SF's unge formandshåb? Portræt af Astrid Krag

Portræt af Astrid Krag, der er et godt bud på en ny mulig formand i SF.

Astrid Krag er et godt bud på en ny mulig formand i SF. Her ses hun sammen med sin søn og ægtemanden Andreas Seebach. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

En af de oplagte kandidater til formandsposten i SF, efter Villy Søvndal har trukket sig, er sundhedsminister Astrid Krag, der har gjort en kometkarriere i SF.

29-årige Astrid Krag kommer fra den mindre by Tørring ved Vejle. Hendes far er tekstforfatter og moderen gymnasielærer. Barndomshjemmet havde fyldte bogreoler og masser af snak ved middagsbordet, for Astrid Krag kommer fra en diskussionslysten familie.

Selv mindes hun, at den første interesse for politik kom, da hun havde læst Pelle Erobreren i folkeskolen. Og da der kort tid efter skulle være et "prøvevalg" i hendes klasse, valgte hun at stemme på SF. Det var der kun en enkelt anden i hendes klasse der gjorde, og for at lave om på det meldte Astrid Krag sig ind i SF's ungdomsparti.

Her endte hun som landsformand fra 2005-2007.

Politisk karriere

Der skulle et par forsøg til, før Astrid Krag kom i Folketinget. Først var hun kandidat for SF i Vejle fra 2001 til 2006 - uden at blive valgt ind. I 2007 stillede hun op i Sjællands Storkreds - og kom ind. Det betød blandt andet, at hun ikke fik færdiggjort sine studier i statskundskab på Københavns Universitet.

Astrid Krag er tidligere ordfører på integrationsområdet, ligesom hun også har haft ansvaret for at formidle partiets ældrepolitik.

Hun er desuden tidligere næstformand for folketingsgruppen, og ved valget i september 2011 blev Astrid Krag genvalgt med omkring 3.000 flere personlige stemmer end ved valget i 2007.

Efter valget blev Astrid Krag udpeget som ny sundhedsminister.

En hardliner på integrationsområdet

SF's flygtninge og indvandrerpolitik har ændret sig markant i løbet af de seneste år - og det er sket med Astrid Krag som talerør. Hun regnes af mange som en "hardliner" i forhold til partiets tidligere syn på integrationsområdet. Noget hun allerede gav udtryk for i sin tid som formand for SFU.

Pernille Frahm repræsenterer den blødere fløj, når det kommer til udlændingepolitikken i SF. Og hun har flere gange diskuteret emnet med Astrid Krag. Diskussioner som hun i Politiken har beskrevet med disse ord:

"Selv om vi kan være uenige, lytter hun altid og tager kritik til sig uden surhed. Hun er ukrukket og overvejende, og det sætter jeg stor pris på".

Privat har den unge politiker en del at se til. Hun er mor til datteren Karla og har til januar født en søn. Astrid Krag er gift med Andreas Seebach, der er rapper under kunstnernavnet "AndyOp", og han har tidligere lavet en særlig valg-rap til SF - sammen med Villy Søvndal.

Facebook
Twitter