Skal nationale test skrottes? Se, hvad partierne mener

Rød blok opfordrer undervisningsministeren til at sætte nationale test i bero

De udskældte nationale tests i folkeskolen skal sættes i bero, mener de røde partier, mens blå blok vil fortsætte med systemet. I morgen mødes partierne for at se, om de kan finde frem til en løsning. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Partierne i Folketinget er langt fra enige, når det gælder de nationale test. Mens man blandt de røde partier ønsker at træde på bremsen og sætte testene i bero her og nu, så mener blå partier som Venstre og Konservative, at de stadig er et godt redskab.

Debatten kommer efter en rådgivningsgruppe til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i dag har anbefalet, at man sætter de nationale test i bero, indtil de bliver forbedret.

Ifølge gruppen er de nationale tests ikke gode nok til at ”beregne sværhedsgraderne” og ”er usikre på individniveau.”

Så hvem mener hvad? Læs her, hvad de partier, der er med i forliget om folkeskolereformen for 2013, mener:

1

Venstre: Der er behov for justeringer

Ellen Trane Nørby (V) vil ikke sætte nationale test i bero, men hun mener, der kan justeres på dem. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

I Venstre vil man ikke sætte de nationale test i bero. Men undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V) vil i stedet gerne se på, hvordan man kan forbedre testene:

- Der er behov for nogle justeringer. Det havde vi egentlig også regnet med. Men den viser også, at når det handler om at bruge testen som styringsredskab, så fungerer det egentlig også ganske okay, siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:

- Vi satte evalueringen i gang, fordi vi godt kunne se, at der var nogle problemer. Men det er mindre end to timer siden, jeg fik 1.000 sider. Jeg vil i respekt for de anbefalinger, der er kommet og også for det arbejde, der er lavet, bruge noget tid på at sætte mig ind i det. Men der skal ske justeringer.

Som testene fungerer nu, får eleverne et skriftligt resulatet på deres test med hjem, og det system vil Ellen Trane Nørby gerne have ændret:

- Det giver ikke mening at give eleverne en kuvert med hjem, hvor der står, hvad de har fået af resultat. Det kan man ikke måle på den måde.

2

DF: Undersøg testene til bunds

Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl kalder de nationale test "et vigtigt styringsinstrument". (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hos Dansk Folkeparti er man enige med Venstre i, at nationale test er et godt styringsinstrument. Men undervisningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl vil gerne have tid til at undersøge, hvordan man forbedrer dem i forhold til den enkelte elevs resultater.

- Jeg synes, de vigtigste pointer er todelt. Det er et udmærket styringsinstrument. Men der er nogle store udfordringer, når man gerne vil bruge det ude i klasserne og i forhold til den enkelte elev.

Vil I have en timeout?

- Det synes vi er problematisk. Vi har det smidt i hovedet lige op til vinterferien og får at vide, at nu skal der træffes en beslutning inden for få dage om, hvad vi skal. Det er noget, der bør undersøges ordentligt.

- Kunne vi have sikkerhed for, at vi kunne lave en timeout på en måned og så komme i gang igen, så kunne vi godt overveje det. Men vi er bekymrede for, at det kommer til at trække ud.

3

De Konservative: Fortsæt med landsdækkende testsystem

Mai Mercado (K) er skeptisk over for anbefalingen om at sætte testene i bero. Hun mener, det er vigtigt med et landsdækkende testsystem for eleverne. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

De nationale test er et vigtigt redskab, der ikke skal afskaffes, hvis det står til De Konservatives undervisningsordfører, Mail Mercado:

- Det absolut vigtigste er, at vi skal have et landsdækkende, ensartet test-system, hvor alle elever bliver testet.

Dog mener hun, at det er tydeligt, at der er plads til forbedringer.

- Vi skal have dem forbedret, ændret og gjort solide. Men jeg har været bekymret for, at man ville gøre det stikprøvebaseret og trække det i en anden retning. Der synes jeg, at evalueringen er meget klar på, at vi skal have et testsystem.

