Skoleformand: Vi er ikke klar til at masseteste elever

Test er nøglen til skoleporten, lyder det fra regeringen. Men aftrækket er alt for kort, mener Skolelederforeningen.

Regeringen har indgået et samarbejde med kommunerne og regionerne om en stor opskalering af testindsatsen - blandt andet i håb om at kunne sende de ældre elever tilbage på skolerne om kort tid. Illustration: Sofie Jackson Bangsgaard (© dr)

Det er urealistisk at tro, at man på landets skoler om halvanden uge kan være klar til at modtage og teste de ældre elever, der lige nu fortsat er hjemsendt, to gange om ugen.

Sådan lyder vurderingen fra Skolelederforeningens formand, efter at regeringen i dag er blevet enig med regionerne og kommunerne om en ny teststrategi.

- Vi vurderer ud fra de mange uafklarede punkter, at skolerne ikke kan være klar 1. marts. Alt skal koordineres og systematiseres i en sundhedsmæssig forsvarlig sikker ramme. Det vil tage tid at få organiseret, siger Claus Hjortdal.

På et pressemødeChristiansborg i dag varslede regeringen en gradvis genåbning af samfundet fra 1. marts, blandt andet med de ældre elever tilbage i skolerne - hvis de sundhedsfaglige eksperter siger god for det.

- Vi er nu halvanden uge efter åbningen af 0. til 4. klasserne. Og man kan konstatere på nuværende tidspunkt, at det er gået forsvarligt, sikkert og trygt. Og det var præcis det, der var målet. Det vil sige, at der forhåbentlig er noget plads, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, siger, at det er vigtigt at få de ældre elever tilbage i skolerne nu - ikke mindst 9. og 10. klasseeleverne, der skal til afgangseksamen til sommer.

Men der er en lang række usikkerhedsmomenter omkring testindsatsen, som mangler at blive afklaret, siger han og remser op:

Claus Hjortdal mener ikke, det er realistisk at have logistikken omkring to ugentlige test at de ældre elever på plads allerede 1. marts. (© Skolelederforeningen)

- Vi har et helt arbejde omkring cpr-numre og registrering på skolen i forhold til de børn, der skal testes. Hvem skal udføre testene? Hvordan skal det ske, og hvor skal det foregå henne? Hvordan kan vi afrapportere til sundhedsmyndighederne?

Minister: Test er nøglen til skoleporten

pressemødet sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at det hele står og falder med de unges vilje til at lade sig teste.

- Det at blive testet ofte og massivt blandt de unge kan være den nøgle, der får skoleporten til at åbne sig. Derfor skal vi have opbygget ordentlig testkapacitet.

- Skal vi lykkes med det, skal vi have et tæt samarbejde om den opgave. Og det er vigtigt, at man som ungt menneske lader sig teste, for det er forudsætningen for modellen.

- Skolerne skal også bidrage, for det er en stor logistikopgave, der skal løses, lyder det fra ministeren.

Men et af de uafklarede spørgsmål er ifølge Claus Hjortdal, om skolerne overhovedet må kræve to negative prøvesvar om ugen for at give eleverne adgang til klasselokalet.

- Vi ved på nuværende tidspunkt slet ikke, om man overhovedet må sige til forældrene, at deres børn skal blive testet to gange om ugen for at kunne komme i skole.

Regeringen har ikke peget på, hvilke elever der skal have to ugentlige coronatest.

Men ifølge Claus Hjortdals oplysninger, så er det tale om en 'nedre grænse' ved 12-14 årsalderen, fordi yngre elever er langt mindre smitsomme.

Men det er stadig en stor mundfuld at teste de ældre elever, siger han.

- Vi snakker om 250.000 børn, der skal testes to gange om ugen. Det er en kæmpe opgave at sørge for, at det bliver gjort, at vi kommer omkring dem og sikrer os, at vi får talt dem alle sammen med. Og hvis de er fraværende, at de så får en ny test.

Men hvornår mener du så, at I kan være klar?

- Mit bedste bud er, at vi i midten af marts kan modtage en begrænset gruppe af de ældste elever, siger Claus Hjortdal.

Blåt og rødt pres på regeringen

I lyset af øjeblikkets lave smittetal er presset på regeringen i de seneste dage steget for at fremlægge en plan for en genåbning af samfundet.

Venstre og blå blok ønsker geografiske genåbninger, hvor smitten er lav, såvel som åbninger i detailhandlen og uddannelsessektoren.

SF's formand Pia Olsen Dyhr gør op med enigheden i rød blok, når det handler om genåbningen af Danmark. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Og i dag meldte formanden for regeringens støtteparti SF sig på banen med forslag om at få de ældste skolelever tilbage i skolen, hvis eksperterne giver grønt lys til det.

- Jeg tror, alle børn har brug for at komme tilbage i skole. Og det bliver vi nødt til at gøre gradvist og klogt. Derfor foreslår vi små hold i folkeskolen. Hvor nogle måske kan komme ind om formiddagen. Nogle om eftermiddagen. Men så de kommer tilbage i deres normale kredsløb. Det har vi brug for, hvis de her børn ikke skal gå ned med flaget, sagde Pia Olsen Dyhr i et interview med DR Nyheder.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at han ligesom SF håber, der bliver plads til en yderligere genåbning 1. marts.

Men det afhænger af eksperternes vurdering, som skulle ligge klar til både Folketingets partier og offentligheden i næste uge.

- Vi afventer de beregninger, som vores matematiske eksperter sidder og kigger på. Noget bliver nok landsdækkende, noget bliver regionalt eller lokalt. Men vi er nødt til at respektere, at der skal være plads til det under epidemien.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og med KL-formand Jacob Bundsgaard (S) om kritikken fra Skolelederforeningen.

Ingen af dem har haft tid til et interview her til aften. Men Børne- og Undervisningsministeriet bemærker, at man i morgen begynder dialogen med sektorpartnerskaberne om, hvordan strategien skal udmøntes i praksis.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter