Skipper i vælten: Rød front i amerikanske stiletter

PORTRÆT: Pernille Skipper har gjort lynkarriere og skal nu udfylde hullet efter stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen i Enhedslisten.

Pernille Skipper var - i en alder af 15 år - medlem af Venstres Ungdom i en kort periode. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Socialdemokraternes Trine Bramsen blev pænt overrasket, da Pernille Skipper pludselig løftede sløret for en hidtil ukendt passion midt i Washingtons internationale lufthavn.

Folketingets Rets- og Europaudvalg var på vej hjem mod København efter en vel overstået tematur om overvågning i USA, men ventetiden skulle slås ihjel.

- Hun købte seks par meget højhælede sko. Jeg havde ikke troet, at dedikationen for materielle goder kunne være så stor hos en fra Enhedslisten, siger Bramsen:

- Vi måtte stoppe hende, ellers havde hun købt hele butikken, fortsætter hun.

Spørger man Johanne Schmidt-Nielsen, der har personificeret moderniseringen af Enhedslisten, skal man dog ikke lægge frygteligt meget i Skippers passion.

- Er det ikke efterhånden ved at være mange år siden, at billedet på Enhedslisten var en islandsk sweater, siger den afgående politiske ordfører.

På en anden udvalgstur til delstaten Colorado kunne Pernille Skipper også kendes lidt bedre igen. Her nægtede hun at købe kaffe i Starbucks sammen med de andre politikere.

- Og så afslørede hun et noget større kendskab til legaliseringen af cannabis, som de har indført i Colorado, lyder det fra Trine Bramsen, der har kendt Skipper, siden de begge forsøgte at blive valgt til Folketinget i 2011 på Fyn - og lykkedes med det.

Ringede og fyrede Bødskov

Pernille Skipper blev for alvor kendt i den brede offentlighed, da Enhedslisten i december 2013 trak tæppet væk under tidligere justitsminister Morten Bødskov (S), der havde løjet over for Folketinget i den såkaldte Christiania-sag.

Hun har forklaret til Politiken, at hun som daværende retsordfører ringede Morten Bødskov op og på ganske uformel vis overbragte ham nyheden.

- Jeg sagde formentlig noget i retning af, at 'jeg er ked af at skulle sige det, men sådan her bliver det altså', har hun forklaret.

Beslutningen om at fyre Morten Bødskov blev taget i Enhedslistens folketingsgruppe, men Johanne Schmidt-Nielsen understreger, at Pernille Skipper havde hovedansvaret.

- Og det må jeg sige, at hun håndterede vældig ordentligt. Vi har jo et princip i Enhedslisten, som går ud på, at vi ikke skelner mellem partifarver. Hvis en minister lyver, er vi ligeglade med, om det er en socialdemokrat eller Venstre-mand, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Justitsministeriets konstruktion af en nødløgn i forbindelse med en aflysning af Folketingets Retsudvalgs besøg på fristaden Christiania er blevet dømt "forklarlig og undskyldelig" af nu pensionerede højesteretsdommer Per Sørensen, men for Pernille Skipper har det skabt mistillid til den udøvende magt.

Det har hun flere gange givet udtryk for. Derfor vakte det også en del opsigt, da hun efter lodtrækning med SF som den første i sit partis historie fik en plads i Folketingets Kontroludvalg, der har til opgave at føre kontrol med Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Skaarup: Går uimponeret til værks

Ifølge hendes mangeårige kollega i Folketingets Retsudvalg Peter Skaarup (DF) er der dog ikke grundlæggende noget, der har rykket ved hendes afslappede forhold til autoriteter.

- Både Pernille Skipper og jeg har et forholdsvis afslappet forhold til autoriteter. Vi ved, at der er autoriteter, og at man skal lytte til dem, men der kan også godt være sager, hvor man kan rykke ved givne billeder og givne autoriteter i en bestemt retning. Der kan Enhedslisten og Dansk Folkeparti tit ligne hinanden.

- Vi går relativt uimponeret til værks, hvis vi ønsker at ændre noget politisk. Det kan for eksempel også være i forhold til offentlighedsloven, hvor vi har haft fælles synspunkter, uanset at vi normalt ikke står særlig tæt politisk. Så har vi den samme interesse om åbenhed, siger Peter Skaarup.

Gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup (DF) kan se lidt af sin egen tilgang til politik hos Pernille Skipper. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Han synes, at Pernille Skipper "har været godt med politisk", siden det begyndte i 2011.