Vil I have en timeout?

- Jeg hælder egentlig mest til at fortsætte, men jeg vil gå ind i drøftelserne med et åbent sind. Det kan jo være, vi kan finde et godt kompromis.

4

LA: Testene skal forbedres, ikke skrottes

Henrik Dahl (LA) mener, man kan skal se på, hvordan man kan forbedre de nationale test, så de fortsat kan bruges. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I Liberal Alliance mener man ikke, at evalueringen lægger op til, at de nationale test skrottes.

- VIVE anbefaler en rekonstruktion af sværhedsgraderne. Men så kan nationale test anvendes igen, siger Henrik Dahl, der er uddannelsesordfører.

Henrik Dahl mener i stedet, at evalueringen er et bevis på, at man endnu ikke har fundet den rette måde at bruge resultaterne kontruktivt.

- Vi har stadig ikke løst problemet. Hvis nogen har en bedre idé til, hvordan vi overvåger udviklingen og sætter ind over for svagere læsere, er jeg lutter øren, siger han.

5

De Radikale: Sæt prøverne i bero

Marianne Jelved (R) vil have de nationale test sat i bero nu og her. Hun vil have et nyt system, der kan fungere som pædagogisk redskab for lærerne. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Blandt de røde partier i folketinget er der enighed om, at de nationale test skal sættes i bero. Men De Radikales skoleordfører, Marianne Jelved, vil gerne fremadrettet have et test-system, hvis det kan udvikles, så det fungerer pædagogisk.

- Samlet set vil jeg sige, at hvis vi kan få et system, der kan bruges som pædagogisk redskab i undervisningen, så er vi for at have sådan et redskab. Og indtil da må vi sætte de prøver i bero.

6

SF: Afskaf testene helt

Theresa Berg Andersen (SF) ønsker at skrotte de nationale test. Og nu og her vil hun have sat testene i bero. (Foto: DR Nyheder)

Det er ikke nok at sætte testene i bero, hvis man spørger Enhedslisten og SF. Begge partier giver de nationale tests dumpekarakter og ser dem afskaffet helt.

- Rapporten viser, at testen ikke virker, som den skal. Vi vil indkalde forligskredsen til at få stoppet dem hurtigst muligt, Theresa Berg Andersen, der er børneordfører i SF. Samtidig mener hun til, at det er børnene, der er de største tabere, når testene ikke fungerer:

- Der er en masse børn, der mistrives, og det er de her tests med til.

7

Enhedslisten vil også afskaffe test

Jakob Sølvhøj (Ø) kalder det meningsløst at fortsætte med de nationale test, når de er misvisende. De skal sættes i bero med det samme, mener han. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Den samme holdning deler Enhedslistens uddannelsesordfører, Jakob Sølvhøj. Partiet er ikke med i forligskredsen bag folkeskolereformen, men har været med til at presse regeringen til at gentænke prøverne, som det hedder i det såkaldte forståelsespapir.

- Man skal gøre det, at man stopper testene her og nu. Det er åbenbart, at de nationale test er misvisende. Lærerne kan ikke bruge dem, og derfor vil det være meningsløst at gennemføre dem.

- Vi skal gøre det, at vi udviser tillid til den faglige professionalisme, som landets lærere har, siger han.

Har du et bud på en erstatning?

- Der er brug for at diskutere, hvad vi så skal gøre. Der er tale om 15 års fejlslagen politik. Det er 15 år siden, vi indførte de nationale test, og det er kun gået en vej; det er den forkerte. Nu skal vi diskutere, hvor skal vi hen med folkeskolen, og om vi har brug for nogle redskaber til at understøtte lærerne i deres daglige undervisning.

Som det ser ud nu, skal alle elever i folkeskolen igennem nationale test allerede fra 1. marts. Undervisningsministeren har indkaldt alle folketingets partier til forhandling allerede i morgen.