Skarp kritik af regeringen efter klimarapport: 'Nu må alarmklokkerne bimle'

SF, S og Alternativet kritiserer skarpt regeringens klimaindsats.

SF-formand Pia Olsen Dyhr og Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel kritiserer regeringens tempo i den grønne omstilling. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Det går i sneglefart med at få Danmark sporet ind på den grønne omstilling.

Sådan lyder kritikken fra tre af partierne i oppositionen, efter Klimarådet tidligere i dag offentliggjorde en kritisk rapport, der konkluderer, at Danmark har langt igen for at realisere de grønne mål.

En kritik som klimaministeren afviser.

Men i Alternativet opfordrer klimaordfører Rasmus Nordqvist regeringen til at komme op i omdrejninger.

- Klimarådets rapport konkluderer, at den grønne omstilling med den nuværende regering går ned i sneglefart. Når vi i stedet burde sprinte mod en grønnere fremtid, får det i den grad alarmklokkerne til at bimle. Der er brug for, at Danmark får en ny regering, der sætter indsatsen mod klimaforandringer allerøverst på dagsordenen, siger Rasmus Nordqvist og fortsætter:

- Det er skræmmende og yderst alarmerende, at vi har en regering, der er gået helt i stå, når det kommer til den at gennemføre den nødvendige handling i forhold til at stoppe klimakrisen, siger han.

Nuværende politiske aftaler ikke gode nok

Konklusionen i Klimarådets rapport er blandt andet, at den danske ambition om at være netto-nuludleder i 2050 ikke harmonerer med de tiltag fra energiaftalen og regeringens udspil til en klimaplan. Faktisk kommer der til at ske en brat opbremsning i det tempo, som udledningen af drivhusgasser i dag falder med, lyder konklusionen.

SF's klimaordfører Pia Olsen Dyhr mener, at regeringen er dumpet.

- Klimarådet har haft regeringen til eksamen, og skræller man høfligheden fra, så bliver der uddelt dumpekarakterer og alvorlige advarsler, siger Pia Olsen Dyhr, klimaordfører for SF.

- Det er nu endnu mere tydeligt, at regeringen ikke er sin opgave voksen. Regeringen tør ikke stille krav til landbruget, måske fordi det er er tæt forbundet med statsministerpartiet, siger hun.

I videoen herunder kan du se hvordan Danmark har annulleret CO2-kvoter for at nå de grønne mål.

Socialdemokratiet: Regeringens bluff afsløret

I et interview om Klimarådets rapport fastholder energiminister Lars Christian Lilleholt, at regeringens tiltag er ambitiøse. Han forsikrer om, at Danmark når sine mål i 2020, 2030 og 2050.

Men det står i skærende kontrast til ekspertorganets rapport, vurderer Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel, der er krads i sin kritik.

- Jeg er glad for, at Klimarådet nu slår fast med syvtommersøm, at regeringen svigter klimaet. Klimarådet siger jo i dag, at regeringens fremlagte politik dækker over en klimaindsats i det næste årti, der mere end halverer tempoet i forhold til i dag. Faktisk skærer de CO2-reduktionen helt ned til en fjerdedel. Det er den komplet forkerte vej. Det er jo meningen, vi skal skrue op for indsatsen. Netop det har Socialdemokratiet foreslået.

- Endnu engang står regeringen totalt afklædt tilbage. De bliver ved med at forsøge at overbevise os om, at de er blevet grønne. Men uanset hvor meget spin, de pakker deres politik ind i, så ved vi jo nu, at det er rent bluff, siger han.