Skat erkender ulovligt samarbejde med PET

Siden 2005 har PET i vidt omfang indhentet ulovlige oplysninger om flypassagerer via Skat. Direktør erkender, at samarbejdet var ulovligt.

PET brugte Skat, fordi skattemyndighederne har lovlig adgang til passagerer-oplysninger for at kunne udføre toldkontrol (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Politiets Efterretningstjeneste har i mindst ni år - i strid med loven og uden tilladelse fra en dommer - suget oplysninger om danskeres flyrejser ud af luftfartsselskaber.

Skat oplyser, at "selve samarbejdet har i hvert fald stået på siden 2005", og direktør i Skat's kontrolafdeling, Jim Sørensen, erkender overfor Radio24syv, at samarbejdet var ulovligt, og at det er "uacceptabelt".

- Det er ikke godt nok, at vi har givet de her oplysninger videre. Det er ikke tilfredsstillende, at det er sket, og derfor blev det stoppet øjeblikkeligt, da vi opdagede det, siger Jim Sørensen.

PET har ifølge loven kun ret til disse personfølsomme oplysninger - der omfatter navn, adresse, pasinformationer, kreditkortoplysninger, rejseruter, billetkøb og oplysninger om medrejsende - hos flyselskaberne, hvis tjenesten forinden får en kendelse fra en dommer.

Det kræver en konkret mistanke om, at én eller flere personer vil begå en alvorlig forbrydelse.

For at omgå kravet om en retskendelse, indgik PET i 2005 et uformelt samarbejde med Skat, der af PET blev bedt om at hente de såkaldte PNR-oplysninger om konkrete flypassager hos luftfartsselskaberne - hvorpå Skat bagefter sendte disse oplysninger videre til PET.

Skat blev brugt, fordi skattemyndighederne har lovlig adgang til passagerer-oplysninger for at kunne udføre toldkontrol. Ordningen møder kritik:

- Skat kan ikke bruge sin hjemmel til at indhente oplysninger med det ene formål at servicere en anden myndighed, siger Jens Vedsted-Hansen, professor i jura ved Aarhus Universitet, til Radio24syv.

ritzau/