Socialdemokraterne truer med at spolere bredt post-forlig

Socialdemokraterne er ikke klar til at lave post-aftale, så længe nye momsregler kan koste Post Danmark op mod 200 millioner kroner.

Regeringen og de andre partier på Christiansborg er i gang med at forhandle en ny postlov på plads. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Det var transportminister Hans Christian Schmidts (V) klare ambition at lande en bred post-aftale i dag, men sådan gik det langt fra.

Socialdemokraterne er nemlig ikke tilfredse, og derfor truer partiet nu med helt at bryde forliget på postområdet.

- Forhandlingerne er gået i hårknude, fordi vi har stillet spørgsmål, der vedrører, at vi ønsker at overblik over hvad regeringens samlede politik betyder i forhold til Post Danmarks økonomi. Før vi får det overblik kan vi ikke indgå en aftale, siger Socialdemokraternes postordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Folketingets partier minus Enhedslisten og Alternativet er ellers enige om store dele af forliget.

For eksempel at Post Danmark i fremtiden kun skal køre post fem dage om ugen i stedet for de nuværende seks dage. Men særlig ét punkt fik i dag Socialdemokraterne til at trække i håndbremsen og lade den endelige postaftale vente.

Skat vil nemlig indføre nye regler, der ikke længere momsfritager Post Danmark fra at levere breve og pakker fra postordre-firmaer og ikke mindst net-butikker.

Aftale forventes tirsdag

Når Post Danmark ikke længere kan momsfritage de breve og pakker, vil det ifølge Post Danmark selv betyde, at de årligt skal betale ekstra moms for 150-200 millioner kroner. Momsafgifter der i så fald vil blive læsset over på danske netbutikker og i sidste ende kunderne.

Så længe Skat varsler ændringer i Post Danmarks momsfritagelse på op mod 200 millioner kroner vil Socialdemokraterne ikke også indgå en postaftale i Transportministeriet, der kan betyde yderligere forringelser for Post Danmark.

- Vi har stillet spørgsmål til, hvad det betyder, at Skat i øjeblikket overvejer deres momsudlægssag. Det har været fremme, at det kan koste Post Danmark et tre-cifret millionbeløb. Vi kan ikke på den ene side sidde og forhandle post i Transportministeriet, hvis regeringen i Skatteministeriet beslutter at rive tæppet væk under Post Danmark, siger Christian Rabjerg Madsen.

Er I klar til at bryde forliget?

- Det er for tidligt at sige. Jeg har en klar forventning om, at regeringen vil fremlægge en analyse, så vi kan se, hvilken betydning regeringens samlede politik får i forhold til Post Danmarks økonomi, siger han.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) forventer at indgå en aftale på tirsdag.