- Og så har hun en social måde at være på, og det er jo altid godt i politik, at man ikke står ude på sidelinjen og råber og skriger som en mandagstræner, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, der dog ikke kan dy sig for at sende en stikpille mod Pernille Skipper og Enhedslisten:

- Jeg synes, de skal overveje deres forhold til Forsvaret og politiet meget grundigt. Næste år har vi 100-års jubilæum for den russiske revolution i 1917. Måske var det en ide at overveje, at Enhedslisten skifter kurs på det område og ikke længere betragter sig selv som revolutionære socialister, siger Skaarup.

Store sko at fylde ud

Pernille Skipper overtager roret efter Johanne Schmidt-Nielsen, der blev valgt ind i Folketinget i 2007 som en af de yngste politikere nogensinde, men hvor partiet dog kun fik fire mandater.

Fire år senere ved folketingsvalget i 2011 fik Enhedslisten 12 mandater, godt hjulpet på vej af Johanne Schmidt-Nielsen, der opnåede hele 47.002 personlige stemmer - en andenplads på landsplan efter Lars Løkke Rasmussen.

Ved folketingsvalget i juni 2015 fik Enhedslisten så 14 mandater, selvom Johanne Schmidt-Nielsen personligt gik lidt tilbage og kun opnåede 40.425 personlige stemmer.

Enhedslisten fik folketingsvalget i juni 2015 14 mandater - Johanne Schmidt-Nielsen opnåede 40.425 personlige stemmer. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Spørger man et af Enhedslistens nyeste skud på Folketings-stammen, miljøordfører Maria Gjerding, behøver indskiftningen af Pernille Skipper dog ikke være en ulempe.

- Johanne startede med en meget lille folketingsgruppe, og nu er vi Danmarks fjerdestørste parti. Pernille starter med en stor folketingsgruppe, hvor der er en masse dygtige mennesker, så man kan godt forestille sig, at der bliver mere fokus på, at vi er et bredt hold og en sammensat gruppe af nogle folk, der kan en masse forskellige ting, siger Maria Gjerding.

Hun mener, at Pernille Skipper har alle de kvaliteter, der skal til for at blive en god politisk ordfører for Enhedslisten.

- Hun er en meget dygtig og talentfuld politiker, og hun er god til at sætte sig ind i tingene og kommunikere Enhedslistens politik og værdier. Det er jo rigtig vigtigt, når man skal være vores politiske ordfører. Jeg har store forventninger til hende, siger Maria Gjerding.

Barfod som politisk forbillede

Det har de også i de juridiske kredse, hvis man spørger Line Barfod, der er tidligere mangeårigt folketingsmedlem for Enhedslisten og nu ansat hos Knud Foldschack - advokaten, der håndterer sager som den om Ungdomshuset på Jagtvej.

- Jeg hører kun ros til Pernille Skipper, siger Barfod.

Jura-uddannede Pernille Skipper har tidligere udnævnt Line Barfod til at være sit politiske forbillede i et interview med damebladet Alt for Damerne.

- Det er jeg selvfølgelig meget beæret over, lyder det fra Line Barfod.

Line Barfod sad i Folketinget for Enhedslisten fra 2001 til 2011. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Hun lærte for alvor Pernille Skipper at hende, da den nyudnævnte politiske ordfører var praktikant for Enhedslisten på Christiansborg i 2010.

- Hun var rigtig dygtig og god at arbejde sammen med, siger Line Barfod, der understreger, at Skipper ikke er en ny Johanne Schmidt-Nielsen, som har givet Enhedslisten massiv vælgerfremgang i de seneste år.

- Det vigtige er at holde fast i, at hun ikke er ny Johanne. Hun er Pernille. Og hun skal skabe sig den platform, som er hende. Og hun skal holde fast i, hvem hun selv er, og ikke forsøge at være nogle andre og ikke lade sig dirigere af mediernes ønsker, siger Barfod.

Enhedslistens vælgerfremgang:

  • Ved folketingsvalget i 2011 fik Enhedslisten 12 mandater, og Johanne Schmidt-Nielsen opnåede 47.002 personlige stemmer - en andenplads på landsplan efter Lars Løkke Rasmussen.

  • Det var første gang nogensinde, at partiet fik mere end seks mandater i Folketinget.

  • Ved folketingsvalget i juni 2015 fik Enhedslisten 14 mandater.

FacebookTwitter