Sms afslører, at Bertelsen var vred på Mølbak: 'FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os'

Barbara Bertelsen ville have Kåre Mølbak til at blåstemple masseaflivning af mink.

Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen var endnu en gang en central figur i Minkkommissionen. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Det var egentligt den tidligere departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, der torsdag havde indfundet sig i vidneskranken i Minkkommissionen. Men dagens afhøring kom i lange perioder til at handle om to andre nøgleskikkelser, Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet, og Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI).

Klokken var 16 den 4. november sidste år, da regeringen holdt pressemøde med en alvorlig beslutning: Alle mink i Danmark skulle aflives.

Baggrunden var en risikovurdering fra Statens Serum Institut, der fastslog, at en fortsat minkavl under en corona-pandemi ville udgøre ’en betydelig risiko for folkesundheden’.

Men da Mølbak fik ordet på pressemødet, kom han med en lang forklaring om RNA-virus, mutationer, aminosyrer og spikeproteiner, før han konkluderede, at en fortsat minkavl ville have en betydelig risiko for folkesundheden.

Barbara Bertelsen ville have ham til at gå længere. Hun ville have ham til at anbefale, at alle mink skulle aflives.

Heftig sms-aktivitet under pressemøde

Derfor skrev hun klokken 16.18 en sms til Per Okkels, der som departementschef var chef for Kåre Mølbak.

'FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os.'

Tre minutter senere sendte Okkels en besked til Mølbak. Pressemødet var digitalt, så Mølbak kunne tjekke sin telefon undervejs.

'Du var meget modificerende her. Mere skarp på partiledermøde. Genfind risikovurderingen.'

Okkels sagde i sin afhøring, at var han enig i, at Mølbak ikke var skarp nok på pressemødet.

- Hvis du læser, hvad Mølbak starter med at sige, så er det meget teknisk, meget nørdet og meget svært at forstå. Jeg siger til ham, om han ikke kan sige på dansk, hvad han mener.

- Han kunne i princippet læse op af risikovurderingen, men i stedet fordyber han sig i spikeproteiner. Han er en dejlig videnskabsmand, og jeg holder meget af ham. Men lige præcis der taler han jo til den danske befolkning, sagde Per Okkels.

Senere på pressemødet sagde Mølbak:

- Vi har ikke tidligere advokeret for en aflivning af mink. Og i det hele taget har vi ikke advokeret for en aflivning af mink.

Målbak holdt fast i, at SSI stod for risikovurdering, mens risikohåndteringen lå et andet sted.

Det var heller ikke en melding, som Barbara Bertelsen var vild med.

16.43 skrev hun igen en sms til Per Okkels:

’Kåre har lige undsagt anbefaling om at slå minkene ihjel. I sagde i går, at SSI stod bag risikovurderingen'

Okkels svarede:

'Det gør de i vurderingen'

Se Mølbak modtage sms'erne fra Okkels i videoen.

Ikke en rimelig kritik

Per Okkels forklarede i kommissionen, at der for ham ikke var den store forskel.

- Der er noget principielt i det her. Sundhedsmyndighederne vil ikke sige, hvad man skal gøre. Det principielt rigtige er at sige, at noget er farligt, og så må politikerne beslutte, hvad de vil gøre

- Men her var risikovurderingen så tydelig, så det var lidt en leg. Jeg vil sige, at en naturlig konsekvens af det, der stod, var, at mink i Danmark skulle aflives. Det var ikke noget alternativ, sagde Okkels.

Han forklarede, at risikovurderingen var den mest alvorlige, han havde set i sine 35 år i sundhedsvæsenet.

16.55 skrev Bertelsen igen. Hun var tydeligt vred over, at Kåre Mølbak ikke ville sige direkte, at han anbefalede at aflive alle mink.

'Tror mildest talt stm er forundret efter KU i går. Altså over alt det, I ikke siger nu.', skrev hun.

Med ’stm’ henviser hun sandsynligvis til statsminister Mette Frederiksen og med KU til koordinationsudvalget.

