Skandalesag i Forsvarets Efterretningstjeneste får ordførere til at kræve en forklaring: 'Det er jo dem, der skal beskytte os'

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil have sagen undersøgt.

Forsvarsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, kalder sagen i Forsvarets Efterretningstjeneste 'alvorlig og dramatisk'. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Den skandale, der er under optræk i Forsvarets Efterretningstjeneste, handler i bund og grund om den demokratiske kontrol med efterretningstjenesten.

Eller rettere; mangel på samme.

Derfor kræver flere forsvarsordførere også en forklaring fra forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Forsvarets Efterretningstjeneste har ifølge Tilsynet med Efterretningstjenesterne både tilbageholdt og givet direkte forkerte oplysninger til tilsynet, der ellers skal kontrollere, at alt foregår, som det skal.

Alene den del er ulovligt, men i en rapport konkluderer tilsynet også, at Forsvarets Efterretningstjeneste har indhentet og viderebragt oplysninger om danske statsborgere, ikke har fulgt op på sager om spionage og generelt har forsøgt at skrinlægge de uberettigede aktiviteter.

Det er vel at mærke alt sammen sket i løbet af de sidste seks år, hvor Tilsynet med Efterretningstjenesterne har eksisteret.

Dramatisk

Forsvarsminister Trine Bramsen har selv annonceret en undersøgelse af sagen, men ordførerne er ikke blevet orienteret, og det undrer Lars Christian Lilleholt fra Venstre.

- Jeg forventer, at ministeren snarest muligt orienterer os om, hvad der er sket, og hvad der er baggrunden for det.

Han er ligesom sin kollega i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, bekymret.

- Forsvarets Efterretningstjeneste er måske ikke noget, som ret mange danskere kender meget til, men det er jo faktisk en af de institutioner, der sammen med Politiets Efterretningstjeneste skal beskytte os, siger Peter Skaarup.

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er blandt dem, der er fritaget fra tjeneste i forbindelse med sagen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Forsvarsminister Trine Bramsen blev bekendt med sagen, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne afleverede deres undersøgelse i hele fire bind i fredags.

Kritikken heri har foreløbig betydet, at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste og to af hans højtstående medarbejdere er blevet fritaget for tjeneste.

- Jeg synes det er dramatisk. Og jeg synes, det er alvorligt, siger Peter Skaarup, der også forventer at få mere at vide fra ministeren inden længe.

Brodne kar skæmmer hele Forsvaret

Forsvaret har i den senere tid tiltrukket sig uheldig opmærksomhed i en række af sager om ulovligheder og magtmisbrug.

Forsvarsminister Trine Bramsen har i den forbindelse gjort det til sin mission at 'rydde op' i Forsvaret. Alligevel er Venstres Lars Christian Lilleholt forbløffet.

- Selvfølgelig bliver man altid overrasket, når man hører om noget som det her, siger han.

Ifølge Peter Skaarup er sagen særlig problematisk, da den endnu engang tærer på Forsvarets troværdighed.

- Det er skidt. Ikke mindst for alle de soldater og medarbejdere, der gør et fantastisk vigtigt arbejde og skal kunne tro på, at også ledelsen har styr på tingene.

- Når det så kommer frem, at der er brodne kar, og at der også er en sag her i Forsvarets Efterretningstjeneste, er det rigtig skidt, siger Peter Skaarup.

Tilsynet med Efterretningstjenesternes undersøgelse baserer sig på materiale fra én eller flere medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste.

FacebookTwitter