Skrappere kontrol med ulovlige spil

Et bredt politisk flertal er klar med en delvis liberalisering af spilmarkedet. Det giver plads til udenlanske spiludbydere, men udløser licens og kontrol med både udbydere og spillefugle.

Et bredt politisk flertal er klar med en delvis liberalisering af spilmarkedet. Det giver plads til udenlanske spiludbydere, men vil kræve licens og kontrol med både udbydere og spillefugle. (© Colourbox)

Et bredt flertal på Christiansborg indgik her til formiddag en aftale, som delvist liberaliserer spilmarkedet. Det giver plads til udenlandske spiludbydere, men samtidig skal de danske spillere afskærmes fra ulovlige spil fra udlandet.

- Vi får et større og mere varieret spiludbud, hvor man legalt kan spille hos andre spilselskaber end danske spil, siger skatteminister Kristian Jensen, Venstre, til DR Nyheder.

Aftalen er indgået mellem alle folketingets partier minus Enhedslisten.

- Vi har fået udhulet de midler, der er til kultur og idræt i Danmark. Derfor er det vigtigt for os at få en aftale som sikrer penge til de her gode aktiviteter, siger skatteordfører i SF, Jesper Petersen.

Godt nyt for spillefugle

Aftalen indeholder en delivs liberalisering af markedet. Det vil give udenlandske firmaer mulighed for at udbyde spil til danske spillefugle.

- De udenlandske spiludbydere har hidtil udbudt spil i Danmark, og det bliver legalt nu, siger skatteministeren.

Udenlandske firmaer får mulighed for at udbyde spil i Danmark mod en afgift på 20 procent. Men hvis afgift og licens ikke er på plads, så bliver udbyderne blokeret.

Blokader på nettet

Ifølge aftalen skal der opsættes blokader på nettet, så det bliver vanskeligt at betale med kreditkort til udenlandske spiludbydere, der ikke har licens. Og så skal den eksisterende lovgivning håndhæves skrappere.

Ifølge parterne, fordi der har hersket lovløse tilstande på spilmarkedet på nettet. Liberal Alliance havde gerne set en total frigivelse af markedet for spil, og de er skeptiske over for blokering af visse webtjenester for at kontrollere spillerne.

- Vi skal ikke ud i Kina-lignende tilstande, hvor det er umuligt at håndhæve. Og hvis det skal håndhæves, så bliver det grænseoverskridende i forhold til vores ytringsfrihed i Danmark, siger partileder i LA, Anders Samuelsen, til DR.

Lottomidler sikret

Lotto forbliver et monopol, mens de øvrige typer spil vil blive frigivet. Og selvom lottomidlerne kan falde, så garanterer staten kulturinstitutionerne og øvrige modtagere af midlerne 1,7 milliarder kroner det første år.

- Beløbet er låst på finansloven i de første år. Og derefter er der så en model, hvor det er mere afhængigt af lottopengene, men hvor vi er sikre på, at der er et godt beløb.