Skæbnesvanger søndag i dansk politik: Frank Jensen skal forklare sig, og De Radikale holder krisemøde

Både Københavns overborgmester og regeringens støtteparti skal i dag forsøge at få styr på den ballade, som en række krænkelsessager har skabt.

(© (c) Ritzau Scanpix)

For både Københavns overborgmester Frank Jensen og De Radikale kan dagen i dag ende med at forme fremtiden.

Begge parter er sovset ind i en række verserende krænkelsessager, og i dag skal de hver især holde møder, hvor de skal diskutere det politiske morads, de er havnet i.

Klokken 14: De Radikale holder gruppemøde

Sofie Carsten Nielsen får på ny en hovedrolle, når De Radikale i dag holder gruppe/krisemøde. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Partiet holder gruppemøde, og det er den foreløbige kulmination på to vilde ugers nedsmeltning.

Det er den politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, der har indkaldt partiets folketingsgruppe til et møde.

Der er endnu ikke kommet så meget ud om mødet, eller hvad der er på dagsordenen.

Den 7. oktober holdt De Radikale et gruppemøde, der gik over i dansk politisk historie. Det var der, Morten Østergaard trak sig fra posten på grund af sin håndtering af en krænkelsessag med sig selv som hovedperson.

Partiet blev sendt til tælling af Morten Østergaards afgang, og efterfølgende har åbenbaret sig, hvad der ligner en åben krig mellem flere prominente medlemmer.

En konflikt, der eksploderede, da Ida Auken for nogle dage siden skrev på Facebook, at hun for flere år siden havde informeret den nye leder, Sofie Carsten Nielsen, om Morten Østergaards grænseoverskridende adfærd.

Klokken 18.30: Frank Jensen skal forklare sig

Overborgmester Frank Jensen skal forsvare sig selv og sin politiske fremtid senere i dag. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

På Københavns Rådhus skal Frank Jensen forsøge at overbevise sine partifæller om, at han stadig er den rette mand til at stå i spidsen for hovedstaden.

Med til mødet er Borgerrepræsentationsgruppen, Socialdemokratiet i Københavns forretningsudvalg og kredsformændene, oplyser Frank Jensen på Facebook.

Hvad er der blevet sagt?

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i København har meldt helt klart ud, at tilliden er væk.

- Vi skal have en næstformand, som alle kan føle sig trygge ved og spejle sig i. Det mener jeg ikke længere, Frank lever op til, siger Cecilie Sværke Priess, der er formand for lokalforeningen i København.

Hos Carlo Søndergaard, der er formand i Socialdemokratiet i Indre By og Christianshavn, er tonen indtil videre knap så hård.

- Nu vil jeg afvente mødet i morgen og de forklaringer. Så vil jeg derefter tage stilling.

Men han har dog også kaldt adfærden "uacceptabel".

Støttepartierne på rådhuset er mildest talt ikke imponerede, men de har heller ikke trukket tæppet væk under overborgmesteren endnu.

- Jeg er faktisk ret rystet. Jeg troede, at man havde lært lektionen, da man var på forsiden tilbage i 2011, siger socialborgmester Mia Nyegaard fra De Radikale.

Dermed henviser hun til en gammel episode, hvor Ekstra Bladet kunne fortælle, at Frank Jensen ved en julefrokost havde chikaneret en kvindelig ansat. Efterfølgende påpegede kommunaldirektøren, at overborgmesterens opførsel var helt uacceptabel.

Maria Gudme satte sagen i gang, da hun i Jyllands-Posten stod frem med nye anklager mod Frank Jensen.

Sagen:

I løbet af den seneste uge er der kommet flere historier frem om, at Frank Jensen har opført sig upassende og krænkende mod kvinder.

De tre af sagerne fandt sted i 2011, 2012 og 2017, mens han var overborgmester og dermed øverste leder for de tusindvis af ansatte i Københavns Kommune.

En af dem, der er stået frem, er Maria Gudme, som i dag er folkevalgt til regionsrådet i Hovedstaden for Socialdemokratiet.

I 2012 var hun 23 år, og på et værtshus med en række andre socialdemokrater endte hun med at sidde ved siden af Frank Jensen.

Her lagde han sin hånd på hendes lår, og derefter førte han den længere op ad hendes lår op under hendes kjole, beskriver hun.

Frank Jensen har efterfølgende undskyldt sin opførsel. Socialdemokratiet har alligevel bedt et advokatfirma kulegrave sagen.

Partisekretær Jan Juul Christensen forklarer, hvordan partiet griber sagen om Frank Jensen an.

Du kan selvfølgelig følge udviklingen af begge møder på samtlige DR's platforme i løbet af i dag.

Facebook
Twitter