Socialdemokrat tager magten på Færøerne

Efter valget den 1. september på Færøerne, har landet nu fået en ny regering.

Den store sejrherre ved tirsdagens valg til det færøske lagting var Socialdemokraternes Aksel V. Johannesen, som også bliver lagmand. (© Scanpix)

Mandag eftermiddag fik det færøske folk en ny regering, da de tre partier Socialdemokraterne, Republikanerne og Fremskridt på et pressemøde fortalte, at man var nået til enighed om at danne regering med Socialdemokraternes formand, Aksel V. Johannesen, i spidsen som lagmand.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at det er Johannesen, der nu er lagmand, da han blev den helt store vinder på valgaftenen den 1. september med 2405 personlige stemmer.

Efter valget sidder Socialdemokraterne nu på otte mandater i lagtinget.

Usandhed førte til valg

Den nu tidligere lagmand Kaj Erik Holm fra Sambandspartiet udskrev valg før tid, da en undersøgelse viste, at han havde talt usandt i lagtinget i forbindelse med byggeriet af en underjordisk tunnel.

Det straffede vælgerne ham for. Ved sidste valg fik Kaj Leo Holm Johannesen 1979 personlige stemmer. Denne gang fik han 636 stemmer, og han har dermed mistet 1376 stemmer.

Holm Johannesens parti, Sambandspartiet, tabte en fjerdedel og fik seks mandater, hvilket er to færre i forhold til sidste valg.

Nyt Selvstyre ikke med i regering

Ud over de tre nye regeringspartier var partiet Nyt Selvstyre også en del af den tidligere opposition. De var også med i den nye lagmands sonderinger - men endte med ikke at komme med i regeringen.

- Nyt Selvstyre har vi også haft et godt samarbejde med, så der er flere muligheder. Jeg ønsker, at det bliver samtlige fire partier. Men vi må se, hvad der er af muligheder, sagde Johannesen kort efter valget.

Nyt Selvstyre var en del af den tidligere regering, men hoppede fra undervejs i valgperioden.

/ritzau/