Sjofel gadedreng og botox - Lykketoft er ikke den første, der skyder med skarpt

Retorikken kan være hård i dansk politik. Og nogle gange personlig. Vi har fundet en stak eksempler.

Afsendere og modtagere af noget af den (lidt for) personlige kritik, der er sendt af sted i årenes løb. Fra øverste venstre hjørne: Jens Rohde, Poul Schlüter, Helle Thorning-Schmidt, Morten Messerschmidt og Louise Frevert. Foto: Henning Bagger/ Sigrid Nygaard/ Jens Nørgaard Larsen/ Keld Navntoft.

Mogens Lykketoft stjæler tirsdag overskrifter med et usædvanligt hårdt angreb på Danmarks siddende statsminister.

Lars Løkke Rasmussen (V) er "en lille svindler", lyder det blandt andet fra den tidligere formand for Folketinget og nuværende formand for FN's Generalforsamling i en tale, der ikke skulle have været offentligheden bekendt.

Andre politikere har leveret personlige angreb mod politiske modstandere - og nogle gange kollegaer - fuldt bevidste om, at ordene ville komme bredt ud. Her er eksempler på politisk mudderkastning.

Sjofel gadedreng

En af mest kendte politiske svinere i nyere tid må være den, der kom under forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og nuværende medlem af De Radikale Jens Rohdes "missil-gate".

Sidstnævnte blev i 2006 efter en række kontroversielle kommentarer kaldt for et "lavtgående og løsgående missil" af Helle Thorning-Schmidt. Jens Rohde svarede igen ved at konstatere, "at hun endnu har til gode at se mit missil".

Og så kom Socialdemokraternes daværende politiske ordfører, Lotte Bundsgaard (S), sin partiformand til undsætning.

- Hvis vi skal diskutere politik og skal løse en krise for Danmark, så nytter det ikke at spille sjofel og lege gadedreng på den måde Jens Rohde gør. Det er langt under niveau, sagde Lotte Bundsgaard. I samme artikel, som du kan læse her, krævede hun, at Venstres gruppeformand skulle sætte Jens Rohde på plads.

Botox-Helle

Kort før folketingsvalget den 18. juni 2015 skred Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, ind, da folketingsmedlem Thomas Danielsen (V) gik over stregen.

På Twitter skrev Danielsen:

Kort efter uddybede Thomas Danielsen over for Ekstra Bladet, at han kun kendte "to personer, der bruger botox: Ole Henriksen og Helle Thorning". Uden at han dog ville uddybe, hvorfra han kendte til Thornings botox-brug.

Det blev for meget for Lars Løkke Rasmussen. Partiformanden satte Thomas Danielsen på plads ved at stemple tweetet som "pinligt og under lavmålet". Så undskyldte Thomas Danielsen:

Dilettant

I 2008 var Helle Thorning-Schmidt også målet for et angreb fra daværende økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K).

Under forhandlingerne om en arbejdsmarkedsreform sagde Espersen følgende:

- Jeg synes faktisk, at Helle Thorning-Schmidt har opført sig som en dilettant i de her forestillinger. Hun været mere optaget af at slæbe tv-kameraer med herover end at komme og være velforberedt i den politiske debat, lød angrebet ifølge Ritzau.

Ordene faldt, efter Helle Thorning-Schmidt havde kritiseret daværende finansminister, Lars Løkke Rasmussen, for at have forkludret den planlagte arbejdsmarkedsreform.

Hvem skal nu betale?

Næste bud på en politisk sviner, der måske blev mere personlig end saglig, kom under valgkampen i 2015.

"Hvem skal betale Løkkes regninger?", lød spørgsmålet fra Socialdemokraterne i en kampagne, der blandt andet omfattede busstop-plakater med den tekst.

Spørgsmålet var en klar henvisning til Lars Løkke Rasmussen bilagssager, senest tøjsagen kort før valget.

Den interne

I 2007 forlod Louise Frevert Dansk Folkeparti efter samarbejdsvanskeligheder mellem hende og toppen af partiet, som hun tidligere havde beskyldt for topstyring.

Striden stoppede ikke efter Louise Freverts exit. I sin erindringsbog beskriver hun, hvordan Pia Kjærsgaard viser nogle utiltalende sider, når partimedlemmer er lidt for langt fremme i skoene.

Så ser de ”hendes utiltalende sider for fuld udblæsning: hidsigheden, foragten, hendes iltre nedladenhed, det skingre raseri. Hun formår ikke at skabe tillid, men spreder tværtimod frygt og modvilje. Hun skaber sig fjender for livet”.

Louise Frevert skulle ifølge Ekstra Bladet også have beskrevet Pia Kjærsgaard som "en led mokke", men det afviser Frevert.

En intern mere

Vi bliver hos Dansk Folkeparti. I oktober 2015 meldte europaparlamentsmedlem Rikke Karlsson sig ud af partiet og insinuerede i den forbindelse, at parti- og europaparlamentskollega Morten Messerschmidt (DF) skjulte regnskaber fra to partipolitiske fonde.

Messerschmidt svarede igen med følgende salve:

- Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles, og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende, sagde Morten Messerschmidt til Berlingske Nyhedsbureau.

Parfumesælger

Politisk sviner eller ej. Vurder selv. I hvert fald blev 'parfumesælger' hængende på Poul Schlüter, som en spids og samtidig vammel Eau de Cologne.

Sammenligningen mellem den længst siddende statsminister siden Anden Verdenskrig og en sælger af duftevand kom fra den slagfærdige og ofte kontroversielle erhvervsmand Sten Danø, der havde det med at blande sig i den offentlige debat og i en periode var medlem af Det Radikale Venstres hovedbestyrelse.

Poul Schlüters blonde og bølgede hår samt kridhvide smil ledte åbenbart Sten Danøs tanker hen på en parfumesælger.

Poul Schlüter (K) var statsminister fra 1982 til 1993. Her trykker Schlüter hånd med Erhard Jakobsen, da han var borgmester i Gladsaxe. (Foto: UKENDT)