Skærpet kontrol førte til tre gange så meget konfiskeret fyrværkeri

Bekymret minister er trods alt glad for, at det ikke nåede ud i butikkerne.

Det har godt kunnet betale sig, at Sikkerhedsstyrelsen skruede op for fyrværkerikontrollen i år. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

32 forskellige slags fyrværkeri og i alt ikke mindre end 145.000 raketter, batterier og andet slags nytårskrudt faldt for Sikkerhedsstyrelsens kontrol i år.

Det er mere end tre gange så mange som sidste år, hvor 45.000 fyrværkeriartikler blev konfiskeret.

På skydebaneterrænet ved Oksbøl, hvor Sikkerhedsstyrelsen hvert år tænder lunterne på udvalgte stikprøver for at tjekke, at varerne er i orden, før de bliver sendt ud i butikkerne, blev ekstra mange testet i år.

Styrelsen havde nemlig skruet op for kontrollen, og det kunne tilsyneladende godt betale sig.

- Det gør mig selvfølgelig lidt utryg, at der faktisk bliver fanget mange flere farlige produkter, når vi øger kontrollen, som vi har gjort den her gang, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Men det er med til at stramme nettet om dem, der ikke følger reglerne.

- Et øget kontroltryk, som vi har lavet i år, øger også risikoen for, at man bliver taget, hvis man har forkerte produkter, siger ministeren.

Farligt at indføre ulovligt fyrværkeri

Ud over at skrue op for antallet af stikprøver, der blev testet i Oksbøl, er der også blevet skruet op for konsekvenserne for dem, der dumper.

- Det skal være med til at afskrække dem, der drister sig til at sende farlige produkter ind på vores marked, siger Simon Kollerup.

Indtil nu har Sikkerhedsstyrelsen kun kunne give forhandlere påbud, hvis de henter farligt fyrværkeri til landet. Nu skal grove overtrædelser eller gentagne brud på reglerne føre til en politianmeldelse.

- Risikoen skal være høj, og den har vi øget nu. Det bliver farligere at være dem, der indfører ulovligt fyrværkeri, siger erhvervsministeren.

Men den voldsomme stigning efter den skærpede kontrol er stadig en påmindelse om, at fyrværkeri skal håndteres med forsigtighed, mener han.

- Derfor er der også tilbage at sige til alle os, der er fædre eller mødre, at vi skal virkelig passe på vores børn og hinanden.