Sms'er afslører kontakt mellem Slagelse-politikere og embedsmand: 'Det er i strid med reglerne'

John Dyrby Paulsen og Villum Christensen skrev flere sms'er og mails til embedsmand, der forsøgte at afsætte direktionen i Slagelse Kommune.

(Foto: Lars Krabbe © Lars Krabbe)

Slagelses nye borgmester og viceborgmester, socialdemokraten John Dyrby Paulsen og Villum Christensen fra Liberal Alliance, har ad flere omgange offentligt benægtet, at de havde løbende kontakt til en nu fyret embedsmand, der i optakten til efterårets kommunalvalg forsøgte at presse to direktører i kommunen, blandt andet daværende kommunaldirektør Jane Wiis, til at opsige deres stillinger.

Men en lang række mails og sms'er, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, afslører, hvordan de to politikere - der ovenpå valget indgik en opsigtsvækkende aftale om at dele magten de næste fire år - var i tæt dialog med embedsmanden, der efterfølgende blev fyret for illoyalitet.

Samstemmer synspunkter

Korrespondancen viser ikke alene, hvordan embedsmanden tæt informerer de to om det, som kritikere efterfølgende har beskrevet som et 'kupforsøg' mod de to direktører samt den daværende borgmester, Sten Knuth fra Venstre. Den afslører også, hvordan John Dyrby Paulsen og Villum Christensen løbende samstemmer synspunkter og handlinger med embedsmanden.

Eksempelvis skriver embedsmanden den 1. april sidste år en sms til Villum Christensen og spørger: "Er det bedst for Slagelse Kommune, at vi giver borgmesteren et halmstrå, han kan trække sig op ved, eller kører vi bare på? Det her er kun mellem dig og mig."

Hertil svarer Villum Christensen, der også sidder i Folketinget for Liberal Alliance: "Jeg tror ikke der bliver noget godt for Slagelse ved at redde en uduelig borgmester... kh. Villum."

Kan have brudt loven

DR Nyheder har forelagt korrespondancen for Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, der vurderer, at de to politikere kan have brudt styrelsesloven, der regulerer, hvad politikere og embedsmænd i kommuner må og ikke må.

- Jeg mener, det her er i strid med reglerne. Formelt set må politikere ikke indlade sig på så en tæt dialog med enkelte medarbejdere. Kontakten til administrationen skal grundlæggende gå via borgmesteren, siger han.

Sten Bønsing vurderer desuden, at de to politikere indgår et i arbejde, der handler om at "underløbe kommunaldirektøren", blandt andet fordi de to politikere kommunikerer med embedsmanden via dennes private mail og sms.

- Det bestyrker jo, at det netop er hensigten, at det skal være udenom det almindelige hierarki i strid med reglerne, siger han.

Stod på i månedsvis

Kontakten mellem embedsmanden og de to politikere stod på i perioden fra marts til maj sidste år og kulminerer 21. april, hvor embedsmanden udenom direktion og den daværende borgmester, Sten Knuth, kontakter Kommunernes Landsforening for at få organisationens hjælp til at afsætte de to direktører i kommunen.

Baggrunden var en strid om en ny energipark i Korsør, der blandt andet involverede EU-støtte til ti brintbusser, der ifølge planen skulle køre i kommunen. Planerne er i dag skrinlagte.

Både John Dyrby Paulsen og Villum Christensen erkender i dag, at de havde kontakt til embedsmanden, men afviser at have gjort noget forkert.

John Dyrby Paulsen henviser til, at der var tale om en medarbejder, der selv tog kontakt til ham, men siger dog i et interview med 21Søndag:

- Hvis nogle jurister synes det her er i strid med styrelsesloven, så må de jo fremlægge, hvad de synes er i strid med styrelsesloven. Det har jeg ikke juridisk indsigt nok til at afgøre.

Villum Christensen har afvist at stille op til interview om sagen, men skriver i en mail:

"Mht. til dit spørgsmål i den seneste mail, så synes jeg også det er en absurd kritik. Det er jo stort set hele tiden (embedsmanden, navn anonymiseret af DR, red), der skriver til mig, og skulle det så være ulovligt at svare?? (Jeg undrer mig iøvrigt over, hvordan DR kan komme i besiddelse af privat korrespondance...) Når jeg undtagelsesvis spørger hende om noget, så er det jo primært fordi sagsfremstillingerne er fyldt med faktuelle fejl, og hun var den eneste der rigtig vidste noget om det projekt, som jeg brændte meget for."

Venstre: Der er foregået et spil

Hos Venstre i Slagelse, der altså mistede borgmestermagten ved efterårets kommunalvalg, lyder reaktionen sådan her fra gruppeformand Knud Vincents:

- Vi har jo hele tiden sagt, at der er foregået et spil bagom, hvordan man kunne smadre den siddende borgmester.

Kommunaldirektør Jane Wiis endte selv med at sige ovenpå det kaotiske forløb i Slagelse kommune sidste forår. Hun ønsker ikke at udtale sig.

Heller ikke den nu fyrede embedsmand har ønsket at udtale sig.