SF vil sætte nære kontakter til coronasmittede i isolation

Forslaget møder modstand fra adskillige partier i Folketinget, der mener, at det er ude af proportioner med smittesituationen.

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, foreslår, at nære kontakter til coronasmittede fremover går i isolation indtil de kan testes negative på fjerdedagen. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Rettelse: Sundhedsmyndighedernes definition af en nærkontakt er blevet rettet i artiklen.

Hvis din roommate, din kæreste eller dine børn skulle være så uheldig at blive smittet med deltavarianten af coronavirus, så skal du ifølge sundhedsmyndighederne lige nu ikke foretage dig andet end at blive testet - hvis du vel og mærke er vaccineret.

Du skal altså ikke gå i isolation og må for eksempel gerne møde op på arbejde.

Det mener SF er uforsvarligt, og derfor vil de nu have, at endnu flere danskere skal gå i isolation ved smitteudbrud.

- Vi ved jo, at smitten spreder sig både blandt vaccinerede og ikkevaccinerede, og hvis man er nær kontakt og ovenikøbet for eksempel bor sammen med en smittet person, så mener jeg, at man skal isolere sig, indtil man er testet negativ, siger partiets sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen og uddyber, at partiet som minimum mener, at man skal isoleres i fire dage.

Partiet foreslår, at reglerne strammes for at undgå nedlukning af samfundet op mod jul. De lægger særligt vægt på, at den nye coronavariant Omikron nu har gjort sit indtog i Danmark. Sundhedsmyndighederne frygter, at den er mere smitsom end andre varianter, og at vaccinen beskytter dårligere mod den.

Vaccinen er ingen garanti

Derfor synes Kirsten Normann Andersen, at stramningen bør indføres med det samme for at knække smittekurven.

- Det er trods alt bedre at isolere én person, der er nær kontakt, end at man risikerer at smitte en hel arbejdsplads, som så skal sendes hjem, siger hun.

Lige nu anbefaler myndighederne dog, at både nærkontakter og nærkontakter til nærkontakter går i isolation, hvis der er tale om smittetilfælde med den nye Omikron-variant.

Men SF vil altså have, at isolationen også skal gælde, hvis man er nærkontakt til en person, der er smittet med deltavarianten.

De mener, at stramningen er nødvendig, selvom 76 procent af danskerne allerede er færdigvaccinerede, fordi vaccinen som bekendt aftager over tid, og man godt kan blive smittet, selvom man er vaccineret.

Skal kun gælde kontakter i første led

Dog vil partiet kun have, at det er nærkontakter i det, de kalder "første led", der skal gå i isolation. Det omfatter ifølge Kirsten Normann Andersen eksempelvis ægtefæller, børn, mennesker, man bor sammen med, og kollegaer, man har siddet ved siden af en hel dag.

Sundhedsmyndighedernes definitionen på en nærkontakt er, at man bor sammen med en smittet person, haft direkte fysisk kontakt med en smittet, været i direkte kontakt til sekreter fra en smittet, eller i mere end 15 minutter har været tæt på en smittet person inden for en meter.

Men SF's sundhedsordfører mener ikke, at man bør gå i isolation, hvis man for eksempel har siddet ved siden en smittet i toget.

- Jeg synes ikke, det er svært at skelne, men det er jo det, smitteopsporingen skal hjælpe med, siger hun.

Ikke opbakning til forslaget

Blandt Folketingets øvrige partier er der ikke umiddelbart særlig stor opbakning til SF's forslag.

Sundhedsordføreren i Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, mener, at det er ude af proportioner i forhold til den smittesituation, vi oplever i samfundet lige nu.

Han peger på, at konsekvenserne for vores arbejdsmarked ved at sende nærkontakter i isolation er alt for store.

- Vi har et sundhedsvæsen, som er under pres, og en ældrepleje, hvor der også mangler personale. I det hele taget har vi et arbejdsmarked, hvor der mangler personale til at få opgaverne løst, og derfor kan vi ikke have et stort antal mennesker gående hjemme, som sandsynligvis ikke er smittede, siger han.

Per Larsen mener, at vaccinen beskytter danskerne så tilstrækkeligt, at der ingen grund er til at indføre yderligere restriktioner.

- Det er jo heller ikke sådan, at dødstallene er voldsomt høje, påpeger han.

'Spørgsmålet er, om det er det værd?'

Samme toner lyder fra De Radikale, hvor sundhedsordfører Stinus Lindgreen ligeledes mener, at forslaget er skudt over målet. Også selvom Omikron-varianten skulle vise sig at være mere smitsom.

- Jeg synes, det, der er lagt frem fra sundhedsmyndighederne, om, hvordan vi skal inddæmme den her Omikron-variant, virker fornuftigt, siger han og tilføjer, at det ikke er nødvendigt at stramme restriktionerne endnu mere.

Ligesom Per Larsen tror Stinus Lindgren, at det vil have for store konsekvenser for arbejdsmarkedet at sende så mange mennesker i isolation.

- Spørgsmålet er, om det er det værd i forhold til, hvad man gerne vil opnå. Formålet er jo ikke at forhindre udbredelsen. Det handler om at forhale processen, så vi kan købe nogle uger og få vaccineret nogle flere. Og der synes jeg, det er et rimeligt snit, man har lagt lige nu, siger han.

Enhedslisten afventer myndighederne

Heller ikke hos Enhedslisten er der opbakning til SF's forslag. Her slår sundhedsordfører Peder Hvelplund fast, at de ikke mener, det er nødvendigt på nuværende tidspunkt.

De er dog ikke afvisende over for tiltaget, hvis det på et tidspunkt skulle blive en anbefaling fra sundhedsmyndighederne.

- Helt grundlæggende synes jeg, vi skal læne os op ad de anbefalinger, der kommer fra myndighederne. De følger jo situationen nøje også i forhold til Omikron-varianten, derfor vil jeg godt afvente, om det er noget, de kommer til at anbefale, siger Peder Hvelplund.

Det eneste parti, der umiddelbart er lydhør over for SF's forslag, er Dansk Folkeparti.

Partiets sundhedsordfører Liselott Blixt undrer sig nemlig også over, at man som nær kontakt ikke skal gå i selvisolation.

- Jeg vil meget gerne høre ministerens begrundelse for, hvorfor man ikke skal isolere sig. Det må han redegøre for, siger hun.

SF oplyser, at de har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at forholde sig til forslaget så hurtigt som muligt.

DR Nyheder ville gerne have interviewet ministeren, men det var ikke muligt. I stedet skriver ministeriet i et skriftligt svar:

- Vi står et helt andet sted nu, end vi gjorde for et år siden. 77,7 procent af den samlede danske befolkning har takket ja til at blive vaccineret, og 75,8 procent er færdigvaccineret.

- Dem, som er vaccineret og dermed ikke skal lade sig isolere, skal naturligvis være særligt opmærksom på, om de udvikler symptomer, hvis de har været tæt på en smittet. Og hvis man udvikler symptomer sørge for at blive hjemme. Sundhedsmyndighederne følger løbende udviklingen og vurderer om de tiltag, vi gør brug, er tilstrækkelige. Det gælder naturligvis også for retningslinjerne for nære kontakter.