Socialdemokraterne: Asylansøgere skal bidrage fra dag ét

Socialdemokraterne er enige med SF i, at asylansøgere skal kunne komme i job lige efter ankomsten. Regeringens integrationsudspil lige på trapperne.

SF's forslag består blandt andet i, at asylansøgernes kompetencer skal afklares allerede i løbet af få uger, og at der oprettes jobbørser, der kan skabe kontakt mellem flygtninge og virksomheder. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

SF er kommet regeringen i forkøbet med en række forslag, der skal gøre det nemmere for asylansøgere, der lige er kommet til landet, at tage et job og bruge deres kompetencer.

Ifølge Socialdemokraternes udlændingeordfører, Mette Reismann, flugter det dog meget godt med de tanker, regeringen i øjeblikket går med - kort før et forslag til en integrationsreform lanceres.

- Mange af de forslag, som SF kommer med, vil man kunne nikke genkendende til i vores udspil, siger hun.

S: Alle skal bidrage

SF's forslag består blandt andet i, at asylansøgernes kompetencer skal afklares allerede i løbet af få uger, og at der oprettes jobbørser, der kan skabe kontakt mellem flygtninge og virksomheder, skriver Jyllands-Posten.

Det peger i den helt rigtige retning, mener Mette Reismann.

- Vi mener, at man godt kan stille krav til asylansøgere, når de kommer til Danmark, fordi alle skal kunne bidrage med det, de nu engang kan til fællesskabet, siger hun.

Udlændingeordføreren erklærer sig samtidig enig i, at flygtninge, der kommer i arbejde, får mulighed for at bosætte sig i den kommune, hvor de har fået job - også hvis denne kommune i forvejen har en høj andel af flygtninge.

Mette Reismann frygter ikke, at det vil skabe yderligere ghettodannelser.

- Det er selvfølgelig vigtigt for os, at vi ikke medvirker til en yderligere ghettoisering, og det er vi meget opmærksomme på. Men det er fornuftigt at se på, hvordan man kan indrette reglerne, så efterspørgslen efter arbejdskraft imødekommes af dette initativ, siger hun.

Thorning: Alt for mange på kontanthjælp

Det var statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der bebudede en ændring af vilkårene for flygtninge og indvandrere i sin nytårstale.

Hun mener, at integrationsindsatsen indtil nu er slået fejl, og at der derfor er brug for at tage nye metoder i brug. Blandt andet skal flygtninge i arbejde for at få kontanthjælp, lød det.

- Alt for mange er på kontanthjæp. Vi skal undgå fortidens fejl. Flygtninge skal ikke gøres til klienter. Hvis du kommer til Danmark skal du arbejde, lære sproget og ud blandt danske kolleger og opleve, hvordan vi gør tingene her i Danmark, sagde Thorning.

V: Asylbegrebet udvandes

Venstres udlændingeordfører, Martin Geertsen, er uforståelig over for Socialdemokraternes støtte til, at asylansøgere skal kunne komme i job lige efter ankomsten.

- Det er en vild nyskabelse, som vil gøre Danmark attraktivt at søge til. Jeg forstår ikke, at regeringen er hoppet med på den limpind. Det er en voldsom lempelse af dansk udlændingepolitik, siger han.

Martin Geertsen mener sågar, at hele asylbegrebet vil blive udvandet, hvis asylansøgere kan komme i arbejde, fra det øjeblik de sætter deres ben på dansk grund.

Martin Geertsen mener, at hele asylbegrebet vil blive udvandet med SF's integrationsforslag.

- Det betyder, at vi ikke længere taler om folk, der søger asyl, men om folk der kommer hertil som arbejdskraft, siger han.

Men er det ikke positivt, at flygtninge kommer hurtigere ud og bidrager til vores velfærdssamfund?

- Jo, og det skal man gøre i det øjeblik, man har fået meddelt ophold i Danmark som asylansøger. Når man først har fået lov at være her, skal vi selvfølgelig sætte ind med en massiv integrationsindsats, siger Martin Geertsen.

Udvalg med anbefalinger

Også De Konservative frygter, at Danmark bliver en magnet for asylansøgere, hvis de kan komme i arbejde med det samme:

https://twitter.com/_MaiMercado/status/562128353868939265

Ifølge Mette Reismann kommer regeringens integrationsudspil "inden så længe".

For nylig kom et ekspertudvalg med tidligere minister Carsten Koch i spidsen med dets anbefalinger.

Udvalget foreslog blandt andet, at det tre-årige integrationsprogram, hvor flygtninge lærer dansk, beskæres til to, og at indsatsen foregår på landets virksomheder.

Facebook
Twitter