Skrider genåbningen, hvis Johnson & Johnson-vaccinen aldrig kommer i brug? Politikerne er ikke helt enige

Vaccinens skæbne betyder ikke noget her og nu, men kan gå ud over festivalerne, lyder det fra De Konservative.

I dag mødes politikerne om vacciner og vaccinationskalenderen. Desuden er der forhandlinger om den yderligere genåbning. (Foto: © Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Mens butikker og restauranter har slået dørene op, og de første børn igen løber rundt i skolegården, er usikkerheden om vaccinen fra Johnson & Johnson lidt en sten i skoen.

For hvis vaccinen lider samme skæbne som den fra AstraZeneca, kan det betyde, at der går op mod tre uger længere, før de sidste danskere får tilbudt en coronavaccine.

Det kan i sidste ende få konsekvenser for genåbningen. Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i sidste uge.

- Vi står et godt sted, men der er også nogle usikkerheder, vi godt vil have elimineret, før vi kan vurdere de næste skridt. Det handler helt konkret om vores vaccinationskalender, sagde han.

I dag klokken 14.00 mødes Folketingets partier i Sundhedsministeriet til et møde om netop vacciner og vaccinationskalenderen.

- Vi sidder hele tiden og ser, hvor er vi henne, og der er jo en usikkerhed lige nu med Johnson & Johnson, og der afventer vi at få en melding fra vores myndigheder, og den har konsekvens for vaccinekalenderen, som igen har konsekvens for genåbninghastigheden. Så det er vi nødt til at tage med i ligningen, sagde Heunicke altså i sidste uge.

Genåbning må afhænge af epidemi

Men det er man altså ikke helt enige i hos regeringens støtteparti, De Radikale.

- Vi har jo aldrig sagt, at vi ser en direkte kobling mellem kalenderen og genåbningen, og det er fordi, vi må følge udviklingen i epidemien hele tiden, siger sundhedsordfører Stinus Lindgren i dag inden mødet.

Han anerkender dog, at antallet af vaccinerede indirekte har indflydelse på, hvordan smittetallene udvikler sig.

- Vi skal bare huske, at vi allerede i dag uden Johnson & Johnsen har vaccineret cirka en fjerdedel af den danske befolkninge med det første stik. Det er altså rigtig mange mennesker. Når vejret bliver bedre, og vi er mere ude, vil epidemien også være for nedadgående. Så jeg er ret optimistisk, siger Stinus Lindgren.

Stinus Lindgreen fra De Radikale mener ikke, at en eventuel forsinkelse i vaccineplanen behøver påvirke genåbningen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I dag klokken 17.00 begynder forhandlingerne også om den næste fase af genåbningen. Og heller ikke hos Dansk Folkeparti mener man, at de bør tage særligt højde for, om Johnson & Johnson bliver taget i brug eller ej.

- Vi mener heller ikke, at de to ting hænger sammen. Det, der er vigtigt ved genåbningen, er, hvor mange bliver testet, hvor mange bliver smittet og hvor mange er indlagte, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

Hun lægger vægt på, at den genåbning, vi har set indtil videre, mod forventning ikke har ført til en stor stigning i antal smittede og indlagte.

Chance for en begrænset godkendelse

Hos Enhedslisten mener de heller ikke nødvendigvis, at vaccinens skæbne kommer til at betyde noget for genåbningen.

- Det afgørende er, at det bliver det sundhedsfaglige, der er afgørende, og så må vi indrette derefter, i forhold til hvad det får af betydning for genåbningen. Forhåbentligt er vi så langt med vaccinationer og får så mange andre vacciner, at det ikke får den store konsekvens, siger coronaordfører Peder Hvelplund.

Han tvivler på, at Johnson & Johnson kan få en fuld godkendelse fra de danske sundhedsmyndigheder og forventer enten en suspendring eller en begrænset godkendelse.

Det skyldes blandt andet, at de seneste og foreløbige tal fra de amerikanske sundhedsmyndigheder viser, at det kun er kvinder, der har været ramt af de alvorlige bivirkninger, og særligt dem, der er under 50 år gamle.

Kan ramme festivalerne

Lige nu har Danmark 75.000 vacciner fra Johnson & Johnson på køl og har i alt købt syv millioner doser af vaccinen, der som den eneste af de nuværende vacciner kun kræver ét stik.

Men en suspendering af vaccinen kan ramme genåbningen ét sted, vurderer De Konservatives sundhedspolitiske ordfører, Per Larsen.

- Her og nu får det ikke den store betydning, men det er klart, at der kan være noget i forhold til at få færdigvaccineret befolkningen. Det kan være, der er risiko for, at festivalerne ikke kan afvikles eller noget i den stil, siger han.

Landets store festivaler som Roskilde Festival og Skanderborg Festival holder stadig vejret og afventer politikernes dom over sommerens arragementer. Men det ser sort ud.

Regeringens ekspertudvalg har for nyligt anbefalet, at man ikke afvikler festivaler med flere end 10.000 mennesker, og at festivalerne sløjfer overnatningen, der typisk foregår på marker i store teltområder.