Sikandar Siddique har en 'enorm tiltro til, at Frie Grønne kommer i Folketinget' - også uden at slå sig sammen med de andre små grønne partier

Frie Grønne holder i dag landsmøde. Ingen målinger spår dem en plads i Folketinget efter næste valg.

Sikandar Siddique tror på, at Frie Grønne nok skal komme i Folketinget ved næste valg. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Tre partier. Nogenlunde de samme vælgere. Og overlappende dagsordener.

Sådan ser det ud på venstrefløjen i dansk politik for tiden, hvor der er lige godt et år til at næste folketingsvalg senest skal være afholdt.

Men der kan ikke blive tale om, at Frie Grønne, Alternativet og Veganerpartiet, der alle ligger og kæmper under spærregrænsen, finder sammen for at øge chancerne for en plads i folketingssalen.

I hvert fald ikke hvis man spørger Sikandar Siddique, der er politisk leder for Frie Grønne.

- Jeg tror ikke på, at det er nok at være enige om det grønne. Det handler også om at være enig om det økonomiske og det ideologiske. Og der er vi meget langt fra hinanden.

Lige nu ligger Frie Grønne til 0,8 procent af stemmerne i en meningsmåling fra Epinion, der er lavet for DR fra 19. maj. Alternativet ligger til 1,5 procent af stemmerne, mens Veganerpartiet ligger til 0,4 procent af stemmerne.

Ingen af dem er altså spået en plads i Folketinget efter næste valg.

Folk fra Alternativet og Veganerpartiet er dog velkommen til at melde sig under Frie Grønnes faner, hvis de har lyst, siger Sikandar Siddique også.

- Jeg vil gerne bruge det her interview til at invitere mine venner fra Veganerpartiet og Alternativet til at komme og være med i Frie Grønne.

Samtidig udelukker han ikke, at der kan blive tale om at slå sig sammen. Men han vurderer det ikke realistisk på denne side af et valg.

En stemme for minoriteterne

Frie Grønne har da også en historie, hvor de er stiftet af afhoppere fra Alternativet, der sammen med Veganerpartiet udgør konkurrencen for partiet.

Og i dag skal det forholdvis nye parti så holde sit første fysiske landsmøde - men formentlig også det sidste inden et folketingsvalg.

- Landsmødet er et startskud på valgkampen, fordi vi skal i Folketinget. Det går fremad, der er fremdrift, vi bliver flere og flere, og vi kommer rundt om i landet og spreder budskabet, siger Sikandar Siddique.

Han har en "enorm tiltro til, at Frie Grønne kommer i Folketinget," når han ser på "den fremdrift, partiet har lige nu".

Men vejen i Folketinget er altså ikke baseret på en fusion mellem de tre små partier. Siddique regner med, at det bliver noget helt andet, der skal få partiet over spærregrænsen.

- Vi håber på, at vi kan være stemmen for de mange minoriteter, som ikke stemmer i forvejen. Men også mange af de minoriteters som stemte sidste gang, men er total skuffede over Enhedslisten og De Radikales leflen for Mette Frederiksen, og det at der ikke kom et paradigmeskifte i udlændingepolitiken, siger Sikandar Siddique.

- Jeg håber også, at vi kan blive en stemme for de mange klimaaktivister, som i 2019 stemte grønt og håbede på at få en regering, der ville levere på klima, men stadig lænker sig fast derude, fordi der ikke er nok klimahandling herinde (på Christiansborg, red.).

'Så må vælgerne jo vælge, om de så vil stemme på os'

Behovet for Frie Grønne er ifølge Siddique opstået, fordi SF og Enhedslisten "har taget et gaveldigt ryk til højre og ind mod Christiansborg-logikken, hvor man rykker kommaer og går så meget på kompromis, at der til sidst ikke er noget nyskabende politik tilbage".

- Der er brug for et parti på venstrefløjen, der står fast på klimaet, der står fast omkring den antiracistiske kamp. Der vil kæmpe benhårdt for at skabe et lige samfund, og som står fast på sine principper. Og forhåbentlig kan trække venstrefløjen til venstre, siger han.

Han vil have et opgør med partier, der lover ét inden et valg og gør noget andet efter et valg.

- Jeg tror på, at det er vigtigt, at vi ikke kun tænker Christiansborgpolitik og meningsmålinger. Men at vi rent faktisk etablerer politiske partier, som står fast på dets principper, siger Sikandar Siddique.

- Så må vælgerne jo vælge, om de så vil stemme på os.