Småpartier: Hold dit løfte, Vestager!

Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) skal holde sit løfte om at ændre valgloven, så det bliver lettere for nystartede partier at få lov til at stille op til Folketinget. Det mener flere mindre partier, som håber at komme i Folketinget ved fremtidige valg.

Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) lover at se på digitalisering af systemet til opstilling af nye partier. (Foto: DR © DR)

Det skal være lettere for små partier at blive opstillingsberettigede til Folketinget. Det mener en række mindre partier, der er frustrerede over de nuværende regler.

- Margrethe Vestager skal gøre det, som hun lovede for et år siden - nemlig at få det digitaliseret.

Sådan siger Christian H. Hansen, der er formand for og stifter af partiet Fokus.

For et år siden lovede Margrethe Vestager i en pressemeddelelse at se på muligheden for at digitalisere processen:

- Partierne møder jo ikke kun vælgerne på Strøget eller ved at stemme dørklokker - de møder også nye vælgere på facebook og twitter (…)Hvis en vælger (…) alligevel finder vælgererklæringen på partiets hjemmeside, hvorfor skal vi så kræve, at vælgeren printer vælgererklæringen ud, for at den kan tælle med? skrev hun den 9. januar 2012.

Flere savner ændring

Og Fokus er ikke det eneste parti, der gerne så en ændring af de nuværende regler. Den danske afdeling af Piratpartiet og Per Ørum Jørgensens nye parti Demokraterne krydser også fingre for en ændring.

-Vi så gerne en reform af måden, der bliver samlet underskrifter ind på, så vi kunne gøre det digitalt, siger Andreas Petri Petersen, næstformand i Piratpartiet.

En stor del af partiets aktivitet foregår i forvejen på internettet.

Indenrigsminister Margrethe Vestager lover, at der snart kommer et udspil til at forenkle processen.

- Det er min ambition at gøre det i løbet af forsommeren, siger hun.

Se mere i Bag Borgen torsdag klokken 21.55 på DR 1, hvor du også kan høre, hvilke politiske budskaber, der gemmer sig bag partinavnene Hjertets Parti, Frihedskæmperne og Birgit Siger Sandheden.

Facebook
Twitter