38 kommuner bliver delvist lukket ned fra onsdag for at forebygge smitte med coronavirus.
Det har statsminister Mette Frederiksen netop offentliggjort på et pressemøde.
Nedlukningen betyder, at de største skoleelever i de 38 kommuner kommer til at blive fjernundervist hjemmefra i den sidste tid frem mod juleferien.
Tiltaget retter sig mod de ældste elever fra 5. klasse og op.
- Smitten er for høj, og sitautionen er for bekymrende. Derfor skal vi sætte ind, så vi får kontol over smitten og dermed epidemien, siger statsministeren.
Hjemsendelsen gælder i første omgang frem til 3. januar.
Restauranter og barer skal også holdes lukket i de 38 kommuner, der også bliver ramt at nedlukning af idræt.
- Indendørs idræts-, forenings- og fritidsfaciliteter skal holdes lukket. Det gælder for eksempel idrætshaller, svømmehaller, trænings- og fitnesscentre. Den profesionelle idræt er undtaget, siger Mette Frederiksen.
De nye restriktioner kommer i kølvandet på en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut.
Her er konklusionen, at man inden jul vil ramme 500 indlagte, 4.000 daglige smittede, stigende dødelighed og et sygehusvæsen under pres, hvis der ikke gøres noget nu.
- Hvis smitten er for høj, når vi går ind i juleferien, risikerer vi at miste kontrollen med smitten, siger Mette Frederiksen.
I går var der 1.745 nye smittede og 302 indlagte, og i dag steg det for første gang til mere end 2.000 nye registrerede smittetilfælde på et døgn.
Risikoniveau hævet i sidste uge
Regeringen indførte tidligere på efteråret et varslingssystem i forhold til smitte. Allerede i sidste uge rykkede Region Hovedstaden op på niveau 4, som er det næsthøjeste. Det niveau giver blandt andet mulighed for at lukke barer og restauranter.
Men det er først efter en weekend med præsentation af en finanslov, at de nye tiltag kommer.
Den nye direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, blev spurgt ind til emnet på dagens pressemøde.
Hvis målet er at slå smitten ned inden jul, skulle I så ikke have reageret i sidste uge?
- Vi har hele tiden haft den vurdering, at smitten var under kontrol. Det ændrer sig så i sidste uge, siger Henrik Ullum.
Sundhedsminister Magnus Heunicke mener heller ikke, der kunne være grebet ind tidligere. Han henviser til, at man for eksempel allerede har lavet initiativer på den københavnske vestegn.
- Netop på Vestegnen har vi faktisk haft en taskforce og samarbejdet med kommunerne. Det har haft en god effekt, og vi har fået dæmpet smitten derude. Derfor handler det om hele tiden at sætte ind og være på forkant. Derfor er det, vi gør nu, baseret på sundhedsmyndighedernes anbefalinger, siger Magnus Heunicke.
Forlænger restriktioner til 28. februar
De landsdækkende restriktioner, der gælder lige nu, bliver forlænget frem til til 28. februar. Det gælder blandt andet forsamlingsforbudet på 10 personer og brugen af mundbind på indendørs offentlige arealer.
Både jul og nytår lyder der en kraftig opfordring om kun at være samlet 10 personer.
- Epidemiens natur er, at når den først begynder at eskalere, så skal man gribe ind. Man skal gribe ind i tide. det er det, vi gør nu, siger direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.
Brostrøm kommer også med en belæring til borgerne i de 38 kommuner om, at de ikke må tage til andre kommuner og gøre ting, de ikke må i deres egen.
- Vi har den meget kraftige opfordring fra sundhedsmyndighederne, at hvis man bor i en af de 38 kommuner, så skal man gøre, som man vil gøre i sin bopælskommune. Hvis man er en familie, der bor i Aarhus og er ked af, at Moesgaard Museum er lukket. Så skal man ikke tage til Randers Regnskov, siger Søren Brostrøm.
Det gælder også i forhold til biografer, restauranter og andre ting. Det vil dog ikke bliver kontrolleret.
- Det, at man skal tage sin adfærd med sig, vil ikke være strafsanktioneret, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.