Skatteminister varsler kriseplan for Skat

Om godt to uger vil skatteminister Karsten Lauritzen fremlægge en samlet kriseplan, der skal rette op på situationen i Skat.

Skatteminister Karsten Lauritzen på Christiansborg onsdag den 26. august 2015. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Efter en række skandalesager varsler skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu en samlet plan, der skal rette op på det kriseramte Skat.

Senest den 25. september skal embedsmændene i ministeriet have planen klar, som ministeren vil lægge frem for Folketingets partier.

- Det er åbenlyst for enhver, at Skat er i krise, og at der er en lang række problemer, der skal løses, siger Karsten Lauritzen.

Med planen lægger Karsten Lauritzen op til at få placeret et ansvar i den gigantiske svindelsag med udbytteskat, der indtil videre har kostet staten 6,2 milliarder kroner.

- Der skal placeres et ansvar, og vi skal sørge for, at der ikke kan svindles for så store beløb igen, siger han.

Lovligt og effektivt system

Samtidig skal planen komme med forslag til, hvordan Skat kan opdrive gæld.

Det er nødvendigt, efter det er kommet frem, at Skats inddrivelsessystem har resulteret i, at milliarder af skattekroner aldrig bliver inddrevet og at borgere uretmæssigt er blevet opkrævet forældet gæld.

- Inddrivelse skal ske på et lovligt grundlag, men det skal også være effektivt, siger Karsten Lauritzen.

Endelig er formålet med kriseplanen at komme med et bud på, hvordan man kan indrette Skat fremadrettet, så danskerne kan have tiltro til myndigheden.

Ingen hellige køer

For skatteministeren er der er ingen hellige køer.

- Jeg udelukker ikke noget på nuværende tidspunkt, og vi kommer både til at se på lovgivning og på hvilke ressourcer, der er til rådighed, siger Karsten Lauritzen, der ikke udelukker, at manøvren ender med, at Skat skal tilføres flere ressourcer.

- Ressourcespørgsmålet er et af dem, vi ser på, men der er ikke mange penge i statskassen, så de penge skal findes ved hjælp af de andre partier, siger han.

Skatteministeren opfordrer de øvrige partier til at være med til at rette op på Skat.

S hilser plan velkommen

- Jeg vil gå til Folketingets partier og bede dem om sammen med mig at løse problemerne, for der er jo ikke nogle ideologiske forskelle på ønsket om, at vi skal have et velfungerende Skat, siger Karsten Lauritzen.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, kalder en samlet kriseplan "åbenlyst nødvendig".

- Danskerne skal kunne regne med, at en så afgørende myndighed i Danmark fungerer både effektivt og retfærdigt, siger han.

- Vi hjælper meget gerne skatteministeren med at få lovgivning igennem, for det er åbenlyst, at der er nogle meget store problemer med Skat.