Okkels sagde i kommissionen, at han ikke mente, det var en rimelig betragtning. Han lagde vægt, at sundhedsminister Magnus Heunicke havde udtrykt sig klart i spørgsmålet om minkene.

- Jeg synes, Magnus sagde tingene klart. Jeg synes, det var en urimelig forundring, sagde Okkels.

"Sgu virkelig ikke i orden over for Mette"

Selv om Barbara Bertelsen den 4. november langede hårdt ud efter Kåre Mølbak, sendte hun en rosende sms sent om aftenen til Per Okkels.

Her skrev hun blandt andet:

'Tusind tak for en kæmpe indsats' og 'Hils Kåre og Anders og giv min store respekt videre.'

Anders er Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

- Det er ikke mange minutter fra man får skæld ud, til man får ros, sagde Okkels med et smil under sin afhøring.

Men dagen efter var den gal igen. Regeringen var bekymret for, om SSI bakkede kraftigt nok op. Det handlede igen om, hvorvidt SSI direkte ville sige, at de anbefalede at aflive alle mink. I en sms fra Barbara Bertelsen til Per Okkels, der blev sendt klokken 14.57, lod hun ingen tvivl om situationen stå tilbage.

'Nu har vi balladen igen. Stm spurgte flere gange i KU: er det her sundhedsmyndighedernes anbefaling at aflive minkene? Det var den klare anbefaling fra sundhedsmyndighederne forlød det, at der ikke kunne være reservoir af mink mht folkesundheden. På pressemødet i går sagde Kåre det modsatte.'

Baggrunden var, at en journalist fra Jyllands-Posten havde spurgt, om man havde lagt branchen ned uden at have en sundhedsfaglig anbefaling at læne sig op ad.

Derfor lød det videre i sms'en:

'Den her gang bliver I nødt til selv at tage den nu - 100 %. I kan ikke skubbe den på statsministeren. Og I kan ikke kun gentage papiret fra SSI og lade hende falde i det hul, Kåre nu har lavet. Hvad foreslår du I gør nu ift Kåres undsigelse?'

Syv minutter senere var tonen blevet skærpet, da Barbara Bertelsen skrev en ny sms.

"Er sgu virkelig ikke i orden over for Mette, det han (Kåre Mølbak red.) gør. Han ved udmærket godt hvad, det betyder. Så han kommer med risikovurdering, som er helt klar. Når regeringen træffer den eneste beslutning, der skal træffes der pba (red. på baggrund af) hans anbefaling er han total fej kujon, som ikke vil tage del i ansvaret."

Den nu pensionerede departementschef lod flere gange forstå, at han ikke var enig i kritikken af Kåre Mølbak.

- Han gik så langt, som han syntes, han kunne gå. Det var ikke ham, der skulle træffe beslutningen på baggrund af en risikovurdering. Det må være op til politikerne, sager Per Okkels.

Han pointerede også, at han var ked af ordlyden i beskederne.

- Jeg er rigtig ked af det både min egen og Barbaras vegne. Det er sådan nogle nedslag, hvor vi lige så godt kunne have strejfet hinanden ude på gangen. Jeg er ked af, der står, han er en fej kujon. Jeg synes ikke, at Kåre var en total fej kujon, understregede Per Okkels.

Sms'ede under skæbnemøde

Allerede under mødet i regeringens koordinationsudvalg den 3. november, hvor det blev besluttet at aflive alle mink, ville Barbara Bertelsen have Sundhedsministeriet helt frem i sagen. I en sms til Per Okkels under mødet lød det således:

'Gentag gerne det, du sagde tidligere: klar anbefaling fra SSI om at slagte alle mink mht folkesundheden'

Var det en opfordring til, at du skulle gentage noget på mødet, ville udspørger Jakob Lund Poulsen vide.

- Det kan godt se sådan ud, svarede Per Okkels.

- Om man så brugte ordet slagte eller hvad ved jeg, det er smag og behag. Det var en klar forlængelse af risikovurderingen, at mink skulle ud af Danmark i væsentligt omfang, sagde Per Okkels.

Afhøringerne i Minkkommissionen fortsætter i morgen.

FacebookTwitter