Socialdemokrater sammenlignede de blå partiers seniorpension med lotto-gevinst: Nu kalder de den lige så vigtig som Arne-pension

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kalder nu de to pensioner for to ligeværdige ben.

Mattias Tesfaye købte en lotto-kupon for at vise, at der med socialdemokratiske briller var større chance for at blive lotto-millionær end at skifte et fuldtidsjob ud med seniorpension.

Socialdemokraten Mattias Tesfaye går ind i en kiosk og køber en lottokupon.

- Jeg skal bare have en fuld kupon, siger han til ekspedienten.

Det hele bliver filmet og lagt op Socialdemokratiets Facebook-side som en valgvideo i maj 2019.

Videoen skal bruges til at angribe den seniorpension, som den daværende blå regering med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen lige havde vedtaget.

Seniorpensionen var nemlig det borgerlige modsvar til den Arne-pension, som Socialdemokratiet havde præsenteret nogle få måneder før, i januar 2019.

- Sidste år var der 148, der blev millionærer af at spille lotto. Med regeringens politik er der 130 nedslidte, der kan gå fra fuldtidsarbejde til pension, siger Mattias Tesfaye i videoen med henvisning til beregninger fra ministeriet.

- Der er altså større chance for at vinde på sådan en her end at gå fra sine 37 timer om ugen og på pension med Lars Løkkes nye aftale. Det er totalt utilstrækkeligt, siger Tesfaye, mens han vifter med lotto-kuponen.

Hummelgaard: Lotto-video rammer ikke meget ved siden af

I dag er begge pensionsordninger blevet til virkelighed. Og tallene viser, at danskerne har taget overraskende godt imod seniorpensionen, mens langt færre end ventet modtager Arne-pension.

Da man lavede lovgrundlaget for Arne-pensionen, var vurderingen, at 24.500 vil gøre brug af den i 2022. Indtil videre i år har 7.753 fået den.

Omvendt er det gået for seniorpensionen. Her var forventningen, at 15.900 personer i 2022 ville være på den pension. De nyeste tal viser, at 19.903 personer modtager den.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) holder i dag fast i, at det var rigtigt at sammenligne seniorpension med en lottogevinst.

- Jeg tror ikke, de tal Mattias Tesfaye bruger i den video, rammer meget ved siden af udviklingen. Det er en meget lav andel af dem, der bliver tildelt seniorpension, der kommer fra beskæftigelse.

I sagde i videoen, at ”de mest nedslidte fortjener også en værdig pension”. Hvordan får de mest nedslidte bedst hjælp – gennem seniorpension eller Arne-pension?

- Vi har hele tiden ment, at det skulle gå på to ben. Et ben, der tildeler lønmodtagere rettigheder – og et ben, hvor man skal kunne blive visiteret, hvis man ikke opfylder kriterierne til det, hvis ens helbred tilsiger det.

”Mest nedslidte” – er det dem, der er på seniorpension, eller dem der er på Arne-pension?

- Sådan synes jeg slet ikke, man kan stille det op. Dem, der er på seniorpension, er jo allerede blevet for syge til overhovedet at være på arbejdsmarkedet. Men der er rigtig mange, der er både udslidte, nedslidte og bare slidte, der får tildelt retten til tidlig pension, siger Peter Hummelgaard.

Der er 906 seniorer, der første halvår af 2022 er gået direkte fra beskæftigelse til seniorpension. Det er et højere tal end de 130, Mattias Tesfaye omtalte i videoen, men det skyldes, at langt flere end ventet har modtaget seniorpensionen. Andelen er som ventet omkring fire procent.

Herunder kan du se, hvor seniorpensionisterne kommer fra - og hvor Arne-pensionisterne kommer fra. Artiklen fortsætter under grafikkerne.

Mette Frederikens frygt blev ikke til virkelighed

Det var ikke kun Mattias Tesfaye, der angreb seniorpensionen.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, havde heller ikke meget til overs for de blå partiers aftale med De Radikale om seniorpensionen.

