Socialdemokraterne: Dagpengereformen er træls og dårlig

Danskerne skal ikke forvente, at der sker noget på dagpengeområdet, før en kommission er kommet med sine anbefalinger, siger S-gruppeformand.

- Det er de borgerliges skyld. De har fundet på det og stemt for det, siger Leif Lahn Jensen (S) om dagpengereformen. (© Scanpix)

Mere end 10 gange flere ledige har mistet dagpengeretten i forhold til regeringens beregninger tilbage i 2013.

En ny opgørelse fra AK-Samvirke viser nemlig, at cirka 51.000 ledige er røget ud af dagpengesystemet i de to år, den nye reform har kørt. Alene sidste år mistede godt 16.700 personer retten til dagpenge.

Det bekræfter Socialdemokraterne i, at reformen, som den tidligere VK-regering sammen med Dansk Folkeparti og de Radikale trumfede igennem, er "dårlig og træls".

- Den reform skal laves om, så den skaber mere tryghed. Det vigtigste for os er at lave den om, og derfor har vi nedsat en dagpengekommission, siger gruppeformand Leif Lahn Jensen (S).

For milliarder nye ydelser

På tre år er der blevet indført hele fem dagpengepakker og tre nye typer ydelser til erstatning for dagpengene for flere milliarder kroner.

Beskæftigelsesministeriets vurdering tilbage i 2013, da reformen blev indført, var nemlig at blot 2-4.000 ville miste dagpengeretten om året.. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix)

Socialdemokraterne har dog ikke overvejet at give sig og stykke en løsning sammen, før dagpengekommission kommer med sine anbefalinger i september.

- For det første skal det gentænkes ordentligt, og vi skal blandt andet have input fra fagbevægelsen. Nu skal vi lave et ordentligt dagpengesystem, samtidig med at vi skal skabe masser af arbejdspladser, siger Leif Lahn Jensen.

- Det er de borgerliges skyld

Han mener, at de nye tal for, hvor mange der har mistet dagpengene, er et udtryk for, at dagpengereformen var mere voldsom, end den tidligere borgerlige regering regnede med.

- Vi stemte selv imod i folketingssalen i 2010, fordi vi kunne se, at det her ville betyde meget for mange familier, og det har vist sig at holde stik. Og det er de borgerliges skyld. De har fundet på det og stemt for det. Nu er vi ved regeringsmagten, og derfor har vi sørget for, at de har haft noget at leve af, siger Leif Lahn Jensen.

I har været ved magten i fire år. Hvorfor har I ikke gjort noget ved det noget før?

- Vi har gjort rigtig mange ting. Vi har lavet akutpakker, forsøgt at få folk i uddannelse og skabt arbejdspladser. Vi har faktisk ændret hele beskæftigelsessystemet, og nu siger vi så, at vi skal have lavet en god dagpengereform, siger han.