Skandale i Forsvarsministeriet: To chefer fritages for tjeneste

Forsvarsminister Trine Bramsen har fritaget to chefer for tjeneste.

Forsvarsminister Trine Bramsen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

To topembedsmænd i Forsvarsministeriet bliver fritaget for tjeneste efter skandalen om regnskabsrod og mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) på et pressemøde.

Der er tale om direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans Høyer, samt koncernstyringsdirektøren i Forsvarsministeriet, Per Pugholm Olsen.

- Det er dybt kritisabelt, at jeg først sent fik besked. Jeg er afhængig af de oplysninger for at kunne passe mit arbejde. Der er sket store fejl i behandlingen i den sag. Det skal i mine øjne have konsekvenser, siger Trine Bramsen.

Det sker fire dage efter, at statsrevisorerne rettede en sønderlemmende kritik af styrelsen. Statsrevisorerne udtalte sig på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen.

Manglende regnskabskontrol betyder ifølge statsrevisorerne, at der er "høj risiko for, at der begås fejl, svig og berigelsesforbrydelser."

To personer er meldt til politiet, og to tidligere medarbejdere i styrelsen er tiltalt for bestikkelse i en sideløbende sag, der stammer fra 2016.

Trine Bramsen blev først orienteret om sagen onsdag aften i sidste uge, selv om Rigsrevisionen begyndte sin undersøgelse i maj.

Departementschef beklager

Departementschef Thomas Ahrenkiel beklager i et brev til Trine Bramsen, at hun ikke blev orienteret om sagen langt tidligere.

- Jeg må på baggrund af redegørelsen konkludere, at du burde have været informeret om sagen væsentligt tidligere, end det rent faktisk skete, skriver han.

Departementschefen selv klarer i første omgang frisag, og han skriver også, at han selv burde være informeret bedre.

- Jeg vil derfor over for departementet indskærpe, at såvel forsvarsministeren som departementschefen rettidigt skal forelægges alle væsentlige sager, skriver han.

Redegørelsen viser dog, at Ahrenkiel ved flere lejligheder havde mulighed for at få informationer om sagen, men ifølge Trine Bramsen gik alvoren først op for ham kort før, at han gav ministeren besked.

Advaret seks gange

Ifølge Thomas Ahrenkiel blev departementet advaret seks gange i løbet af efteråret om sagen. Og ved alle seks lejligheder burde Trine Bramsen have været orienteret.

Sagen får nu Trine Bramsen til sætte gang i tre ting:

1: Den mulige svindelsag skal undersøges til bund. En intern task force er i gang med en undersøgelse, men Trine Bramsen lægger op til, at der også skal laves en ekstern undersøgelse.

2: Den mulige svindelsag handler om indkøb i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Bramsen vil have en kulegravning af indkøb i hele Forsvaret.

3: Trine Bramsen er stærkt utilfreds med, at hun ikke er blevet informeret i tide. To chefer er blevet sendt hjem af den grund, og Bramsen overvejer nu en ændring af strukturen i ministeriet.

Opdateret med flere oplysninger efter pressemøde.