Skandale i Forsvarsministeriet: Partier drøfter ekstern undersøgelse

Folketingets partier mødes her til aften for at drøfte skandalen om mulig svindel i Forsvarsministeriet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) under dagens pressemøde som sagen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Skandalen om regnskabsrod og mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse skal undersøge til bunds.

Sådan lyder det fra flere af Folketingets partier, der her til aften mødes med forsvarsminister Trine Bramsen (S). Her skal de blandt andet drøfte, hvordan en ekstern undersøgelse af skandalen kan tilrettelægges.

Inden mødet peger både SF og De Radikale på, at en advokatundersøgelse af sagen vil være det rette:

- Vi ser gerne en hurtig undersøgelse, og der tror jeg, at en advokatundersøgelse nok er det bedste redskab. Det haster med at finde ud af, hvad der er foregået, så det kan blive stoppet, siger De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard.

Oppositionen: Meget er gået galt

Bent Bøgsted, der er forsvarsordfører for Dansk Folkeparti, håber, at ministeren vil kigge mange år tilbage i undersøgelsen.

- Der må sidde nogle med meget røde ører i departementet. Det er nødvendigt at få undersøgt til bunds, siger han.

Det er De Konservatives forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen, enig i:

- Det er klart, når noget kan gå så galt, som det er gået her, bliver vi jo nødt til at få undersøgt til bunds, hvad det er, der er gået galt. Og man kan sige én ting: Der er nok meget, der er gået galt, siger han.

Hos Venstre mener forsvarsordfører, Karsten Lauritzen, ikke, at det er folketingspolitikernes opgave at finde den rette løsning:

- Jeg forstår godt, at ministeren gerne vil have fedtet Folketinget ind i denne her sag, men Folketingets opgave er jo ikke af drifte et ministerium eller hyre og fyre embedsmænd. Det er den siddende ministers. Og det ansvar har vi selvfølgelig en forventning om, at forsvarsministeren også tager på sine skuldre, siger han.

Minister vil have kulegravet hele ministeriets område

Forsvarsminister Trine Bramsen slog på et pressemøde om sagen tidligere i dag fast, at hun vil have kulegravet hele ministeriets område. For både at afdække svagheder i systemet og for at sikre, at de ikke er blevet udnyttet til svindel:

- Jeg vil på ingen måde udelukke, at der kan være andre områder i Forsvaret, hvor der er fundet misbrug eller svindel sted, lød det fra ministeren på pressemødet.

Sagen har blandt andet ført til, at to topembedsmænd i Forsvarsministeriet er blevet fritaget for tjeneste. Der er tale om direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans Høyer, samt koncernstyringsdirektøren i Forsvarsministeriet, Per Pugholm Olsen.

Det er sket fire dage efter, at statsrevisorerne rettede en sønderlemmende kritik af styrelsen. Statsrevisorerne udtalte sig på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen.

Manglende regnskabskontrol betyder ifølge statsrevisorerne, at der er "høj risiko for, at der begås fejl, svig og berigelsesforbrydelser."

To personer er meldt til politiet, og to tidligere medarbejdere i styrelsen er tiltalt for bestikkelse i en sideløbende sag, der stammer fra 2016.