Slut med "ghettobørnehaver": Højst 30 procent må komme fra udsatte områder

Dansk Folkeparti er ikke med i en den sidste ghettoaftale, der skal sikre bredere fordeling af børn.

(ARKIV) Fremover må højst 30 procent af børnene i børnehaven bo i udsatte boligområder. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mens børn i landets vuggestuer og børnehaver lærer at tælle til ti, så skal kommuner, børnehavepædagoger og dagtilbudsledere i fremtiden lære at sige stop ved tre.

For i fremtiden må højst tre ud af ti børn i institutionerne - altså 30 procent - være bosat i de udsatte boligområder - det uanset om børnehaven eller vuggestuen ligger i et villakvarter eller er omgivet af betonblokke.

Det er den aftale, som et politisk flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet, SF og de Radikale netop er blevet enige om hos børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Ifølge Børne- og Socialministeriet findes der i dag 29 institutioner i eller i tilknytning til de udsatte boligområder, hvor andelen af børn fra områderne, der er at finde på regeringens ghettoliste, overstiger 30 procent.

- Vi kan ikke bare kigge mod en udvikling, hvor flere og flere klumper sig sammen i ghettoområder, siger Mai Mercado.

Institutioner kan ende med at lukke

De nye regler træder i kraft fra 1. januar 2020, men ingen nuværende indskrevne børn vil blive rykket rundt som konsekvens af aftalen. Partierne bag afsætter samtidig 200 millioner kroner til at gøre dagtilbuddene mere attraktive eller til at opføre nye daginstitutioner. For at nogle af institutionerne vil lukke, kan Mai Mercado ikke afvise.

- Det er også derfor, vi sætter 200 millioner af til, man kan gøre sine institutioner mere attraktive.

- I andre tilfælde kan det komme på tale at lukke sin institution og måske lave en ny, siger hun.

Forældre med børn udenfor de udsatte boligområder vil ikke blive tvunget til at sende børnene i en børnehave, der ligger i et ghettoområder, lyder det også i aftalen.

Alternativet: Sådan løser man ikke problemet

Dansk Folkeparti står udenfor den sidste delaftale på området. Ligeså gør Alternativet, hvor politisk ordfører Carolina Magdelene Maier frygter bred institutionsdød i ghettoområderne.

- Der kommer til at ske det, at nogle af institutionerne i de udsatte boligområder kommer til at dø, fordi de ikke kan leve op til det antal, som man skal have, siger hun og tilføjer:

- Vi synes, at hvis man gerne vil afskaffe parallelsamfund, så skal man afskaffe den del, som ikke er ligesom alle de andre. Når man så siger, at der ikke er vuggestuer i de her områder, så har vi pludselig et område, som ikke ligner resten af Danmark, siger Alternativets politiske ordfører om at melde sig ud af forhandlingerne.

Aftalen om et loft i daginstitutionerne markerer i øvrigt slutsignalet for forhandlingerne om regeringens ghettoudspil, der nu er fuldt ud forhandlet på plads.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter