Socialdemokraterne afviser at fjerne fotovogne

S frygter, at det vil føre til flere dræbte i trafikken, hvis Konservative kommer igennem med forslaget om at fjerne alle fotovogne.

Trine Bramsen (S) afviser De Konservatives forslag om at fjerne fotovognene til fordel for stærekasser. (Foto: © DR, DR)

Socialdemokraterne afviser K's forslag om, at afskaffe de politibetjent-styrede fotovogne til fordel for de automatiske fartmålere kaldet stærekasser, når der fremover skal måles fart på de danske veje.

Retsordfører Trine Bramsen (S) frygter, at en afskaffelse af fotovognene kan betyde flere trafikulykker.

- Aftalen om fotovogne har De Konservative selv været med til at lave, og der har været en grund til det, og det er ene og alene større trafiksikkerhed, siger hun.

- Der er alt for mange, der bliver slået ihjel på vejene på grund af høj fart. Det er hver fjerde ulykke, der kunne undgås, hvis folk overholdt hastigheden.

De Konservative ønsker at afskaffe de fotovogne, som er styret af betjente, da partiet mener, at politiets ressourcer prioriteres forkert. I stedet for at måle hastigheder i trafikken skal politiet bruge sin energi på "rigtigt politiarbejde" - såsom at passe på danskernes hjem, lyder det fra De Konservatives leder Søren Pape Poulsen.

Afviser at fotovogne skulle være en pengemaskine

For tre måneder siden firedoblede regeringen antallet af fotovogne fra 25 til 100 på de danske veje, og alene de 75 fotovogne vil ifølge regeringen indbringe 600 millioner kroner til statskassen i år.

Det har fået de blå partier til at kalde fotovognene for en "pengemaskine", der mere fokuserer på indtjening end trafiksikkerhed. Trine Bramsen afviser dog anklagen.

- Det her handler ikke om penge, det handler om sikkerheden på vejene, siger hun og fortsætter:

- Vi ved, at fotovognene har en effekt på, hvor stærkt man kører, og når vi er i en situation, hvor hver fjerde dødsfald på vejene skyldes for høj fart, så er der altså grund til at have fokus på at folk sætter farten ned, og det er derfor, vi har fotovognene.

Kan det koste menneskeliv, hvis man fjerner fotovognene?

- Jeg frygter, at hvis vi ikke har fotovognene, hvis vi ikke hele tiden har fokus på, at folk skal overholde hastighedsgrænsen på vejene, så vil vi igen se en stigning i antallet af dødsulykker.