Slut med oplader-bøvl: Ny EU-lov skal tvinge Apple til at bruge ens stik

Apples enegang med opladerstik skal være slut, mener EU-parlamentet, der vil tvinge computergiganten til at bruge samme stik som de øvrige mobilproducenter.

Apple plejer at gå deres egne veje - men det er slut nu. Fremover skal de bruge samme stik som alle andre mobilproducenter. (© DR)

Det lykkedes ikke ad frivillighedens vej. Så nu bliver Apple banket på plads ved lov. I denne uge har EU-parlamentet nemlig et udkast til en lov om fælles mobilopladere på dagsordenen.

Loven skal tvinge Apple til at droppe deres egne stik til mobiltelefoner og bruge en fælles EU-standard. Det kan - i hvert fald i EU - betyde enden på det Lightning-stik Apple introducerede med iPhone 5.

- Der er ingen tvivl om, set fra et forbrugersynspunkt, at det vil være godt, hvis alt kører med samme stik, siger Anders Elbak, der er chefanalytiker hos it-analysehuset IDC Nordic og ekspert i mobilmarkedet.

Apple modsætter sig - som den eneste

Ideen med loven er at sikre, at alle mobiltelefoner kan fungere med samme oplader.

Den eneste producent, der har modsat sig dette krav, er Apple, der sidder på cirka en tredjedel af det danske smartphone-marked.

Som Apple-kunde har man været nødt til at investere i en adapter for at tilslutte telefonen til en oplader, der lever op til de fælles regler.

På den måde har Apple overladt regningen for at overholde EU-aftalen til forbrugerne. Og det er det, som EU-parlamentet nu sætter en stopper for.

- Problemet med det er, at så skal du ud og købe en ny enhed for at få det til at fungere. Det, som vi lægger op til, er, at det skal være en universal-lader, der skal kunne bruges af alle. Uden at du skal lave alle mulige krumspring for at få det til at fungere, siger Christel Schaldemose, der er medlem af parlamentet for Socialdemokraterne.

christel schaldemose, i EU-Parlamentet for Socialdemokratiet. (© DR)

Skred fra frivillig aftale

EU og en lang række mobilproducenter - herunder Apple – indgik ellers i 2009 en frivillig aftale om fælles opladere. Aftalen blev indgået mellem EU og 14 store mobilproducenter, der til sammen sidder på 90 procent af markedet for smartphones i EU.

Men på trods af at Apple var med i aftalen i 2009, valgte computergiganten at gå enegang og fortsætte med at udvikle sit eget opladerstik.

For at imødekomme aftalen valgte Apple at markedsføre adaptere, der på den ene side passer i iPhones, på den anden side kan tilsluttes den EU-fælles oplader med Micro-USB stik.

Apples adaptere er ikke med i købet, når man køber en iPhone men kan bestilles hjem fra Apple Store på nettet. Adapterne koster mellem 70 og 149 kroner stykket.

Det er ikke godt nok, mener Christel Schaldemose:

- Det er faktisk det, der er årsagen til, at vi overhovedet har udarbejdet denne her lov, siger hun.

Flertal for loven

Der er allerede nu flertal for at vedtage loven, fortæller Christel Schaldemose, der er medlem af parlamentet for Socialdemokraterne:

- Vi er meget, meget stolte af at det er lykkedes os at komme i hus med det her. Først prøvede vi af frivillighedens vej, og det gik ikke, og så måtte vi bruge lovgivning.

Tvivler på effekt af ny lov

Anders Elbak er chefanalytiker hos IDC Nordic og ekspert i netop mobilmarkedet. Han tvivler på, at loven vil have den ønskede effekt.

- Jeg tror i høj grad, at man stadigvæk vil kunne snige sig uden om med brug af adaptere. De kunne for eksempel tilbyde en bordholder til iPhonen. Er en bordholder en adapter? Det er et godt spørgsmål, siger Anders Elbak.

- Langt hen ad vejen tror jeg, at de vil slippe af sted med at bruge en form for adapter.

Vil forsvare sig med næb og klør

- Det ville ligne Apple dårligt ikke at forsvare sig med næb og klør for at holde fast i deres Lightning-stik, som det hedder nu. De vil selvfølgelig argumentere med, at alt det ekstra udstyr der er blevet solgt til dette stik, det vil blive værdiløst. Det er jo meningen, at det skal kunne bruges fra generation til generation. Når der kommer en iPhone 8 skal man selvfølgelig kunne bruge det udstyr, der er købt til en iPhone 5, siger Anders Elbak.

DR.dk's Databaseredaktion har for flere dage siden skriftligt spurgt Apples hovedkvarter, hvordan firmaet vil håndtere en ny EU-lov. Men endnu har computerfirmaet ikke svaret på henvendelsen.

Mange funktioner i samme stik

Chefanalytiker Anders Elbak påpeger, at det kan være teknisk svært at samle alle typer mobiler og tablets på samme stik. Der er blandt andet forskel på hvor meget strøm, forskellige modeller skal bruge.

- Nogle af de her stik bliver brugt til andet end opladning. Netop Apples Lightning bliver brugt til at koble til lydudstyr, docking-stationer. Tilsvarende kan man på nogle Androids køre videoudgang ud via Micro-USB.

Det, at man begynder at koble andre produkter til også, taler imod en standard, da den kan gøre det sværere for forbrugerne. Det kan blive mere uigennemskueligt, hvad der passer til den enkelte smartphone.