SF'ere klapper Holger K. Nielsen hjem på pension: 'Tak, for at du stadig åbner en bajer med en gaffel'

Den tidligere SF-formand takker af ved det kommende valg.

Holger K. Nielsen genopstiller ikke ved det snarlige folketingsvalg og blev derfor hyldet for lang tro tjeneste på SF's landsmøde lørdag.

Der blev klappet og klappet og klappet - og så klappet lidt mere, før klapsalverne blev taktfaste og over 400 SF'ere rejste sig op for at hylde Holger K. Nielsen på SF's landsmøde i Kolding.

Den 68-årige tidligere SF-formand genopstiller nemlig ikke ved det folketingsvalg, der meget snart skal udskrives. Efter over 34 år på tinge, 14 år som partiformand og et par ministerposter i bagagen, vil han gøre plads til yngre og nye kræfter.

- Tak, fordi du altid har været en loyal støtte og aldrig har været nærig med gode råd, sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr fra talerstolen på landsmødet.

- Tak, for at du kan hive ethvert drama ned på jorden med en anekdote fra SF i halvfemserne. Tak, fordi du al den tid har beholdt begge ben på jorden, stadig åbner en håndbajer med en gaffel og bander og svovler, når du bliver gal over verdens uretfærdighed.

Holger K. Nielsen meddelte allerede for tre år siden, at han ikke vil være at finde på stemmesedlen ved næste folketingsvalg. Og dermed er dette hans sidste landsmøde som folkevalgt.

Olsen Dyhr: Holger har sat sit fingeraftryk på hele Europa

Holger K. Nielsen har flere gange over de sidste 30 år været en central spiller i dansk politik. Han er skrædderen bag ”Det Nationale Kompromis”, der efter danskernes nej til Maastricht-traktaten i 1992 banede vejen for de fire danske EU-forbehold.

Og netop dét fingeraftryk på både Danmarks- og Europahistorien fremhæver Pia Olsen Dyhr i sin tale:

Holger K. Nielsen foran en plakat med teksten: "Holger og konen siger nej til Unionen" ved et afstemningssted i Jonstrup den 2. juni 1992. (Foto: Geert Bardrum © Scanpix)

- Jeg har gået lidt og tænkt på, at Theresa May (Storbritanniens premierminister, red.) måske skulle låne Holger K. Det var jo SF og Holger, der med Det Nationale Kompromis, tog ansvaret for nej'et i 1992 og gav det en konstruktiv retning - de fire forbehold. Og lige om lidt, kære Holger, får du jo også mere tid – så kan du jo hjælpe Theresa, siger Pia Olsen Dyhr med henvisning til briternes svære brexit.

Holger K. Nielsen er da også stolt af Det Nationale Kompromis. Men det var ikke uden konsekvenser for ham at stå fadder til de fire forbehold, fortæller han:

- Der var mange, som var skuffede, fordi de oplevede, at det havde været en afstemning for eller imod EU. Men vi kunne vise til vælgerne, at vi godt kunne skabe et fælles grundlag i forhold til Europa-politikken.

- Det var selvfølgelig ubehageligt, og hvis vi havde haft en spindoktor dengang, havde vedkommende nok meget kraftigt frarådet det. Men vi stod ved det. Vi kunne godt stemme nej og stadig få noget ud af det, siger Holger K. Nielsen.

'Jeg vil meget nødigt stå som en gammel sur mand'

Holger K. Nielsen har efterhånden haft nogle år til at vænne sig til tanken om at sige farvel til livet som folkevalgt i Folketinget. Han er glad for den afsked, hans partifæller i dag har givet ham.

Holger K. Nielsen fik blomster, da han havde 10-års jubilæum som partiformand på SF's landsmøde i 2001. (Foto: ERIK LUNTANG © Scanpix)

- Det var da dejligt. Og det viser, at partiet har sat pris på min indsats gennem årene. Jeg har været med både i opture og nedture. Jeg kender partiet ud og ind, siger Holger K. Nielsen.

- Jeg vil meget nødigt stå som en gammel sur mand og sige, at det var bedre i gamle dage, for det var det ikke, tilføjer han.

Men, der er et men. For den gamle veteran synes, at kulturen i dansk politik har ændret sig. De hurtige overskrifter tager tit styringen, og spillet om magten spiller i hans optik en større og større rolle.

- Men jeg synes generelt, at politikerne er bedre end vores rygte, siger han.

Og hvilken kampform efterlader han så sit gamle parti i? En meget fin form, lyder svaret.

- Vi er et parti, der bobler af optimisme, siger Holger K. Nielsen og sammenligner med for fem år siden, hvor SF trådte ud af regeringen og efterfølgende blødte både vælgere, medlemmer og politikere.

- Vi tumlede ud af regeringen for fem år siden på en ikke særlig smuk måde, og vi var langt nede og fik også et dårligt valg i 2015. Jeg sagde til alle, der gad høre på mig dengang, at vi nok skulle komme igennem det. Jeg har været med i mange store nedture – ikke kun den seneste.

Siden valgresultatet på 4,2 procent er venstrefløjspartiet steget i målingerne. Og i den nyeste måling, foretaget af Epinion for DR, står SF med 6,9 procent til den bedste måling siden valget.

- Jeg er kolossalt optimistisk i forhold til vores fremtid, afslutter Holger K. Nielsen - der dog er lidt lettet over ikke selv at skulle igennem endnu en strabadserende valgkamp lige om lidt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk