'Shit, ikke igen': Rasmus Prehn bliver den tiende fødevareminister på ti år

Rasmus Prehn overtager et ministerium, hvor der har været voldsom udskiftning henover de seneste ti år.

Mogens Jensen (S) gav gaver, da han i går overdrog ministerstolen til Rasmus Prehn (S). (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Da Ole Wehlast, formand fra Fødevareforbundet NNF, fik nyheden, om at Mogens Jensen (S) gik af, og at Fødevareministeriet igen skulle have ny minister, var hans reaktion:

- Shit, ikke igen!

For det er en varm stol, som den nye fødevareminister, Rasmus Prehn (S), i dag indtager.

Med den nye minister har vi haft ti fødevareministre siden 2010. Og det er et problem, mener Ole Wehlast, der repræsenterer godt 180.000 lønmodtagere inden for erhverv som for eksempel slagterier.

- Nu har jeg være formand i Fødevareforbundet siden 2005, og Rasmus, som nu er blevet ny minister, er nummer 11. Det vil sige, at gennemsnitslevetiden er lidt under halvandet år for en fødevareminister, som varetager et så væsentligt område, fortæller han til P1 Morgen.

- Det giver ustabilitet og usikkerhed i branchen, for hvad er det lige, en ny minister vil, siger formanden og tilføjer:

- Så kommer der lige et ministerskifte, og så starter vi forfra igen.

Tidligere minister: Et følsomt område

Mogens Jensen røg på sin håndtering af minkskandalen, Venstres Esben Lunde Larsen mistede fiskeriet på grund af sagen om kvotekongerne, og landbrugspakken kostede Eva Kjer Hansen (V) posten.

At en ministerpost, der rummer fødevareområdet, er en varm stol, kan Lars Barfoed, tidligere formand for De Konservative, skrive under på. Han måtte trække sig i 2006 som familie- og forbrugerminister, da Dansk Folkeparti trak tæppet væk under ham på grund af problemer med fødevarekontrollen, som hørte ind under hans ministerium.

- Den er først og fremmest varm, fordi det her fødevareområde er rigtig følsomt, siger han.

- Det handler i sidste ende om vores sundhed. Det handler om, hvorvidt vores fødevarer er i orden, og om landbruget passer så godt på dyrene, at de ikke får sygdomme, der kan brede sig til mennesker, og det er lige fra fugleinfluenza til nu sagen om minkene, fortæller Lars Barfoed til P1 Morgen.

- Når der kommer en sag, så er det også noget, som pressen interesserer sig voldsomt for. Og som oppositionen interesserer sig voldsomt for, og derfor bliver tingene skruet vældigt meget i vejret, siger han.

Det tager et år at komme på plads

Lars Barfoed er enig med Ole Wehlast i, at den store udskiftning på posten er et problem. For svineprodukton, fiskeri eller fødevarekontrol er komplicerede sager, der involverer stærke interesseorganisationer, mange arbejdspladser og kompliceret lovgivning, der i mange tilfælde skal hænge sammen med diverse EU-direktiver.

- Der går et års tid, før man er driftssikker som minister, især på så stort og kompliceret område som fødevareområdet, siger Lars Barfoed.

Og det bliver ikke bedre af, at skiftende regeringsledere bytter rundt på klodserne, så fødevarer bliver lagt sammen med andre områder som miljø eller ligestilling.

- Hvis man hele tiden skifter om på, hvordan sådan et ministerium er strikket sammen, så er det jo hele tiden dårligere fungerende, end hvis der havde været stabilitet hen over årene, og det synes jeg er et problem, siger Lars Barfoed, der i dag driver sit eget rådgivningsfirma.

Et gratis råd til den nye fødevareminister, Rasmus Prehn, lyder:

- Hold hovedet koldt, sæt dig grundigt ind i tingene, og lad være med at udtale dig for hurtigt, og før du har sat dig ind i tingene.

Prehn: En meget stor opgave

Rasmus Prehn erkender, at han overtager et ministerium, hvor tilliden skal genoprettes, og minksagen håndteres.

- Det bliver en meget stor opgave, ingen tvivl om det. Jeg kommer til at gå til opgaven med stor ydmyghed, og her de indledende dage er jeg nødt til at grave mig dybt ned og lytte mere end jeg taler, siger han til P1 Morgen.

Han håber på, at partierne hurtigt kan blive enige om den kompensationsordning til minkavlerne, som stadig ikke er faldet på plads.

- Jeg håber på, at vi kan få lavet den her løsning hurtigst muligt, for det gør jo, at man ude på minkfarmene kan få ro i maven og vished om, hvordan fremtiden ser ud. Det tror jeg, der er rigtigt meget brug for.

Med udsigt til store opgaver som brexit og en grøn omstilling af landbruget, der venter, håber han på mulighed for bredt samarbejde.

- Det er vigtigt, at vi får skabt ro, at vi får genskabt et samarbejdsklima, i stedet for at der er kiv og strid, siger Rasmus Prehn.

Hør P1 Morgen, hvor den nye fødevareminister, Rasmus Prehn, besøgte programmet klokken 8.40.

Slanket ministerium kan blive en styrke

Han overtager er slanket ministerium, og det mener NNF's Ole Wehlast kan blive hans styrke.

- Det glæder mig, at man har pillet ligestilling, nordiske anliggender og miljøet væk, så man får en minister, der nu kan koncentrere sig om fødevarer, landbrug og fiskeri. Det, tror jeg, vil styrke ministeren, siger Ole Wehlast fra Fødevareforbundet NNF.

Men på kort sigt vil rokaden føre til uro og manglende effektivitet, vurderer tidligere minister Lars Barfoed.

- Det skaber rigtigt meget uro, når man nu deler det op, så vi har et miljøministerium og et fødevareministerium. Jeg synes, at det er fornuftigt at gøre det, men det er klart, så skal der ansættes en ny departementschef, som sætter sit eget hold sammen med ministeren. Der er nye beslutningsprocesser, folk får nye kolleger og måske nye fagområder, siger han og tilføjer:

- Der går lang tid, før der er ro på tingene.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter