Socialdemokraterne: Nu Nets må stramme op

I værste fald kan kontrakt med staten komme i spil, siger S efter afsløringer af sikkerhedsbrister hos Nets.

Retsordfører Trine Bramsen (S) siger, at Nets' kontrakt med staten kan komme i spil. (Foto: © DR, DR)

Nets skal på banen og bevise, at man er villig til at rette op på sikkerheden i virksomheden efter skandalen om Se og Hørs ulovlige overvågning af kendte og kongeliges kreditkort-transaktioner.

Ellers risikerer det at få konsekvenser for Nets samarbejde med staten, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

- Nets bliver nødt til at erkende og gøre noget ved disse alvorlige sikkerhedsbrister. Hvis ikke det sker, kan vi i yderste konsekvens være tvunget til at se på kontrakten mellem staten og Nets, siger hun til Ritzau.

Beskyldninger mod Nets hober sig op

Nets varetager i dag driften af dankortet, betalingsservice og - gennem en kontrakt med staten - NemID.

Beskyldningerne mod Nets hober sig op som følge af virksomhedens rolle i den verserende Se og Hør-skandale. Her har en it-specialist angiveligt gennem flere år forsynet ugebladet med fortrolige oplysninger om kendtes kreditkort-transaktioner fra PBS - i dag Nets.

Senest har Berlingske afsløret, at også Nets håndtering af fortrolig data fra virksomheder har været genstand for Datatilsynets kritik. Derudover er det kommet frem, at kundeservicemedarbejdere i Nets har kunnet misbruge fortrolige dankortoplysninger.

Overvejer at opsige aftalen med Nets

Finanstilsynet, Digitaliseringsstyrelsen og Danske Bank har på baggrund af afsløringerne krævet detaljerede redegørelser fra Nets. Og først når resultaterne af disse foreligger, vil Trine Bramsen lægge sig fast på, hvordan man fra politisk hånd skal gribe sagen an.

- Hvis det bliver nødvendigt, har vi to knapper, som vi kan skrue på. For det første kan vi ændre lovgivningen, og for det andet kan vi ændre i kontrakten mellem staten og Nets - i yderste konsekvens opsige den, siger retsordføreren.

Hun afviser i øvrigt at tage stilling til, om det - set i lyset af Nets problemer - fortsat giver mening at skære i bevillingen til Datatilsynet over de næste år, sådan som regeringen har vedtaget.

- Også her må vi have overblik over, hvad der er foregået hos Nets. Vi aner jo ikke, om flere ressourcer til Datatilsynet ville have gjort dem i stand til at forhindre disse problemer hos Nets, siger hun og tilføjer:

- Ligesom justitsministeren vil jeg dog sige, at vi er villige til at se på, om blandt andet øget tilsyn kan forhindre sådanne problemer.

/ritzau/