- Der er en kæmpe risiko for, at det her heller ikke kommer til at virke – og at folk, der er nedslidte, ikke bliver visiteret ind i den her ordning. Så jeg mener, det er utilstrækkeligt, sagde hun til DR, da aftalen om seniorpension blev indgået.

Peter Hummelgaard fik som bekæftigelsesminister opgaven med at udarbejde en model for Arne-pensionen og sikre et flertal bag den. Det lykkedes i oktober 2020, da regeringen lavede en aftale med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. (Foto: søRen Bidstrup © S)

Socialdemokratiet tilsluttede sig efterfølgende aftalen, og i dag understreger Peter Hummelgaard, at de to ordninger hænger sammen.

- Seniorpension og tidlig pension er ikke hinandens modsætninger. Tværtimod er det et stærkere sikkerhedsnet for danske lønmodtagere, som går på to ben.

Er det to ligeværdige ben?

- Ja, det er det bestemt.

Da den borgerlige regering fremlagde seniorpensionen, kaldte Mette Frederiksen det for en totalt utilstrækkelig ordning. Er det ikke noget andet, du siger i dag, når de to ordninger er ligestillede?

- Vi mener også, at det var en utilstrækkelig ordning alene, fordi der er så lille en andel af dem, der bliver tildelt seniorpension, der kommer fra arbejdsmarkedet. De er allerede blevet så syge, at de reelt også er færdige på arbejdsmarkedet.

Mette Frederiksen sagde dengang, at der var en stor risiko for, at seniorpension-ordningen ikke kom til at fungere. Synes du, den fungerer i dag her tre år senere?

- Ja, det synes jeg, og det er jo godt, den gør det. Vi har heldigvis som en del af implementeringen, som denne regering har stået for, sørget for, at den kom til at fungere.

- Vi har ikke haft nogen interesse i, at seniorpensionen ikke skulle fungere, for den blev til det andet ben i vores oprindelige udspil, som handlede om at skabe et meget stærkere sikkerhedsnet for hårdtarbejdende lønmodtagere, som bliver syge og slidte.

Så Mette Frederiksen tog fejl?

- Jeg vil ikke sige, hun tog fejl. Det var jo en frygt – og vi har heldigvis som regering sørget for, at ordningen er blevet implementeret på en måde, hvor den er kommet til at fungere. Det er vi rigtig glade for, siger Peter Hummelgaard.

Herunder kan du se de væsentlige forskelle på Socialdemokratiets Arne-pension, der officielt hedder tidlig pension, og de blå partiers seniorpension. Artiklen fortsætter efter grafikkerne.

Venstre: Hummelgaard pynter sig med lånte fjer

Venstres Troels Lund Poulsen stod som beskæftigelsesminister i 2019 bag aftalen om seniorpensionen. Han glæder sig over, at ordningen har vist sig at blive brugt mere end ventet. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, sad som beskæftigelsesminister for bordenden, da seniorpensionen blev aftalt med de øvrige blå partier og Radikale i maj 2019.

Han fnyser over beskæftigelsesministerens forklaring om, at seniorordningen er blevet en succes på grund af den socialdemokratiske regerings implementering.

- Det er at pynte sig med lånte fjer, siger Troels Lund Poulsen.

Han medgiver, at der udestod "detaljer" i aftalen, der først faldt på plads, da regeringsmagten havde skiftet fra blå til røde hænder. Ét ubesvaret spørgsmål var, hvilken myndighed der skulle stå for tildelingen - og afgøre, om ansøgerne levede op til kravet om en arbejdsevne på under 15 timer om ugen.

- Hovedelementerne var på plads i aftalen. Så det er ikke implementeringen, der er det afgørende for, at ordningen er blevet en succes, siger Troels Lund Poulsen.

Selvom Venstre stemte imod Socialdemokratiets Arne-pension, har partiet for nyligt meldt ud, at de freder ordningen.

Artiklen er opdateret kl. 14.15 med grafikker over, hvor Arne-pensionisterne og seniorpensionisterne kommer fra.