Socialdemokrater trodser partilinjen: Stemmer imod asylstramninger

Flere socialdemokrater har det svært med lovforslaget L87. Mindst tre stemmer imod.

Mette Gjerskov stemmer ikke for regeringens asylstramninger, selvom hendes parti støtter stramningerne. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Der er uenighed internt i Socialdemokratiet på grund af partitoppens tilslutning til regeringens asylstramninger, der vedtages i Folketinget i morgen.

Flere folketingsmedlemmer i den socialdemokratiske gruppe har ifølge DR Nyheders oplysninger udtrykt bekymring for partiets opbakning til lovforslaget på et internt gruppemøde, og mindst tre bryder med partilinjen og undlader at stemme for lovforslaget.

Det drejer sig om tidligere fødevareminister Mette Gjerskov, psykiatriordfører Yildiz Akdogan og Daniel Toft Jakobsen, der blev valgt til Folketinget for første gang ved valget sidste år.

For den nyvalgte Daniel Toft Jakobsen skyldes nej-stemmen og opgøret med partilinjen især stramningerne på familiesammenføringsområdet, hvor flygtninge med ”midlertidig beskyttelse” kan se frem til at vente tre år på familiesammenføring mod et år i dag.

- Det vil få meget negative konsekvenser for dem, der bliver berørt og for muligheden for integration. Det er svært at integrere folk, hvis de dag og nat tænker på deres familie, der er et andet sted, siger Daniel Toft Jakobsen.

- Jeg er heller ikke overbevist om, at det ikke er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger han.

Mette Gjerskov (S) har ved flere tidligere lejligheder slået fast, at hun ikke vil stemme for morgendagens asylstramninger, og det gælder fortsat, bekræfter hun i dag.

Yildiz Akdogan peger i et opslag på Facebook også på de strammere familiesammenføringsregler som en hovedårsag til, at hun ikke stemmer for regeringens lovforslag i morgen.

- Jeg tror ikke, at forældre i asylcentre bliver mindre stressede af at vente på genforening med deres børn. Det er en af de vigtigste grunde til min svære beslutning, skriver Yildiz Akdogan.

Der er i Folketinget tradition for, at folketingsmedlemmer konsekvent stemmer sammen med resten af partiet, og derfor gør morgendagens ”nej” til en vis grad også ondt på Daniel Toft Jakobsen.

- Det er ikke rart. Det er sådan set ubehageligt, men for mig ville det være endnu mere ubehageligt at stemme for et forslag, der vil skade mennesker og integrationen, siger han.

Sådan lyder det også fra Yildiz Akdogan:

- Jeg synes bestemt ikke, det er en nem løsning, men omvendt er det også principielt vigtigt for mig at være tro mod min egen overbevisning og min egen kamp for bedre familieforhold for både danske familier og flygtningefamilier.

https://www.facebook.com/drpolitik/posts/1549607522020394

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter