Skatteminister til nytårskur: Regeringen har købt en grønlænder

Aleqa Hammond er forarget over ministerens udtalelser og ser det som udtryk for en generel dansk holdning til grønlændere.

Aleqa Hammond er forarget over skatteminister Karsten Lauritzens udtalelser.

Regeringen havde held med at ”købe en grønlænder”, da den i december gjorde den grønlandske folketingspolitiker til formand for Folketingets Grønlandsudvalg.

Sådan formulerede skatteminister Karsten Lauritzen (V) det ifølge Dagbladet Holstebro-Struer, da han i forgårs var til nytårskur hos Venstres lokalafdeling i Lemvig.

Avisen citerer skatteministeren for at sige følgende til nytårskuren:

- Historien viser, at der stort set altid er et folketingsmedlem, som i løbet af perioden springer fra et parti til et andet, og så vil vi ikke længere have flertal. Men vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder.

Aleqa Hammond lovede, at hun ikke ville stemme imod regeringen i fremtiden, mod at hun til gengæld overtog formandsposten i Grønlandsudvalget.

Dermed sikrede regeringen sig den ”stemme 91” i Folketinget, som Karsten Lauritzen ifølge Dagbladet Holstebro-Struer taler om.

Aleqa Hammond er mildt sagt ikke imponeret over skatteministerens formulering ”at købe en grønlænder”.

- Jeg vil kun sige, at det er vel sådan han taler. Det er vel sådan en betegnelse, han bruger om os grønlændere. At man køber sådan en, siger Aleqa Hammond til DR Nyheder.

- Godt nok er dansk ikke mit modersmål, men jeg tror alligevel, at jeg kan et mere civiliseret dansk end ham. Det er sagt med et smil, siger hun.

Ikke overrasket

Skatteministerens sprogbrug får dog ikke umiddelbart nogen konsekvenser for Aleqa Hammonds aftale om ikke at stemme imod regeringen

- Jeg rummer mere end det. Han må selv stå til regnskab for sine udtalelser, siger Aleqa Hammond.

- Det skal ikke være op til mig. Det må være i hans eget parti, hvor de internt taler om, at det ikke er sådan man betegner sin samarbejdspartner, siger hun.

Aleqa Hammond ser den konkrete udtalelse fra skatteministeren som udtryk for en generel tendens i det danske samfund, når det handler om forholdet til grønlændere.

- Jeg er ikke overrasket over den måde, der bliver talt på. Det minder om en meget generel holdning til grønlændere. Det grønlandske folk i Danmark bliver udsat for diskrimination i det offentlige system, udelukkende fordi de er grønlændere, siger Aleqa Hammond og henviser til en rapport om ligebehandling af grønlændere i Danmark, som Institut for Menneskerettigheder udgav i 2015.

- Her ser jeg også sprogbrugen, som bruges af Karsten fra Venstre, som et eksempel på det.

Føler du dig diskrimineret af sådan en udtalelse?

- Nej, det gør jeg ikke. Jeg er vant til, at man kalder mig alt muligt. Man er vel politiker.

- Men generelt er det sådan, at man skal have en respekt for rigsfællesskabet. Det har statsministeren også sagt, men samtidig siger hans minister noget andet om grønlændere. Det er meget dobbeltmoralsk, siger Aleqa Hammond.

DR Nyheder arbjeder på at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen.