Skal EU-borgere have børnecheck med det samme? Her er partiernes holdninger

Regeringen vil give børnechecken til EU-borgere fra første arbejdsdag. Blå blok mener, Danmark har ret til at stille krav om optjening.

- Det er helt rimeligt, at vi stiller nogle krav, som skal være opfyldt, før vi begynder at give enten børnepenge eller SU til borgere fra andre EU-lande, siger Mette Bock, europaordfører for Liberal Alliance. (© Colourbox)

Regeringen vil have dansk lov til at stemme overens med EU's. Derfor har skatteminister Morten Østergaard (R) mandag fremsat et lovforslag, der skal give EU-borgere ret til børnechecken fra første arbejdsdag.

Ifølge det danske optjeningsprincip, som VK-regeringen indførte i 2010, kræver det to års arbejde i Danmark at få børnecheck, men siden sommeren 2013 har regeringen på opfordring fra EU set bort fra det optjeningsprincip, som den nuværende danske lov indeholder.

Optjeningsprincippet bevares sådan set med det nye forslag, men arbejde i andre EU-lande tælles med, så intentionen med princippet forsvinder.Lige nu har regeringen ikke flertal for sit lovforslag.

Her kan du få overblik over folketingspartiernes holdning til, om EU-borgere, der kommer til Danmark, skal optjene retten til en børnecheck, eller om de skal have den fra første arbejdsdag.

Regeringspartierne

Socialdemokraterne og De Radikale er imod optjeningsprincippet og forsøger med lovforslaget i dag at rette dansk lov ind efter EU-reglerne.

- Det her er en lakmusprøve på, om man går ind for den fri bevægelighed. Hvis man gør, må man bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-retten, siger skatteminister Morten Østergaard (R) til Jyllands-Posten.

SF

SF mener, at meldingerne fra EU er så klare, at Danmark må rette ind. Partiet mener dog samtidig, at der skal være en form for optjeningsprincip for EU-borgere i forhold til velfærdsydelser.

- Jeg mener, at det er rimeligt at have et system, hvor man bidrager til, inden man modtager, siger Jonas Dahl, SF's ordfører på området, til DR Nyheder. Han mener, at det er nødvendigt med en diskussion af beskyttelse af velfærdsydelser på EU-plan.

Enhedslisten

Enhedslisten støtter ikke regeringens forslag i øjeblikket, men de vil bakke op, hvis de får to krav imødekommet; at børnechecken ikke sendes ud af Danmark, og at EU-borgerne arbejder på lige vilkår.

- Vi frygter, at regeringens linje fører til mere social dumping. Danske virksomheder skal ikke kunne spekulere i lavere løn til udlændinge, på baggrund af at børnechecken kan sendes til børn i udlandet. Børnechecken er beregnet på at dække omkostningerne ved at have børn her i landet, ikke i Polen eller i Rumænien, skriver Finn Sørensen, Enhedslistens ordfører om EU-arbejdsmarkedspolitik, i en skriftlig kommentar.

Venstre

Venstre og De Konservative indførte optjeningsprincippet i 2010, og Venstre står fast på, at EU-borgere ikke skal have ret til børnecheck fra første arbejdsdag.

- Vi mener ikke som De Radikale, at man bare naivt skal lægge sig fladt ned for EU-Kommissionen, siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, til Ritzau.

Konservative

De Konservative vil også bevare optjeningsprincippet.

- Det vil ødelægge legitimiteten i samfundet, hvis man fremover kan komme hertil og få børnepenge til sine børn i hjemlandet uden at betale skat i Danmark, siger Brian Mikkelsen, De Konservatives skatteordfører, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Liberal Alliance

Liberal Alliance ønsker at bevare optjeningsprincippet. Partiet foreslår, at EU-borgere tegner en sundhedsforsikring og ønsker, at EU-borgere, der kommer til Danmark, ikke har ret til offentlige ydelser de første fem år i Danmark.

- Det bør altså være et dansk anliggende at bestemme, på hvilke præmisser udefrakommende kan få del i danske velfærdsydelser. Det er helt rimeligt, at vi stiller nogle krav, som skal være opfyldt, før vi begynder at give enten børnepenge eller SU til borgere fra andre EU-lande, siger Mette Bock, europaordfører for Liberal Alliance i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti mener, at Danmark har ret til at have et stille krav om optjening til EU-borgere.

- Selvfølgelig må et land som Danmark have lov til at lave optjeningsprincipper, der sikrer en sammenhæng mellem, hvad man indbetaler, og hvad man kan trække ud af systemet, så der ikke fra dag ét skal sendes fuld børnecheck til Rumænien, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ifølge Ritzau.

Facebook
Twitter