Skatteminister har mistanke om omfattende snyd med Tesla-biler

2.500 elbiler er for nylig registreret i Danmark, og det vækker undren i Skat.

Skatteminister Karsten Lauritzen har fået besked om et unaturligt stort køb af elbiler, og det vækker mistanke om snyd. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har mistanke om omfattende snyd med afgifter på elbiler.

Angiveligt er der indregistreret et meget stort antal elbiler inden for de seneste uger, og det har vakt opsigt hos Skat.

Det oplyser ministeren til DR Nyheder.

- Jeg har fået en meddelelse fra Skat om, at der er blevet indregistreret 2.500 luksuselbiler, sandsynligvis Tesla'er, og noget tyder på, at der er tale om en omgåelse af de regler, vi har for afgiftsfritagelse på elbiler, siger Karsten Lauritzen.

Kan sælges med stor gevinst

Det er ifølge ministeren elbiler, som skal være på et lager, indtil de i det nye år kan videresælges med en stor fortjeneste, idet elbilerne får pålagt en registreringsafgift.

Og decideret hamstring med henblik på videresalg af biler er ulovligt, påpeger skatteministeren.

- Man kan ikke udelukke, at der er 2.500 danskere, der alle i løbet af få uger har fået den samme idé at købe en Tesla og indregistrere den. Men jeg tror, det er fair at sige, at de her biler er registreret med henblik på en delvis omgåelse af reglerne, lyder det fra Venstre-ministeren.

- Når elbilerne pr. 1. januar får delvis registreringsafgift pålagt, så stiger de jo i værdi. Hvis man køber under de gamle regler, så vil man kunne sælge dem med en stor gevinst. Men det er jo en regning, man tørrer af på det danske samfund, og det kan jeg som skatteminister ikke stå på mål for, siger han.

En regning fra manglende skatteindtægter, som kan beløbe sig op til en milliard kroner, siger ministeren.

Tesla afviser at have hamstret så stort et antal biler, fortæller firmaets danske kommunikationschef, Esben Pedersen, til TV2.

- Jeg kan slet ikke genkende skatteministerens tal. Vi har ikke indregistreret så mange biler, siger han.

Afgifter gør biler dyrere

Ministeren har endnu ikke det fulde overblik over sagen, og derfor siger han, at der sandsynligvis er tale om snyd med registreringen af de 2.500 elbiler fra Tesla.

- Jeg kan ikke sige noget om, hvem der står bag, men jeg er yderst tvivlende over for, at det skulle være 2.500 danskere, som har fået denne her idé, siger skatteministeren.

Skatteministeren har ikke selv talt med Tesla-ejerne, men siger, at Skat går i dialog med firmaet og andre elbil-producenter.

Ministeren har i dag orienteret Folketingets skatteudvalg og inviteret dem til et møde, hvor parterne skal diskutere løsningsforslag.

I oktober præsenterede skatteministeren en aftale om afgifter på elbiler, der ikke vakte begejstring hos elbilproducenterne, idet bilerne nu kommer til at blive dyrere.

Ejere af elbiler har hidtil været fritaget for at betale registreringsafgifter. Men i løbet af de kommende fem år bliver afgifterne gradvist indfaset år efter år med 20, 40, 65, 90 og til sidst 100 procent i år 2020.

Indfasningen af registreringsafgiften betyder, at for eksempel Tesla S P85D, som i dag koster 875.000 kroner, næste år vil koste 1.522.400 kroner inklusiv registreringsafgift på 683.100 kroner. Det er en stigning på 81 procent, skriver Ritzau.

I en tidligere version af artiklen hed den 'Minister mistænker elbilgigant for snyd'. Overskriften er blevet ændret, idet ministeren ikke ved, hvem der står bag den påståede omgåelse af reglerne.

FacebookTwitter