Skaarup: Vælgerne kan ikke regne med min garanti for skattelettelser

Dansk Folkepartis Peter Skaarup siger i en ny bog, at der skal være en garanti for at få en gevinst på 5.000 kroner efter skat, hvis man får et arbejde frem for at være på kontanthjælp.

Hvor meget skal det økonomisk kunne mærkes, at man går fra kontanthjælp til et job?

Mindst 5.000 kroner siger DF's gruppeformand, Peter Skaarup, i en ny bog, der endnu ikke er udkommet. Her lover Peter Skaarup konkrete skattelettelser til de lavestlønnede.

- I dag får en butiksansat med to børn en gevinst på 2425 kroner om måneden efter skat ved at tage et job i forhold til at være på kontanthjælp. Er det nok, kan man spørge sig selv om? Og hvor stor skal forskellen være?

- Her er mit udspil, at man skal have 5.000 kroner ekstra om måneden efter skat ved at tage et job. Den garanti skal vi give, siger Peter Skaarup i biografien Peter Skaarup, som udkommer på forlaget Mellemgaard den 3. oktober.

Ikke en garanti på den mådeMen toppolitikeren trækker nu i land, inden bogen altså overhovedet er udkommet.

Peter Skaarup, du taler om, at 5.000 kroner skal være en garanti. Hvorfor skal det ligefrem være en garanti?

- Det er jo sådan, jeg lige har formuleret det, da jeg blev spurgt af bogens forfatter. Det er jo ikke en garanti på den måde, at jeg siger, at hvis Dansk Folkeparti får større indflydelse efter et folketingsvalg, så vil vi gennemføre lige præcis det.

- Det er den retning, vi gerne vil gå, hvis diskussionen bliver åbnet i forhold til at give skattelettelser - så skal det ske i form af lettelser i bunden først og fremmest, siger Peter Skaarup i et uddybende interview til DR om bogen.

Men du siger i bogen, at det er en garanti. Så er det vel en garanti, som vælgerne kan regne med bliver gennemført eller hvad?

- Nej, det er ikke en garanti, som vælgerne kan regne med bliver gennemført. Det er noget, jeg har sagt til en bog, fordi jeg bliver spurgt om, hvilke udfordringer Danmark står over for også på lang sigt. Det er en kæmpe udfordring, at vi har mennesker i vores samfund, for hvem det faktisk ikke kan betale sig at arbejde. Det er ikke godt for et samfund, hvis vi mangler en gulerod, siger Peter Skaarup.

Mere en retningslinje

Den nye bog er et portræt af Peter Skaarup skrevet af forfatteren Niels Martinov. Men Peter Skaarup mener ikke, at hans udsagn i den nye bog kan sammenlignes med deciderede løfter.

- Jeg har sagt 5.000 kroner, fordi jeg synes, at det er til at tage og føle på. Det kunne også være 3.000 eller 6.000 kroner. Den er ment på den måde, at jeg synes, at vi skal belønne dem, der gerne vil lægge noget ind i samfundet i form af deres arbejde, siger Peter Skaarup.

Ville man som vælger med rette kunne føle sig snydt, hvis I ikke arbejder for at gennemføre det her efter et valg?

- Nej, man kan ikke føle sig snydt. For det er ikke en garanti, jeg kan give. Det er jo ikke et partiprogram eller en pakke, som lægger frem som parti, siger Peter Skaarup.

Han siger igen og igen, at udsagnet om garantien, som han giver i den nye bog, skal forstås som en retning i forhold til, hvordan Peter Skaarup vil se på eventuelle skatteforhandlinger efter et valg.

Har ikke regnet på det

Dansk Folkeparti står i flere målinger til at blive store og magtfulde efter et folketingsvalg. I flere målinger har DF været større end Socialdemokraterne.

Udsagnet om en garanti om skattelettelser fra Peter Skaarup kommer midt i en tid, hvor Dansk Folkeparti er under hård beskydning fra især Socialdemokraterne for ikke at have finansiering til deres forslag.

Og hvad det vil koste at sikre 5.000 kroner ekstra efter skat ved et arbejde frem for kontanthjælp har Dansk Folkeparti ikke regnet på.

- Det er ikke noget, vi har regnet på som en aktiv del af et forhandlingsoplæg. Jeg har bare sagt, da jeg blev spurgt af bogens forfatter om fremtidens skattesystem; lad os belønne det at være aktiv og være på arbejdsmarkedet. Gerne med 5.000 kroner, det kan også være 3.000 eller 6.000 kroner. Men det er den retning, jeg gerne vil gå, siger Peter Skaarup.

Et rigtig dyrt forslag

I tænketanken Kraka har forskningschef og økonom Kristian Thor Jakobsen regnet på den garanti, som Peter Skaarup giver i bogen. Det er en dyr en af slagsen.

- Vi har forsøgt at regne på det, og hvis man skal opnå sådan en gevinst eksempelvis ved at pille ved beskæftigelsesfradraget, så er det ret omfattende. Det vil koste på den anden side af 10 milliarder kroner. Det er et rigtig dyrt forslag, siger Kristian Thor Jakobsen.

Se interviewet med Peter Skaarup øverst i artiklen. Du kan også se mere i TV Avisen kl. 21.30.

Facebook
Twitter