Der er et før og et efter Uffe Elbæk i Alternativet.
Før han overlod roret, talte folk på Christiansborgs gange om Uffe Elbæks alternativ, og partiet lå fortsat over spærregrænsen i meningsmålingerne. Før jul 2019 proklamerede han sit stop, Josephine Fock overtog posten som politisk leder for at løbe fra pladsen i efteråret.
Nu er det Franciska Rosenkilde, der er partiets politiske leder, og som kameraerne kredser om, når partiet holder landsmøde i denne weekend. Men partiet skal ikke være Franciska Rosenkildes, siger hun.
- Jeg tror, det er helt naturligt, at når man starter et nyt politisk parti op, så er det personerne, der driver sagen. Det er personerne, der er i front. Nu synes jeg, vi er nået et sted, hvor vores politiske sag er tydeligere end nogensinde før.
- Jeg er selvfølgelig valgt til at gå forrest. Det ansvar tager jeg selvfølgelig gerne, men det er også vigtigt at sige, at Alternativet er mere end den politiske leder.
Det er godt og vel tre måneder siden, medlemmerne i Alternativet. Som politisk leder læser hun meningsmålingerne og ved godt, at det lige nu ser skidt ud. Bare én procent af vælgerne ville sætte kryds ved partiet, viser den seneste måling fra Epinion.
Beder om tid til at genvinde troværdigheden
I den seneste måling bliver I målt til én procent af stemmerne. Hvordan kommer I op på det niveau, I havde for fire år siden?
- Det gør vi med tid. Vi kan sige alt muligt, men som borger for at få tillid til, at man igen tænker, at den grønne stemme, der er allermest tyngde, der er Alternativet – der har vi brug for tid til at vise, at vi er den stemme.
Det handler vel også om troværdighed?
- Det gør det i den grad.
Men tid er vel den største mangelvare i dansk politik?
- Ja. Men omvendt er vi også et parti, som ikke på den måde glorificerer det at have travlt. Jeg er optaget af, at vi gør det på den rigtige måde.
Tror du på det?
- Ja. Selvfølgelig. Ellers arbejdede jeg ikke 120 timer om ugen.
Franciska Rosenkilde folder hænderne sammen på bordet. Det skal være slut med personsager. Slut med sex-gynge-fester og personfnidder. Det sidste er også svært, for partiet har kun Torsten Gejls mandat tilbage i Folketinget.
Ifølge Rosenkilde må og har Alternativet lært af sagerne.
- Vi har lært, hvor skrøbeligt det er, når man er et parti, der går ud med seriøse visioner. Det bliver man også selv ramt på. Vi har villet ændret det politiske billede med en ny politisk kultur. Vi har villet have klimaet øverst på dagsordenen. De ting er lykkedes.
- At vi så selv har fejlet undervejs, tror jeg i virkeligheden kun er meget menneskeligt. Det som står tilbage nu efter år med drama og personsager er, at nu taler man om en ny politisk kultur blandt alle partier. Man har vedtaget en klimalov. At man så ikke helt fik en klimaregering, det er så det problem, vi står med nu.
Hvordan vil du undgå, det kommer til at handle om personsager igen?
- Jeg kan ikke garantere det. Men jeg arbejder på, det er det politiske, der er i fokus.
Ingen indflydelse for enhver pris
I sin tale til de godt og vel 2.000 resterende medlemmer af Alternativet i dag, lover Franciska Rosenkilde, at ét ord står tilbage. Seriøsitet.
- Det er vigtigt for mig at vise en seriøsitet som politisk leder. Jeg tænker, at med mig er det måske en af de ting, man vil opleve anderledes. Ikke fordi der ikke har været seriøsitet før, men det er en anden form for seriøsitet, jeg står for, som handler meget om den politiske sag, som jeg ønsker, skal være i front, siger hun.
Alternativet deltager stadig i forhandlinger på Christiansborg i kraft af partiets ene mandat, der har gjort folketingsmedlemmet Torsten Gejl til ordfører for det hele i partiet. Men det er ikke alle forhandlinger, partiet bliver inviteret til.
Da regeringen i sidste uge indgik en aftale med De Radikale, SF og Enhedslisten om et klimadelmål for 2025, var Alternativet hverken inviteret eller med i aftalen. Det fik Torsten Gejl til at lange ud efter regeringen, men Franciska Rosenkilde er ikke ubetinget ærgerlig over ikke at være med.
Alternativets eneste folketingsmedlem, Torsten Gejl, var ikke tilfreds med at blive holdt udenfor klimaforhandlingerne i sidste uge.
- Regeringen har brug for at stå med sine støttepartier og binde dem op på det. På den ene side så kan man være utilfreds med ikke at blive inviteret ind.
- Omvendt stiller det os også frit til at være mere ambitiøse end hvad støttepartierne har formået. Der er lavet en en bilaftale, skatteaftale og nu er man i gang med en landbrugsaftale, som ikke er ambitiøse nok. Det er vigtigt, vi står og trækker de andre partier i den anden retning. Det gør vi bedst – indtil videre i hvert fald – ved at stå udenfor de aftaler, der er lavet.
Regeringen er begyndt at regne på klimaeffekterne i de aftaler, de laver. Man er begyndt at lave delmål for at nedbringe CO2-udledningen. Så hvad kan I gøre mere, som I ikke er lykkes med endnu?
- Det er et super godt spørgsmål. For når man spørger danskerne, så er de optaget af klimaet og den grønne dagsorden. Det stemmer godt overens med vores politik, men der er noget af kommunikationen, vi ikke er lykkes med, eftersom vi ligger, hvor vi gør i meningsmålingerne. Der er en kæmpe opgave i at vise den troværdighed, som vi har brug for, før vores politiske dagsorden bliver taget seriøst.
Er det Alternativets plads i dansk politik at stå og råbe, der er behov for at være mere ambitiøse på den grønne dagsorden?
- Det er det lige nu. Det håber jeg ikke, det er på sigt. Jeg håber, vi dem på sigt er dem der siger, vi er glade for, de andre blev ligeså ambitiøse, og at vi rent faktisk laver løsninger, så vi ændrer den kurs, vi er på.
Du kan læse historien om Alternativet fortalt af DR's politiske analytiker Jens Ringberg lige her.