Skarp kritik af regeringen: Højere bøder for cigaretsalg til unge hjælper intet uden kontrol

Regeringen vil hæve bødestraffen for tobakssalg til børn, men kun én deltidsansat skal føre tilsyn.

BILLEDTEKST KOMMER (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Regeringens udkast til et lovforslag, der skal hæve bødestraffen til butikker, der langer tobak over disken til børn og unge under 18 år, får et par store tommelfingre nedad fra oppositionen.

SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, er tilfreds med, at regeringen vil skærpe straffen, hvis butikkerne bryder loven, men det nye tilsyn bliver kun tilført én deltidsmedarbejder svarende til 70 procent (0,7 såkaldte årsværk) af en fuldtidsstilling. Den ene medarbejder skal stå for alt kontrol i hele landet.

- Det er selvfølgelig til grin, siger Karsten Hønge.

Hovedrysten er der også i Socialdemokratiet, hvor sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen i årevis har kæmpet for mere restriktive vilkår for tobaksindustrien. Han fremhæver, at der sidste år blev uddelt to bøder for salg af tobak til mindreårige, hvilket det nye tilsyn under Sikkerhedsstyrelsen næppe kommer til at ændre på.

- Det slår jo til som en skrædder et vist sted. Det er jo ikke at forbedre kontrollen overhovedet.

- Vi kan se, at der ikke er nogen reel risiko for at blive taget i at sælge tobak til unge under 18 år. Der er en meget lemfældig kontrol, siger Flemming Møller Mortensen.

S vil flytte kontrol til Sundhedsstyrelsen

Regeringen har som led i den anden udflytningsrunde besluttet at flytte ansvaret fra tilsynet væk fra politiet hen til Sikkerhedsstyrelsen fra årsskiftet.

Regeringens udkast er et forslag, der er til forhandling, har Venstres sundhedsordfører tidligere i dag bekræftet. Det kan dog blive svært at få enderne til at mødes. Socialdemokratiet vil have tilført 20 millioner kroner årligt, så tilsynet ”virkelig kan batte noget”.

- Vi vil lave en kontrolinstans, som ligger i Sundhedsministeriet, fordi vi tror, det vil betyde noget for den ansvarlighed, hvormed opgaven skal udføres.

Hvorfor tror du, den vil være mere ansvarlig, hvis den ligger i Sundhedsstyrelsen end i Sikkerhedsstyrelsen?

- Fordi det her er virkelig et sundhedsproblem. Det er en bombe under børn og unges sundhed.

Opgaven kan ikke løftes med én deltidsmedarbejder

Så hvis det er folk, der ved hvilken konsekvens cigaretrygning har, så vil de tage tilsynet mere seriøst?

- Det er vores helt klare tanke.

Men siger du dermed, at Sikkerhedsstyrelsen ikke magter at løfte den her opgave?

- Jeg tror ikke, at de med en resursetilførsel på 0,7 årsværk vil kunne magte at løfte opgaven.

Men vil Sundhedsstyrelsen med den samme resursetilførsel kunne magte at løfte opgaven?

- Nej. Det er også derfor, der skal en anden resursetilførsel til.

Allerede i dag står Sikkerhedsstyrelsen for hovedparten af kontrollen med, at butikkerne sælger tobak indenfor rammerne af lovgivningen. I gennemsnit kan en medarbejder fra styrelsen nå at gennemføre tilsyn med to butikker i løbet af en arbejdsdag, fremgår det af et svar fra Erhvervsministeriet.

Ifølge Salling Group (tidligere Dansk Supermarked) og Dansk Erhverv er der omkring 5.200 detailbutikker herhjemme, der sælges tobaksvarer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) eller erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i dag grundet ferie.

Facebook
Twitter