Skal grænsen åbnes? Se, hvad alle partierne mener om den sag

Stor uenighed blandt partierne inden aftenens debat.

(Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Skal grænserne åbnes nu, eller skal turistbranchen slå koldt vand i blodet indtil senest 1. juni, hvor regeringen har bundet sig til at melde ud omkring grænserne?

Det ventes at blive et af de store temaer i aftenens partilederdebat, som kan ses på DR1 fra klokken 19.30 i aften.

Efter aftalen om genåbningens fase to med alle Folketingets partier torsdag i sidste uge har debatten om netop grænseåbningen været tiltagende. Senest i går blussede den op, da den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, gjorde det klart på et pressemøde, at Tyskland blot afventede en melding fra den danske regering, før de var klar til at åbne for grænsekrydsende danskere og omvendt. Siden roste EU-Kommissionen de tyske takter.

Det fik igen flere partier på Christiansborg til at sige, at nu må det være: Åbn grænsen for tyskerne, så de kan komme ud til for eksempel den jyske vestkyst og bruge nogle penge.

Og før aftenens debat, som DR og TV2 sender i samarbejde fra Statens Museum for Kunst i København, er partilederne skarpe på, hvad de mener om grænsebommen. Skal den op nu eller forblive nede? P1 Morgen spurgte samtlige partiledere i morges.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre: Åbn grænsen nu

Jakob Ellemann-Jensen (V) ser gerne grænserne åbne for tyske turister hurtigst muligt. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Hos oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen og Venstre er holdningen nogenlunde klar. Står det til Venstre, skal grænserne åbnes for tyske turister nu.

- Det her er noget, der betyder rigtig meget for utrolig mange arbejdspladser og hele Danmarks økonomi. Så når tyskerne rækker hånden frem og spørger, om vi ikke lige skal tale om, hvordan vi kan få åbnet grænsen, så synes jeg, at den rigtige respons er at sige, at vi vil åbne grænsen i en fart, medmindre der er sundhedsfaglige grunde til ikke at gøre det.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti: Åbn grænsen nu

Kristian Thulesen Dahl (DF), ser gerne dele af Danmarks grænser åbnes for norske og tyske turister. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Hos Dansk Folkeparti har man zigzagget en smule på grænsespørgsmålet i de seneste dage. Først skulle der gives klar besked om, at de udenlandske turister skulle blive væk, så sommerhusudlejerne kunne finde nye lejere rundt i det ganske land blandt deres landsmænd herhjemme.

Men nu åbner partiformand Kristian Thulesen Dahl for at åbne op for flere turister. Han så gerne, at dele af Danmark åbnes for norske og tyske turister.

- Jeg tror på, at hvis man åbner forskelligt for turister fra forskellige lande, så kan man også åbne hurtigere, siger han.

Til gengæld ser Kristian Thulesen Dahl helst, at grænsen til Sverige for nu forbliver lukket. Samtidig skal der kun tillades turister i de dele af Danmark, hvor smittetrykket er lavt. I praksis er det et ja til turister langs vestkysten, men nej til turister i København.

- Hvis man anerkender den præmis, så kan man faktisk komme i gang med at åbne hurtigere til gavn for turismen i Danmark, end hvis man siger enten eller.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF: Hold grænsen lukket

Pia Olsen Dyhr (SF) mener, det er for tidligt at åbne for grænserne, som situationen er nu. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Hvor flere af de borgerlige partier gerne ved egen kraft hævede grænsebommene, har regeringens ene støtteparti, SF, mindre travlt.

Partiformand Pia Olsen Dyhr er bekymret for, hvad det vil betyde, hvis de danske sommerhuse befolkes af udenlandske turister sommeren over.

- Det vil være katastrofalt, hvis vi åbner så hurtigt, at vi får smitten tilbage i Danmark. Det er 2,8 millioner turister, som vi får ind i sommerhusene alene i juli måned. Jeg har ingen problemer med at forstille mig, at tyskere, hollændere og nordmænd kan finde ud at vaske deres hænder og holde afstand, men det er antallet af mennesker jeg er bekymret for, siger hun.

Pia Olsen Dyhr siger, at hvis hun skal være rolig i forbindelse med at invitere turister ind i landet, så skal antallet af smittede og indlagte danskere med Covid-19 ikke blusse op over den kommende måneds tid eller to.

Pernille Skipper, politisk leder for Enhedslisten: Hold grænsen lukket

Pernille Skipper (EL) er bange for et øget smittetryk, hvis grænserne åbnes for hurtigt (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Politisk ordfører Pernille Skipper er ligesom SF’s Pia Olsen Dyhr nervøs for, hvordan en grænseåbning blandet med genåbningens fase 2's mange initiativer vil påvirke smittetrykket herhjemme.

- Jeg er bange for, at hvis vi smider en grænseåbning oveni genåbningens fase to, så risikerer vi, at det her stikker af for os. Vi er allerede i gang med nogle risikable skridt. Jeg synes, vi skal passe på med at komme til at glemme, at vi stadigvæk står i en global pandemi. Vi klarer det godt i Danmark, vi er pænt seje, men det er vi jo, fordi vi har taget det alvorligt.

Pernille Skipper hæfter sig ved, at den politiske aftale om genåbningen af Danmark fastslår, at regeringen skal tage stilling til grænsespørgsmålet senest 1. juni. Og hun mener også, det er fornuftigt at åbne grænserne gradvist – men altså ikke endnu.

- Det er oplagt at tænke i, at der er nogle lande, man kan åbne for sommerhusgæster fra, som nogle taler om, mens der er andre lande, man ikke kan åbne grænserne for. Det er helt oplagt at tænke i den retning, siger Pernille Skipper.

