden klimatopmødet i 2009 har anholdt flere end 2.000 om året, inden de har begået noget ulovligt.

Justitsminister Søren Pind (V) siger til Berlingske, at han har tillid til politiet i sagen, men hos SF mener man, at man fra politisk hånd må handle, så politiets værktøjer indskrænkes.

I 2014 blev 2.383 personer tilbageholdt præventivt. Et lignende billede ser man for 2015, hvor statistikken ikke er klar.

De mange præventive tilbageholdelser ved eksempelvis demonstrationer er blevet prøvet ved retten, hvor de demonstrerende flere gange har fået medhold.

Socialdemokraterne vil se på baggrunden for tallene, inden man kræver ændringer.

/ritzau/