Socialdemokraterne vil forbyde købesex

Socialdemokraten Mette Frederiksen fik efter hed debat sit parti med på et forbud mod køb af seksuelle ydelser. Partiledelsen er splittet og danskerne er imod.

En personlig sejr til Mette Frederiksen, der i seks år har skubbet på for at ændre holdningen hos Socialdemokraterne. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Socialdemokraterne tager et væsentligt værdipolitisk skridt og vil nu arbejde for at gøre det forbudt for danskere at besøge prostituerede.

Dermed går partiet både op imod et flertal i Folketinget, imod folkestemningen og ikke mindst imod stærke partifæller, der er imod et forbud.

Kritiske røster

Under en hed debat i Aalborg sammenlignede tilhængerne forbuddet mod købesex med det endelige opgør med revselsesretten i 1997, hvor Socialdemokraterne gik foran. Det vil forbudstilhængerne have partiet til at gøre igen.

- Langt, langt hovedparten af danskerne bryder sig faktisk ikke om, at purunge kvinder fra Afrika, Asien og Sydamerika fragtes mod deres vilje for at servicere danske mænd på et sexmarked, der er kommet helt ud af kontrol, sagde socialordfører Mette Frederiksen.

Flere tilhængere af forbuddet gik på talerstolen med følelsesladede beretninger fra samfundets underside.

- Det er så beskidt, det er så groft, det er så styret af rockere, hvorfor skal det være tilladt, tordnede trafikordfører Magnus Heunicke.

Borgmester i Århus, Nicolai Wammen, fortalte, at han har mødt prostituerede, kigget ind i deres øjne, og derfor må gøre noget. Yildiz Akdogan mener, at det simpelthen handler om "menneskesyn".

- Er det ok, at kvinder skal kunne købes? Det mener jeg ikke, sagde hun.

Lang forberedelse

Det er først og fremmest Mette Frederiksen, der i seks år har skubbet på for at ændre holdningen internt hos Socialdemokraterne.

Partileder Helle Thorning-Schmidt meldte sig først på banen for en uge siden som støtte af et forbud. På det tidspunkt stod det klart for Socialdemokraterne, at baglandet støttede Mette Frederiksen.

Frygter for retssikkerhed

Hendes kollega i ledelsen, Morten Bødskov, advarede til det sidste partifællerne mod at foretage et historisk retspolitisk tiltag uden at kende konsekvenserne.

- De steder, man har indført det, er erfaringerne langt fra entydige. Godt nok forsvinder mange af de prostituerede fra gadebilledet, men de forsvinder ind i mere rå og brutale miljøer, hvor de er endnu mere i bagmænds vold, sagde Morten Bødskov, der frygter retssikkerhedsmæssige problemer.

- Man skal jo kunne løfte en bevisbyrde, og der er Politiforbundet ude at sige, at det bliver meget vanskeligt. Og hvis de skal kunne gøre det, kræver det en enorm ressourcetilførsel til politiet, siger Morten Bødskov.

Den tidligere retsordfører vurderer, at prisen for at jage sexkunder bliver et trecifret millionbeløb, som han hellere vil bruge på at forebygge prostitution.

Han fik opbakning af kulturordfører, Mogens Jensen.

- Det er en forkert beslutning, fordi det ikke standser prostitutionen, sagde han.

I en meningsmåling i Jyllands-Posten tilkendegav et klart flertal af danskerne i sidste uge, at de ikke støtter et forbud. Kun 26 procent bakkede op om Socialdemokraternes nye politik.