Morten Østergaard, politisk leder for Radikale Venstre: Åbn grænsen nu

Radikale Venstres formand Morten Østergaard vil, i modsætning til de andre støttepartier, gerne åbne grænserne (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

I modsætning til regeringens andre to støttepartier, så er Radikale Venstre ivrige for at få genåbnet grænserne.

I første omgang skal svenske turister ikke kunne komme til Danmark, men turister fra flere andre lande med et lignende smittetryk som det danske skal bydes velkomne, nu vi danskere også må komme til Tyskland.

- Ligesom den tyske grænse mod Luxembourg, skal man også kunne passere frit. Lande, der sundhedsmæssigt er i nogenlunde samme situation som os, er der jo ingen grund til at have restriktioner mod. Det betyder utrolig meget for dansk økonomi, men også for mange danskere med kærester og slægtninge på den anden side af grænsen, at man kan passere frit, siger han.

Søren Pape Poulsen, formand for Konservative: Åbn grænsen nu

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape, er bekymret for de små byer, der er afhængige af turisme, hvis ikke der åbnes (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Norske og tyske turister skal komme til Danmark og få gang i sommerhusudlejning, restauranter og turistbranchen som helhed i det danske sommerland.

Det mener formand for Konservative, Søren Pape Poulsen.

- Som minimum skal de, der har et lejebevis til et sommerhus, et hotel eller lignende, have lov til at komme ind. Der er både kulturelt og erhvervsmæssigt mange ting, der hænger sammen med den tyske grænse – for eksempel på den danske vestkyst er de små byer dybt afhængige af, at der er en turistsæson, siger han.

Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance: Åbn grænsen nu

Alex Vanopslagh (LA) mener godt, svenskere, tyskere og nordmænd kan overholde de danske retningslinjer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det vigtigste i forbindelse med hele genåbningen er, at folk holder afstand. Gør man det, så skal man være velkommen i Danmark, uanset om man er tysker, nordmand eller sågar svensker.

Sådan siger Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

- I takt med at vores omverden og andre europæiske lande siger, at vi danskere må besøge dem, så må vi også sige, at de gerne må besøge os. Jeg er ikke så bekymret for, at et tysk ægtepar tager op i et sommerhus langs den smukke jyske vestkyst. Tværtimod vil det være godt for dansk økonomi og hårdt pressede kommuner, der har mistet mange turismeindtægter.

Og hvad så med svenskerne?

- Jeg er sikker på, at svenskere og tyskere er lige gode til at opføre sig ordentligt, siger Alex Vanopslagh.

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige: Åbn grænsen nu

(Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Selv om Pernille Vermund også gerne så, at turisternes penge kommer ud og arbejder i særligt de mindre byer, der lever af turisme, så er hun lidt mere tilbageholdende end flere andre borgerlige partier.

For grænserne skal ikke bare åbnes – heller ikke for nordmænd og tyskere. Der skal findes en sundhedsfaglig forsvarlig måde at invitere dem til Danmark på, påpeger hun.

- Vi kan ikke bare åbne grænserne helt, som man gjorde før – heller ikke for nordmænd og tyskere. Vi skal finde en måde, hvor vi sikrer, at de mennesker, der kommer hertil og skal være her i et stykke tid, kan gøre det sikkert. Vi skal have dem, der har lejet et sommerhus, et værelse på en kro eller et hotel, og dermed er en vigtig del af den økonomiske forudsætning for mange små bysamfund i særligt Sydjylland, Vestjylland og Nordjylland, hertil på en måde, så det hænger sammen, siger Pernille Vermund.

Josephine Fock, politisk leder for Alternativet: Åbn grænsen nu

Josephine Fock (Å) vil gerne se på muligheden for, at turister skal testes, inden de krydser grænsen til Danmark (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Samme indstilling har Josephine Fock, politisk leder for Alternativet. Hun så gerne, at svenskere fra Skåne kan rejse til Danmark. Og så åbner hun muligheden for, at turister, der krydser grænsen til Danmark, skal testes.

- De mennesker, der har bevis for at have booket et sommerhus eller en plads på en campingplads her i Danmark, er vi åbne for at lukke over grænsen. Noget man så kunne overveje er, at folk skal have en test, inden de kommer ind i landet, siger hun.

Jeppe Kofod, udenrigsminister, Socialdemokratiet: Hold grænsen lukket

Udenrigsminister Jeppe Kofod kommer med et svar på grænseåbningen inden 1. Juni (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Selv om der er massivt pres på regeringen fra langt de fleste partier i Folketinget for at få åbnet grænserne, er beslutningen udenrigspolitik – og det styrer regeringen selv.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er ikke overraskende på linje med justitsminister Nick Hækkerup, der udtalte sig om emnet i går. Her sagde Nick Hækkerup, at det er for tidligt at åbne grænserne.

Det gentog Jeppe Kofod i dag, inden han gik ind til møde i Udenrigspolitisk Nævn.

- Det er sådan, som justitsministeren også sagde i går, at vi har en dialog med vores nabolande om indrejserestriktioner og grænsespørgsmålet. Vi er stadigvæk meget bekymrede og meget forsigtige. Vi har stadigvæk Covid-19-pandemi. Vi er i gang med nye faser af genåbningen, så der er en række elementer omkring det. Men vi kommer med et svar på det inden 1. juni, lød det fra Jeppe Kofod.

Opdateret 22:11 med Nye Borgerliges holdning.

Facebook
Twitter