Slut med børnepasning i ghetto-hjem: Regeringen vil tvinge indvandrerbørn i vuggestue

I et kommende opgør med parallelsamfund vil regeringen tvinge børn med indvandrerbaggrund i institution.

Langt flere børn med indvandrerbaggrund skal gå i daginstitution, mener regeringen, der i et opgør med parallelsamfund vil tvinge forældre til at droppe hjemmepasning. (Foto: © KASPAR WENSTRUP, Scanpix)

Små børn af indvandrerforældre skal tvinges i daginstitution.

Sådan lyder en del af regeringens kommende udspil, der skal gøre op med parallelsamfund i Danmark. Det oplyser Mai Mercado (K), børne- og socialminister, til DR Nyheder.

- Hvis man bor i en ghetto og ikke deltager i det danske samfund, så vil det blive begrænset, at man kan passe sine egne børn derhjemme, siger Mai Mercado.

- Der vil vi i højere grad bruge tvang for at få flere børn over i dagtilbud, siger hun.

Regeringen ventes i løbet af nogle uger at præsentere sit udspil, der har til formål at bekæmpe parallelsamfund i Danmark.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde i sin nytårstale kimen til et opgør med parallelsamfund, og nu løfter børne- og socialminister Mai Mercado så sløret for en del af indholdet i regeringens kommende udspil.

Forskelsbehandling og tvang

Mai Mercado henviser blandt andet til en rapport fra pædagogernes fagforening BUPL fra 2013. Den viser, at cirka en tredjedel af alle 1-2-årige børn med indvandrerforældre bliver passet udenfor dagtilbud, mens tallet for 1-2-årige børn med etnisk danske forældre var syv procent.

- Den tidlige indsats er fuldstændig afgørende. Hvis vi får hjulpet børnene indenfor de første 1.000 dage – altså de første tre leveår – kan det få en signifikant betydning i forhold til resten af deres liv, siger Mai Mercado.

Så den tredjedel af børn med indvandrerbaggrund vil fremover blive tvunget til at gå i et dagtilbud?

- Man skal passe på med at opfatte tvang som noget skidt i det her tilfælde. Det er en rigtig god mulighed at få lov at gå i dansk dagtilbud, og det styrker barnet på mange måder og giver nogle rigtig gode fordele sidenhen, siger Mai Mercado.

Alle detaljer i regeringens kommende udspil kendes endnu ikke, men børne- og socialministeren siger, at regeringen vil lægge op til, at der skal arbejdes målrettet på at få bestemte grupper af børn med indvandrerbaggrund i ghettoområder væk fra hjemmepasningen og ud i dagtilbuddene.

Derfor kan det også blive nødvendigt med forskelsbehandling, lyder det.

- I stedet for at lave lovgivning, som rammer alle, også danske familier, som kan have rigtig god gavn af at have børn derhjemme i længere tid, så rammer vi altså mere målrettet, siger Mai Mercado.

Børne- og socialministeren understreger, at hun "som konservativ" går ind for, at familier har så meget tid sammen med deres børn, som de ønsker.

- Men vi må også skelne mellem danske familier, som vokser op i en dansk kontekst og med danske værdier, og så en indvandrerfamilie i en ghetto-parallelsamfundskontekst, som bestemt ikke vokser op med danske værdier, dansk opdragelse og dansk kultur, siger Mai Mercado.

Handler ikke om speltmødre nord for København

Debatten om, hvordan man får flere børn med indvandrerbaggrund til at benytte dagtilbud fremfor pasning derhjemme, har stået på i flere år.

Socialdemokratiet har tidligere stillet forslag, der havde til hensigt at få flere børn med indvandrerbaggrund til at gå i vuggestue og børnehave, og socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) roser da også regeringens initiativ.

- Det vigtigste for os er, at vi får brudt den negative sociale arv, der kommer af, at man ikke kommer i institution, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Og hvis man skal sige det på lidt moderne dansk, så drejer det her sig ikke om speltmødrene nord for København, der gerne vil have deres børn derhjemme, siger hun.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil ikke forholde sig til regeringens forslag, før hele udspillet om parallelsamfund præsenteres.