Simon Emil om sit nye parti: 'Klare forskelle' til De Radikale

Det nye parti Fremad vil ikke sættes i bås med Radikale Venstre.

En af de dårligst bevarede hemmeligheder i dansk politik er i dag sluppet ud.

LA-afhopperne Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund har stiftet det nye parti Fremad. Et af de store uafklarede spørgsmål har været, hvad de to vil i dansk politik, som de eksisterende partier ikke tilbyder, især hvad forskellen er mellem Fremad og De Radikale, som har fremlagt en plan netop med titlen "Fremad!"

Det satte partistifterne selv ord på, da de her til morgen gæstede P1-programmet Slotsholmen.

- Jeg synes, der er klare forskelle til De Radikale. For det første peger vi entydigt på Jakob Ellemann (V) som statsminister. For det andet er vores EU-politik, at EU er blevet mere relevant på grund af klimakrisen, migrationskrisen og Putins fremgang i øst og så videre, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille, før han fortsætter:

- Men vi tager ikke bare glædeligt imod alt, der bliver sendt fra Bruxelles. Når man for eksempel vil lave barselskvoter og tvinge det ned over danskerne, så er vi imod. Modsat De Radikale.

Christina Egelund og Simon Emil Ammitzbøll-Bille på Christiansborg efter nyheden om, at de tidligere profiler for Liberal Alliance stifter partiet Fremad. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Vil have en mere liberal udlændingepolitik

Partiet er allerede repræsenteret i Folketinget, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille tager sit mandat med fra Liberal Alliance, som han forlod for et par uger siden.

Partiet slår sig blandt andet op på en anden udlændingepolitik end den, der blev ført under VLAK-regeringen, og som til dels er fortsat under den nye socialdemokratiske regering.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, er vi ikke lidt i småtingsafdelingen?

- Nej, det er vi bestemt ikke. Du kan gå videre til udlændingepolitikken, hvor vi synes, det er godt, der er en fast udlændingepolitik. Vi synes bare også, at den skal være fair. Man er gået for langt. Radikale Venstre står på den ene side af os i udlændingepolitikken, og de øvrige borgerlige partier står på den anden.

Det er ikke kun på udlændingepolitikken, hvor de to stiftere ser klare forskelle til De Radikale.

Christina Egelund fremhæver skattepolitikken som et område, hvor man vil kunne se forskel.

- Radikale Venstre vil gerne omfordele skatter – altså finde på nye skatter og nedlægge nogle andre. Vi vil gerne sænke skattetrykket og have en mindre stat, siger hun.

For hvis man skal have en mindre stat, så kræver det også en negativ vækst i den offentlige sektor, slår de to stiftere fast. Eller sagt på en anden måde:

- Væksten i det private skal være større end væksten i det offentlige, siger Christina Egelund.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund meddelte her til morgen, at de stifter et nyt parti med navnet "Fremad". Samme dag er partiets website gået i luften. Ammitzbøll-Bille bliver formand for Fremad, mens Christina Egelund sætter sig på posterne som næstformand og politisk ordfører. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Vil have syrienskrigere retsforfulgt i Danmark

Er det her version 2.0 af Ny Alliance?

- Det her er i hvert fald et forsøg på at sige, at vi gerne vil have et økonomisk, liberalt parti, som samtidig er værdiliberalt i forhold til udlændingepolitik, retssikkerhed og den slags, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Der sidder omkring 28-30 børn i Syrien, der er børn af islamiske krigere. Skal de hentes hjem?

- Ja.

Gælder det også en dreng på 17 år, som klart har markeret, han støtter Islamisk Stat?

- Det er sådan, at børn, som er danske statsborgere, har den danske stat en forpligtelse til. Det kan jo godt være tale om, at der er nogle, der skal hjem og have en dom, hvis de er så gamle, som du taler om.

Skal vi modtage flere kvoteflygtninge?

- Ja. Vi mener, det er vigtigt at bakke op om det internationale samarbejde om, hvordan vi håndterer migrantkrisen. FN’s kvotesystem er sådan set et rigtig godt system. Vi mener så, det bør gå hånd i hånd med en mere rationel og human asylpolitik på internationalt plan.

Hvor mange skal vi tage?

- Det må man så tage bestik af løbende.

Du kan høre hele interviewet med de to partistiftere i P1-programmet Slotsholmen, som du finder ved at trykke her.