Skipper: 'Der findes racisme i Danmark - Folketinget har forværret problemerne'

Kristian Thulesen Dahl kalder opråbet for en "nedladende karakteristik af vores samfund".

I signalet her overfor kan du følge afslutningsdebatten i Folketinget.

Den verdensomspændende debat og efterfølgende demonstrationer, som er opstået efter, amerikaneren George Floyd døde under en voldsom anholdelse i Minneapolis, nåede i dag afslutningsdebatten i Folketinget.

Det skete, da Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, holdt sin tale.

- Der er noget, der trænger til at blive sagt fra den her talerstol: Jo, der findes racisme i Danmark, sagde Skipper.

Hun kom med en række eksempler på, hvad hun opfatter som racisme i det danske samfund: Risiko for at blive sigtet uden at blive dømt. Større risiko for at blive visiteret og stoppet af politiet. Større risiko for at blive afvist på et diskotek. Og behov for at sende 50 procent flere ansøgninger for at få et job, hvis ens navn klinger arabisk, lød eksemplerne.

- Det er også dårlige jokes om hudfarve, at blive kaldt perkerso, stenkast mod jødiske kosher-forretninger, hærværk på jødiske og muslimske kirkegårde og at blive bedt om at skride hjem, selv om man er opvokset i Holstebro, sagde Pernille Skipper.

I videoen herunder kan du se Pernille Skipper forsvare de opfordringer, der blev givet til Black Lives Matter-demonstrationen. Og Pernille Vermund, der bliver meget forbløffet.

Pernille Skipper rettede samtidig en direkte anklage mod politikerne i Folketinget.

- Alt for længe har det her Folketing forværret problemerne i stedet for at bekæmpe dem. Racismen i hverdagen bliver okay, når folkevalgte politikere hele tiden fortæller, at muslimer er sådan og sådan. Racismen har noget at stå på, når lovgivning og politiske tiltag skræddersys til at ramme indvandrerne, sagde Pernille Skipper.

Nedladende karakteristik

Indlægget satte for alvor blus i debatten.

- Det er en utrolig nedladende karakteristik af det danske samfund og den måde, som vores medmennesker er over for hinanden på, lød det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund ville have Pernille Skipper til at forholde til den store demonstration for to uger siden, hvor 15.000 mennesker demonstrerede i København for bevægelsen Black Lives Matter.

Arrangørerne er blevet kritiseret for at lave opfordringer til, hvordan hvide mennesker skulle opføre sig under demonstrationen.

Blandt andet skulle hvide undgå kampråbet "I can't breathe", som George Floyd sagde flere gange, mens en betjent over flere minutter pressede sit knæ mod halsen på ham. Råbet var forbeholdt sorte.

Pernille Vermund sagde, at demonstrationen set med hendes øjne var racistisk, og hun ville skamme sig, hvis hun havde deltaget. Derfor ville hun gerne høre, hvorfor flere politikere fra Enhedslisten havde været med.

Skipper, som ikke selv var med i demonstrationen, forsvarede opfordringerne til, at hvide mennesker holdt igen med nogle kampråb.

- Det er racistiske mord, der foregår mod sorte mennesker i USA, og de slagord relaterer sig til de raceproblemer, der er i USA. Derfor er der ingen tvivl om, at jeg som hvid ikke på samme måde ved, hvordan det føles. Jeg har et ansvar for at sige fra over for racisme, men jeg har ikke den erfaring på kroppen, sagde Skipper.

OK at fravælge Aisha i ansøgerbunke

Dansk Folkepartis tidlligere formand Pia Kjærsgaard forsvarede, at arbejdsgivere fravælger ansøgere med arabisklingende navne.

Pia Kjærsgaard forklarer i videoen herunder, hvorfor det kan være i orden af fravælge en ansøger, der hedder Aisha.

- Hvis der nu er en, der hedder Aisha, så kunne man forestille sig, at arbejdsgiveren for eksempel tænkte: Aisha, går hun med tørklæde? Skal hun bede tre-fire gange om dagen? Hvad sker der, hvis hun i løbet af ansættelsesforholdet bliver mere radikaliseret? Det er måske de tanker, der nogen gange er. Er det racisme? Nej, det mener jeg overhovedet ikke, det er, sagde Pia Kjærsgaard.

Men det er ifølge Pernille Skipper et billede på problemet.

- Hvad er det da for noget? At fordi man hedder Aisha, så er man nok radikaliseret? Det er jo med til at legitimere den racisme, der er i hverdagen, hvor folk med arabiskklingende navne bliver frasorteret kun på grund af deres navn, sagde Pernille Skipper.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk